Kauzalita vajca

Vajce?
Predok sliepky
Stvorenie sveta
Kalevala - fínsky epos
Žeby sliepka?
Evolúcia vtáctva

Kauzalita vajca

Milý All,

minule sme sedeli s kamarátmi pri pive a zistili sme, že všetkých nás od malička trápi správna odpoveď na tú istú otázku: Čo bolo skôr – vajce či sliepka? Začali sme sa hádať, ale jediné, na čom sme sa zhodli, bolo to, že pivo mohlo byť chladnejšie. Radi by sme poznali tvoj názor.

Anka


Milá Anka,

ďakujem za dôveru, ktorú do mňa vkladáš. Keďže si neuskutočnila príslušné laboratórne merania ani si mi neposlala dostatočné údaje, kvalitu piva nedokážem posúdiť. Pokúsim sa teda odpovedať iba na otázku s vajcom a sliepkou.

Darwinova vývojová teória jednoznačne tvrdí, že prvé bolo vajce, až potom sliepka. Slovíčko „potom“ tu zahŕňa obdobie niekoľkých desiatok miliónov rokov, kým sa z vajcorodých dinosaurov vyvinuli vtáky, z ktorých bola neskôr domestikovaná kura domáca, poťažmo sliepka.

mytologického hľadiska sa od pradávna uvažovalo o vajci ako počiatku sveta – pričom sa jednotlivé kultúry väčšinou zhodujú v zásadných detailoch. Napríklad podľa čínskej mytológie sa boh Pangu narodil z vajca, následkom čoho sa z hornej časti vajca stalo nebo a dolná sa zmenila na zem. Ako boh rástol, nebo sa stále viac vzďaľovalo od zeme. Epos Kalevala zasa hovorí o kačke, ktorá zniesla prvé vajce do lona Ilmatar, bohyne vetra. Z kúskov tohto vajca vznikol svet. Čo primälo starých Fínov k takejto interpretácii, si môžeme len domyslieť, jedno je však isté: I tu vajce predbehlo sliepku.

Oproti tomu kresťanská viera jednoznačne sliepku časovo uprednostňuje:

A nastal večer a nastalo ráno, deň štvrtý. Tu Boh povedal: „Vody, hemžite sa množstvom živých tvorov, a okrídlené tvory, lietajte ponad zem na nebeskej oblohe!“ A Boh stvoril veľké morské zvieratá a všetky živočíchy, ktoré sa hýbu a hemžia vo vode podľa svojho druhu, ako i všetky okrídlené lietajúce tvory podľa svojho druhu. A Boh videl, že je to dobré. Boh ich požehnal a povedal: „Ploďte a množte sa a naplňte morské vody, aj vtáctvo nech sa rozmnožuje na zemi!“ (Gn 1,1–2,4a.)

U uvedeného citátu zo Starého zákona jednoznačne vyplýva, že prvá vznikla sliepka a vajcia začala znášať až na základe Božieho príkazu.

Je tu aj zdravotné hľadisko, ktoré zavrhuje vajce pre vysoký obsah cholesterolu, zatiaľ čo kuracie mäso sa považuje za zdravé a výživné. Čo vedie odborníkov k takémuto záveru, netuším.

Zo spoločenského hľadiska často vajce predchádza sliepke, a to v prenesenom význame – ak žena nevie ani len vajce na mäkko uvariť, resp. má iné neduhy, je sliepka. O kohútoch sa v pritom bežnej konverzácii hovorí s miernym obdivom, až závisťou.

Celá polemika o vajci či sliepke je však len metaforou nemožnosti (či skôr ľudskej neschopnosti) určiť kauzalitu niektorých javov. Je to polemika o hľadaní príčin a následkov, ktorá má viac filozofický než historický či biologický kontext. Je skvelou zámienkou na hľadanie argumentov a protiargumentov, na cibrenie schopnosti robiť „diablovho advokáta“. A rozhodne je príjemnou témou na spestrenie večera pri chladenom pive. Ak by ti to nevadilo, nabudúce pozvite aj mňa. Rád prispejem svojou troškou a zároveň ti poskytnem aj fundovanú odpoveď na otázku týkajúcu sa tvojho obľúbeného kvaseného nápoja.

S pozdravom,

All


Trápi ťa problém, s ktorým nevieš pohnúť? Nedokážeš si poradiť v zložitej situácii? Život neustále prináša veľké množstvo otázok a iba málo odpovedí. A pritom je riešenie také ľahké: Stačí sa zveriť nášmu odborníkovi na všetko, nositeľovi doktorátu z medicíny, veteriny, psychológie, fyziky, bojových umení, vesmíru a vôbec, empatickému androidovi Allovi. Pošli svoju otázku na e-mailovú adresu all@fantazia.sk a odpovede sa dočkáš v najbližšiu možnú stredu v rubrike All to rozsekne na stránke www.fandom.sk


12. júna 2009
All