Kocka

Vincenzo Natali

Predstavte si, že sa preberiete na neznámom mieste, v kocke asi štyri krát štyri krát štyri metre. Neviete, ako ste sa tam dostali a máte oblečené čosi, čo nepríjemne pripomína väzenskú uniformu. Máte jediné želanie – ujsť. Nezdá sa to až také ťažké. Z kocky vedie šestica dverí, uprostred každej steny jedny. Dajú sa ľahko otvoriť. Za každými dverami je podobná kocka. Stačí si vybrať smer. Ale čoskoro prídete na to, že ak si vyberiete nesprávne, kockou, do ktorej ste práve vliezli, prekmitne mreža z tenkých vlákien a urobí z vás krvavé puzzle. Alebo sa aktivuje plameňomet. Alebo vám do tváre strekne kyselina. Alebo…

V takomto prostredí sa stretne skupina zdanlivo náhodne vybraných ľudí, ktorí nemajú nič spoločné. Keď pochopia situáciu (za cenu určitých strát), pokúsia sa dostať von z bludiska. No topánka uviazaná na šnúrke a vhodená do susednej kocky ako sonda nemusí stačiť. Možno čosi znamenajú skupiny číslic, ktorými sú jednotlivé kocky označené. Ešteže medzi prítomnými je aj študentka matematiky.

Film je postavený na v kinematografii často používanej situácii – skupina rozdielnych ľudí sa ocitne v nepriateľskom prostredí a pokúšajú sa zachrániť. Čo je menej tradičné, je fakt, že to prostredie je extrémne štylizované, v podstate redukované na čistú matematiku. Budujú sa a vzápätí padajú teórie ako sa dostať von (Musím sa priznať, že v niektorých momentoch som nestíhal sledovať použitú matiku. Ale zvalím to na nie celkom vydarené titulky. Tak.) Nálada kmitá medzi nadšením a zúfalstvom, vyfarbujú sa charaktery (v niektorých momentoch nie sú pasce v kockách to najnebezpečnejšie), niekoľkokrát prehodnotíte svoje sympatie a začnete držať palce inej postave.

Film bol extrémne lacný, sedem hercov a jeden interiér – model kocky, v ktorom osvetlením zvonku menili farbu stien. Tri alebo štyri počítačové triky, ktoré však v kontraste so zvyškom filmu vyzneli veľmi pôsobivo. Slušné herecké výkony neznámych tvárí. To všetko dokopy dokázalo udržať napätie až do konca. K tomu uspokojenie z toho, že pochopíte ako bludisko funguje – výsledkom je dobrý a originálny film.

A keďže je to film postavený na odhaľovaní tajomstva, nenapíšem už ani vetu. Vychutnajte si ho sami.

Domovská stránka: www.cubethemovie.com


22. júna 2001
Jozef Girovský