Katany, sto Smithov a najväčšia auto-naháňačka

Matrix Reloaded

Urputne sa škľabiaca tvár s čelom pretkaným navretými žilami cedí cez zuby: \„Zbohom, pán Anderson.\“ A osudovo sa mýli. Správne mal vtedy agent Smith zavrčať: \„Dovidenia\“. Neo sa totiž vracia. MATRIX RELOADED začína tam, kde prvý Matrix skončil. Stroje vysnorili Sion, posledné ľudské mesto, ukryté hlboko pod zemou. 250-tisíc \„chobotničiek\“ sa snaží prevŕtať k Sionu a zničiť ho – a Neo, Trinity, Morpheus a Niobe (Morpheova bývalá milenka a veliteľka jedného zo vznášadiel) majú len 72 hodín na to, aby v Matrixe našli tajomného Kľúčiara. Ten pozná všetky systémové heslá a dokáže otvoriť každé dvere vo virtuálnej realite. Kľúčiar je však strážený dvojicou albínskych zabijakov, ktorí dokážu prechádzať cez steny, brať na seba podobu \„duchov\“, lietať, a hlavne sa nebezpečne oháňajú špeciálnymi mečmi podobnými samurajským…

Vyše 300 miliónov dolárov musel investovať producent Joel Silver, aby mohli Keanu Reeves (Neo), Carrie Anne-Mossová (Trinity) a Laurence Fishburne (Morpheus) znovu pekne spomalene poletovať virtuálnou realitou, kopať do hláv svojich protivníkov a zasypávať podlahy tisíckami vystrieľaných nábojníc. Mimochodom, protivníci – okrem spomínaných striebroodetých smrtiacich dvojičiek, ktoré predstavujú karate-majstri z Veľkej Británie Adrian a Neil Raymentovci, sa v pokračovaniach kultovej sci-fi objaví nebezpečný Seraph, čo je počítačový program, vyvinutý (ako inak) na elimináciu Nea. Špičkového zabijaka mal pôvodne hrať Jet Li, ale kvôli finančným nezhodám s producentom úlohu nakoniec získal Collin Chou. Medzi viac-menej záporné postavy patrí aj krásna Persephone, ktorá je takisto vyslaná strojmi proti Neovi. Jej \„zbrane\“ sú ale úplne iného druhu, než u ostatných lovcov – stačí sa pozrieť na jej predstaviteľku Monicu Bellucciovú a aj slepému je jasné, akými prostriedkami sa pokúsi Nea zviesť z cesty… Nuž a nebudeme ukrátení ani o úškľabky agenta Smitha, tentokrát dokonca v stonásobnom prevedení. Smith sa totiž oddelil od Matrixu a získal schopnosť ľubovoľne klonovať sám seba – jedným z vrcholov filmu je gigantická bitka \„Neo a jeho tyč proti stovke Smithov\“.

Pokiaľ však ide o akciu, absolútnym vizuálnym orgazmom MATRIX RELOADED má byť automobilová naháňačka, ktorá sa nakrúcala 5 týždňov na opustenej vojenskej základni v Alamede v Kalifornii. Filmári si tu jednoducho postavili trojkilometrový úsek diaľnice a na ňom rozpútali benzínom voňajúce šialenstvo, ktoré nemá obdobu v dejinách kinematografie. Agenti Matrixu sa \„prelievajú\“ z tela jedného šoféra do druhého, Dvojičky vo svojej nehmotnej podobe prechádzajú kovovými karosériami, Trinity s Kľúčiarom na motorke kľučkuje medzi vybuchujúcimi a kotúľajúcimi sa autami, na strechách uháňajúcich kamiónov sa odohrávajú tvrdé kung-fu súboje, samurajské meče režú plech ako papier a najnovšie modely automobilov sa menia na šrot. Ako tvrdí Joel Silver, pokiaľ ide o akciu, prvý Matrix bude v porovnaní s RELOADED pripadať divákom ako film z doby kamennej.

