KIKS-MEN

MYSTERY MEN, r. Kinka Usher, USA, 1999 Svet ešte celkom nerozchodil nakladačku od prvého filmového superhrdinského tímu X-Men, a už na nás útočí ďalšia comicsová zberba. Sú tu však isté rozdiely. Isté zásadné rozdiely. Ak totiž partiu profesora X označíme za absolútnu elitu v tejto oblasti, potom Mystery Men sú jednoznačne tá najhoršia chamraď. Avšak bolo by predčasné len tak ich spláchnuť do kanálu. Veď ľahko je byť superhrdinom, keď máte vrodené telepatické schopnosti, alebo vám v tajnom laboratóriu potiahli kostru nezničiteľným kovom. Lenže skúste si vydobyť slávu, ak dokážete iba šikovne narábať s rýľom, alebo svojimi prdmi spôsobovať náhodným okoloidúcim hlbokú narkózu. Až potom je to naozajstný kumšt!

Šéfom Mystery Men je Mr. Furious (Vztekloun, alebo ak chcete, Zlostniak). Je to drsňák oblečený v čiernej koži a jazdiaci na veľkej motorke, ktorú však v najvypätejších chvíľach za ten svet nemôže nakopnúť. Jeho superschopnosťou by mali byť záchvaty neovládateľnej zúrivosti. Ale ako na potvoru, Vztekloun trpí nedostatkom sebavedomia a vždy, keď na neho niekto spraví „Bu!“, na smrť sa zľakne. Jeho pravou rukou je Mistr Rýče, ktorého kostým pozostáva z prilby s baterkou a požičanej baseballovej vesty („Hej, volal Larry, že ju chce vrátiť, lebo v nedeľu hrá zápas!“). A, samozrejme, tlčie svojich protivníkov lopatou. Modrý Rádža chodí v žltom (?) fakírskom odeve, hovorí s anglickým prízvukom a je to vrhač vidličiek, ukradnutých z matkinho príborníku. K tejto základnej trojke sa postupne pridávajú prdiaci Splín, hanblivý Neviditeľný Chlapec (dokáže sa stať neviditeľným, len keď sa pri tom naňho nikto nedíva), guľu so zatavenou lebkou svojho otca vrhajúca Koulerová a tajomný Sphinx, ktorý silou myšlienky rozrezáva zbrane zločincov a vedie múdre, pritom však neznesiteľne otravné reči.
Je jasné, že keby bolo Champion City odkázané na týchto večne švorcových, depresiou trpiacich, po baroch sa vláčiacich a rodinné problémy riešiacich amatérov, zloduchovia by jeho ulice premenili na peklo. Lenže našťastie je tu ešte Kapitán Úžasný, svalnatý krásavec v lesklom kostýme polepenom logami Pepsi-Coly, a ten dokáže so zločincami zatočiť lepšie ako biolit s muchami. Je dokonca taký efektívny, že spôsobil nedostatok lotrov. Ibaže to nie je žiadna výhra. Úžasný je odrazu bez práce, jeho popularita klesá a Pepsi odstúpila od sponzorskej zmluvy. Hrdina súrne potrebuje nepriateľa. A tak sa sám postará o to, aby jeho dávny protivník Casanova Frankenstein mohol opustiť blázinec a opäť zaplaviť ulice svojou perverzitou (ktorá sa prejavuje hlavne v tom, že počúva disco z konca 70-tych rokov). Iste, niečo sa zvrtne, Úžasný padne do Casanovových lepkavých pazúrov a čaká ho škaredá smrť. Ako vravieval Ash z Evil Deadu: „Každý chvíľku štartuje pílku!“ – a tak dostanú príležitosť porátať sa s Casanovom snaživí Mystery Men. Najprv však musia prestať nasávať a zasadnúť k šijacím strojom, aby si zhotovili poriadne kostýmy. A taktiež si zaobstarať účinnejšie zbrane, hodil by sa napríklad výčitkomet či tornádo v konzerve…
Šibnutá historka o anti-superhrdinoch MYSTERY MEN sa zrodila v hlave mizerného kresliča a ešte horšieho libretistu Boba Burdena (jeho najznámejším výtvorom je „hrdina“ menom Plamenná Mrkva). Napodiv sa tento šitoidný darhorsácky comics stal kultovou záležitosťou, a to nemohlo uniknúť pozornosti striehnúcich hollywoodskych supov. Film, ktorý vytvorili, by mohol byť totálnou bombou. Má originálny a veľmi vtipný nápad, kvalitné triky, pompéznu comicsovú výpravu (Kirk Petrucelli navrhoval i dekorácie do Bladea) a predovšetkým špičkové herecké obsadenie (Ben Stiller, William H. Macy a Hank Azaria ako základná trojka tímu, oscarový Geoffrey Rush ako Casanova, Greg Kinnear ako Kapitán Úžasný či Wes „Magua“ Studi ako Sphinx – tí všetci sú skvelí). Napriek tomu MYSTERY MEN prepadli na celej čiare a kritici tancovali odzemok na ich hrobe. Prečo? Za všetko môže hlavne scenár, ktorý síce obsahuje množstvo výborných gagov a zábavných situácií (Koulerová nad kostrou potiahnutou uškvareným mäsom: „Skontrolujem mu tep!“), ale chýba mu gradácia a hlavne je v ňom priveľa vaty. Navyše réžia, hoci v detailoch plná nápadov a neodškriepiteľnej remeselnej zručnosti, nedokázala dať filmu potrebné tempo. Divákova pozornosť postupne ochabuje, aby v závere celkom otupela. Škoda preškoda.
Ale napriek všetkému je MYSTERY MEN film, ktorý stojí za pozretie. Je stokrát inteligentnejší než väčšina súčasných komédií, zaoberajúcich sa súložením s jablkovými koláčmi či vytláčaním akné na kameru. A pokiaľ ide o comicsové adaptácie, tak trebárs posledným dvom Batmanom môže pokojne ukázať dlhý nos. Alebo ešte lepšie vstýčený prostredník.
Hodnotenie: 7/10&nbsp Michal Jedinák


12. novembra 2001
Fandom SK - PR