King ocenený Národnou knižnou cenou

Stephen King získal jedno z najvýznamnejších amerických knižných ocenení, National Book Award, v špeciálnej kategórii za „významný prínos pre americké písomníctvo“. Tento fakt a aj samotné preberanie ocenenia priniesli veľa rozruchu.

Cenu udeľuje National Book Fondation a predchádzajúcimi víťazmi v tejto kategórii boli napr. Saul Bellow, Toni Morrisonová, John Updike, Ray Bradbury či Arthur Miller. Prvýkrát ju teda dostal hororový autor, na rozdiel od Bradburyho neprijatý oficiálnou kritikou. Kritik a expert na Shakespearea Harold Bloom označil udelenie tejto ceny Kingovi za strašnú chybu, redaktor vydavateľstva Observer Book to nazval ďalším znakom toho, že kritici neberú knihy a kultúru seriózne, pretože ich spájajú so zábavným priemyslom.

King vo svojej reči po spomínaní svojich začiatkov, keď prvý román Carrie takmer nedokončil a prinútiť ho k tomu musela manželka, zaútočil na podobných publicistov. „Prečo si myslíte,“ opýtal sa,“ že nedostanete čierne body za to, že zostávate mimo vlastnej kultúry?“Považuje za nezmyselné, keď sa niektorí predstavitelia knižného priemyslu hrdia tým, že nikdy nečítali nič od Grishama či Clanceyho. Na to mu hneď odpovedala Shirley Hazzardová, ktorá získala cenu za román \"The Great Fire“. Nečítala vraj doteraz nič od Kinga, nemala na to čas, keďže jej súčasnými prioritami sú Shakespeare a Joseph Conrad. Kingova reč bola napriek tomu prijatá s ováciami na otvorenej scéne.

Tisíc dolárov, ktoré spolu s medajlou dostal, King organizácii vrátil s tým, aby ich použila na svoje vzdelávacie aktivity. Určite ich nepotrebuje. Jeho najnovšie dielo, piata časť ságy Dark Tower „Wolves of the Calla“, je momentálne na čele šiestich najvýznamnejších rebríčkov. Číslo dva je napríklad v New York Times, Publisher‘s Weekly či USA Today.


21. novembra 2003
Martin Králik