Šéf vizuálnych efektov John Gaeta musel pre MATRIX RELOADED a Matrix Revolutions doslova vynájsť celkom nové trikové technológie. Bullet-time, vďaka ktorému Matrix pred niekoľkými rokmi na Oscaroch porazil prestížne Lucasovo ILM (nominované za Star Wars: Epizódu I), už zďaleka nepostačoval. Aby mohol dať reálnu podobu šialeným nápadom bratov Wachowských, zostavil celkom nový tím, nazval firmu ESC (podľa klávesy Escape) a v ateliéroch v spomínanom Alamede obsadil plochu 25 000 metrov štvorcových (je tu k videniu napríklad modré plátno o rozmeroch 34×45 metrov!). Prevratnou trikovou technikou v pokračovaniach Matrixu bude takzvaná \„virtuálna kamera\“. Tento Gaetov \„vynález\“ zmazáva hranice reálne nakrúteného a počítačom vytvoreného obrazu. Každý detail až do posledného vlasu sa nie iba približne simuluje, ale predstavuje vo všetkej úplnosti. Gaeta vie každý želateľný objekt virtuálne napodobniť – ľudí, autá, izby, ľubovoľné prostredie. Kľúč: Digitálny obraz má pôvod v reálnej predlohe. S piatimi digitálnymi kamerami s vysokým rozlíšením filmuje trikový tím hru herca – veľmi detailne, takpovediac až ku korienkom vlasov. Tento postup sa nazýva \„universal capture\“ (priliehavé označenie, skrátene \„U-cap\“). Zábery všetkých piatich kamier sa ukladajú v počítači, ktorý potom generuje vyobrazenie herca zo všetkých zorných uhlov. Keď je takýmto spôsobom telo predstaviteľa komplexne trojrozmerne zakreslené, môže ho tím pre efekty nasadiť prakticky neohraničene: v megabitke so stovkou Smithov, alebo keď Neo v rýchlosti 3000 km za hodinu letí cez veľkomesto strojov v Matrixe. ESC a šesť ďalších trikových firiem dodali pre pokračovania Matrixu dokopy 2500 samostatných trikových záberov. Na niekoľkých z nich sa pracovalo až tri roky. Číslo 412 digitálne upravených záberov v prvom Matrixe tak znie skoro smiešne.

MATRIX RELOADED končí v okamihu zásadného zvratu, ktorý podľa slov tvorcov doslova napne divákov na škripec a uvoľnenie príde až v novembri, keď má premiéru tretí diel, Matrix Revolutions. Joel Silver tvrdí, že zatiaľ čo druhý diel je hlavne adrenalínová akčná jazda, trojka bude opäť o niečo filozofickejšia a myšlienkovo hlbšia. A na rozdiel od RELOADED, odohrávajúceho sa hlavne v Matrixe, tretie dejstvo nás prenesie do dymiacich trosiek reálneho sveta budúcnosti. Filozofia sem, filozofia tam, na čo sa môžu tešiť fanúšikovia akcie? Predovšetkým to bude veľkolepá prestrelka v sadomasochis­tickom Clube Hell, kvôli ktorej vraj kostymérka Kym Barrettová vykúpila všetky fetišistické obchody od Sydney až po Paríž. Účastníci prestrelky sa budú pohybovať po stenách i strope a určite si užijeme tony spomalene poletujúceho rozstrieľaného muriva. Okrem toho Silver a Wachowskí sľubujú gigantickú záverečnú scénu, ktorá stála 40 miliónov dolárov. Zvyšky ľudstva sa v nej definitívne postavia proti strojom a Neove čierne okuliare sa naposledy pozrú do čiernych okuliarov agenta Smitha. Ich \„letecký\“ súboj nad megamestom strojov, 10-krát väčším ako New York, vrcholí pádom na zem, ale nebojte sa, keď vylezú zo šesťmetrového krátera, vyhĺbeného nárazom, efektné kung-fu v apokalyptickom lejaku pokračuje.

MATRIX RELOADED už má svoju svetovú premiéru za sebou. Názory naň sa líšia, od nadšenia až po úplné zatratenie, ale tržby 136 miliónov dolárov za prvé štyri dni premietania v USA hovoria za všetko – Joel Silver o investície vo výške bezmála tretiny miliardy dolárov určite nepríde. Pán Anderson je jednoducho späť – a ktorý filmový fanúšik si to nechá ujsť? Štvrtok je za dverami.

S výdatnou pomocou info-majstra Fera Rudíka…


19. mája 2003
Ďuro Červenák