Komiks: All-New Hawkeye

Luky a šípy

Hawkeye-01-variant
All-New Hawkeye (2015-) 001-000
All-New Hawkeye (2015-) 002-000

V poslednom čase čoraz viac ľudí prejavuje záujem o komiksy. Čo je len dobre. Môžu za to hlavne úspešné aj menej úspešné seriálové a filmové adaptácie komiksových príbehov hrdinov a antihrdinov. Seriály Flash, Arrow, Constantine, Gotham alebo Daredevil, nehovoriac o Avengers a Guardians of Galaxy môžu za to, že diváci sa chcú stať čitateľmi a chcú spoznať predlohu podľa, ktorej bol natočený ich obľúbený film alebo seriál.

Čo ponúknuť v takom prípade? Komiks písaný schopným scenáristom, ktorý vás bezproblémovo vtiahne do imaginárneho sveta a zrozumiteľne vám vysvetlí, o čo ide. Jedným z takých autorov je aj Jeff Lemire. Ak vás vďaka seriálu Arrow zaujal svet Green Arrowa, Lemireove príbehy s lukostrelcom v zelenom vám ho výborne predstavia. Bohužiaľ, nepísal Arrowove príbehy dlho. Ale to nevadí, pretože teraz dostal na hranie ďalšieho hrdinu s lukom. Clinta Bartona alias Hawkeyea.

No Lemire to nebude mať ľahké. Predchádzajúce príbehy Hawkeyea totiž tvorilo duo Matt Fraction + David Aja. A tie príbehy boli absolútne fantastické. Vďaka Fractionovmu scenáru sme videli, aký je život legendárneho hrdinu, keď nie je súčasťou tímu Avengers, a aké to je žiť v bytovke, kde si vašu superhrdinskú identitu ľudia nepamätajú. K tomu mal problémy s bývalou manželkou, ruskou špiónkou a záhadnou ženou. Teraz jeho príbeh pokračuje v Lemireovom All-New Hawkeye.

Clint Barton je Hawkeye, jeden z najlepších lukostrelcov na svete. Kate Bishopová je Hawkeye, jedna z najlepších lukostrelkýň na svete. A obaja sú až po uši v problémoch. Niežeby si za to mohli vlastným pričinením. Môže za to organizácia S.H.I.E.L.D., ktorá vyslala dvojicu Hawkeyeov preskúmať základňu zločinnej HYDRY. Malo ísť o jednoduchú akciu. Dostať sa dnu, nájsť supertajnú supersmrtiacu zbraň, zničiť ju a odísť. No žiadna zbraň tam nebola.

Jediné čo našli, boli dvere označené nápisom: Projekt Spojenie. Čo za nimi HYDRA ukrývala? Atómovú bombu? Supervojakov? Vírus spôsobujúci rozpadnutie ošatenia nakazených? Ani jedno z toho. Iba deti. Tri zvláštne a znetvorené deti. Samozrejme, že HYDRA bola proti ich oslobodeniu, no dvojica Hawkeyeov a tucet šípov im to vyhovorili. Ale stojí záchrana detí vôbec za to? Alebo spôsobí nenapraviteľnú ško­du?

Predchádzajúca séria Hawkeye bola neskutočne ľudská. Človek mal pocit, že hlavné postavy sú skutoční ľudia a nie komiksové postavy. Presne ten istý pocit mám aj z tohto komiksu, čo znamená, že Lemire odviedol prácu na jednotku. Perfektne naviazal na ukončenú sériu a dynamika medzi hlavnými postavami je výborná. A to Lemire pôvodne tento komiks písať ani nechcel. Nevedel pochopiť, ako niekto môže očakávať, že prekoná niekoho ako je Matt Fraction.

Preto sa ho nepokúšal prekonať. Napísal príbeh, ktorý je špecifický pre jeho vlastný scenáristický štýl. S tým mu pomáha aj kreslič Ramon Perez, ktorý má podobný štýl kresby ako David Aja. Ale na rozdiel od neho dokáže Perez rýchlo meniť kresličské štýly. Čo je v tomto príbehu nutné, keďže Lemire sa rozhodol vyrozprávať nielen príbeh zo súčasnosti, ale aj z minulosti. Konkrétne z detstva Clinta Bartona a jeho brata Barneyho, lukostrelca zvaného Trickshot.

Perezova kresba je počas flashbackov mierne rozostrená s koloringom podobným vodovým farbám. Príbeh zo súčasnosti má krásne ostré linky a výrazný koloring. Pokiaľ ide o hlavných zlosynov príbehu, uvidíme, čo má Lemire za lubom. No už teraz je jasné, že to bude stáť za to.

All-New Hawkeye nerobí predchádzajúcej sérii hanbu. Práve naopak. Dokonale na ňu nadväzuje a pokračuje tam, kde Matt Fraction a David Aja začali. A to je iba začiatok. Lemire v rozhovoroch prezradil, že sa chystá obrátiť Hawkeyeovi život hore nohami. Čo znamená, že nás čaká poriadne divoká jazda.


All-New Hawkeye
Píše: Jeff Lemire
Kreslí: Ramon Perez
Vydáva: Marvel Comics
Rok vydania: 2015


21. apríla 2015
Marek "Keram" Barányi