Komiks: Airboy

Hnus a des v San Franciscu

Airboy 1
Airboy 2
Airboy 3

Modernizácie klasických, prípadne zabudnutých komiksových postáv sú v obľube už niekoľko rokov. Každý vie o tom, ako oživená značka Valiant pomaly ale isto začína dominovať trhu menších vydavateľstiev. Každý vie, že ak by ste predhodili nejakého zabudnutého hrdinu Geoffovi Johnsovi alebo Scottovi Snyderovi, stálo by to za to. Každý vie, že Dynamite Entertainment si svojimi sériami Flash Gordon a Phantom získalo skalných fanúšikov.

Ale tento komiks, táto modernizácia je o niečom inom.

No skôr, než sa do nej pustíme, pozrime sa na originál. Airboy je pilot a hrdina, ktorý debutoval v roku 1943 (takzvaný Zlatý vek), a podobne ako Captain America bojoval proti zlým nacistom. Aby toho nebolo málo, jeho nepriateľmi boli aj inteligentné potkany a pilotka známa ako Valkýra. Aj keď je pravda, že ju preslávili hlavne jej veľké prsia. A to je vlastne všetko. Ako úspešne oživíte takýto nezaujímavý a absolútne nudný charakter? Zavoláte chlapovi zodpovednému za scenár k filmovej adaptácii Ligy výnimočných.

Vraví sa, že na posratého aj hajzel padne a scenárista James Robinson tomu verí. Začal tomu veriť vo chvíli, keď mu uprostred seansy na záchode zazvonil mobil a na druhej strane sa ozval hlas Erica Stephensona, vydavateľa Image Comics. Ten od Jamesa chce, aby oživil Airboya. Čo Jamesa veľmi nepoteší, keďže momentálne trpí nielen zápchou, ale aj autorským blokom. S tým by mu mal pomôcť kreslič Greg Hinkle. S príbehom. Na zápchu použije preháňadlo.

James a Greg sa rozhodnú, že budú pristupovať k svojmu dielu svojsky. Zmenili lokáciu (San Francisco), zbavili sa rušivých elementov (prenajatá izba v moteli), ochutnali miestne dobroty (kokaín, extáza, konské sedatívum, alkohol) a spoznávali miestnych (trojka s ženou s kyprejšími telesnými proporciami). Raoul Duke a Dr. Gonzo by na nich boli pyšní. Lenže naša autorská dvojica to zrejme trochu prehnala s drogami, pretože sa v ich izbe objavil nahnevaný Airboy.

Airboy je krásnou ukážkou toho, že v Image Comics sa autorom nehádžu pod nohy polená. Nikto ich nedrží na uzde. V Image Comics im uzdy povolia a nosia ich na rukách. Toto je totiž poloautobiografický komiks, aký ste doteraz určite nečítali. James Robinson nemá problém šíriť informácie o svojom živote na sociálnych sieťach. Toto je niečo podobné s faktom, že Robinson vystupuje v komikse a všetkým dáva najavo, čo si myslí o iných autoroch, vrátane seba.

To isté sa týka aj Grega Hinklea. Toto autorské duo do svojho príbehu vložilo zo seba všetko, čo sa len dalo. Ich príbeh je vážny, miestami šokujúci a zábavný. Interakcia medzi hlavnými postavami je perfektná a sledovať ju je úžasné. Za perfektné prezentovanie môže aj Hinkleova kresba, ktorá je pre tento príbeh fenomenálna. Jeho kresličský štýl sa nachádza na pomedzí satiry a koloring à la vyblednuté farby bol výbornou voľbou.

Jednotlivé panely sú parádne detailné a Hinkle si dáva záležať aj na pozadí okienok. Len sa pripravte na to, že uvidíte viac, než by ste chceli. Máme tu nahotu oboch hlavných postáv, užívanie drog, takže ak sa vám pri pohľade na penisy alebo šňupanie kokaínu urobí zle, prípadne nemáte radi vylievanie si srdiečka, tomuto komiksu sa vyhnite. Ak však ste ochotní všetky tieto veci akceptovať, pustite sa do čítania.

Airboy je modernizáciou klasickej postavy, akú sme tu ešte nemali. Uvidíte veci, aké ste ešte nevideli. Budete sa baviť tak, ako sa pri väčšine komiksov nedá. Bez výhrad odporúčam a dávam prvému číslo tejto minisérie štyri palce (vrátane tých na nohách).


Airboy
Píše: James Robinson
Kreslí: Greg Hinkle
Vydáva: Image Comics
Rok vydania: 2015


9. júna 2015
Marek *Keram* Barányi