Kartový Pán prsteňov

Froda a Sama delilo od Hôrky len pár metrov. Zrazu sa v húštine za Frodom niečo pohlo. Vybehli dvaja skirti s mečmi a hobitov napadli. Tí sa nestačili brániť a Samovi poranili nohu.Všetkých však náhle oslepilo svetlo, čarodejník s mečom v ruke rozohonal skirtov. \„Gandalf,Gan­dalf!\“ kričal Frodo. Gandalf sa otočil a stál za ním Witchking, vodca prsteňových prízrakov. \„Utekajte, hlupáci!\“ zakričal Gandalf. Frodo a Sam sa dali na útek…

Nesedí vám tu niečo? Nie je to podľa Tolkienovej predlohy? Samozrejme, ide predsa o kartovú hru Pán Prsteňov. S hrami na motívy Pána Prsteňov sa roztrhlo vrece. Niektoré sú ozaj dobré a ostatné sú len komerčná záležitosť. Táto patrí k tým dobrým.

Ide o TCG (Trading Card Game) čo znamená, že kupujete a zbierate kartičky a nakoniec si z nich zložíte deck (hrací balíček – obsahuje 63 kariet) a hráte. Pre neskúsených existujú tzv. Startre, čo sú už zostavené decky pripravené na prvú hru. Každý deck musí obsahovať karty služobníkov Šera a Spoločenstva v pomere 1:1.

K pravidlám: Úlohou hráča je previesť Froda s Prsteňom cez všetky lokácie (je ich 9) živého, alebo eliminovať súperovho Froda z hry. To znamená, že každý hráč hrá za dobrých aj zlých.

Na začiatku sa určí, kto začína. Hráč vyloží svojho Froda s Prsteňom a spoločníkov v hodnote štyroch bodov Šera. Potom vyloží ďalšie karty (môžu to byť artefakty, ďalší spoločníci… atď.) Hráč spočíta koľko bodov Šera dá súperovi, ktorý bude vykladať služobníkov Šera. Potom druhý hráč vyloží karty v tej hodnote akú mu protihráč dal. Môže vykladať skirtov, Uruk-Hai, Nazghulov, zbrane, kondície… Potom prvý hráč priradí služobníkov Šera k svojim spoločníkom, teda určí, kto s kým bude bojovať.

Teraz prichádza k otvorenému stretu. Začínajú sa vyhodnocovať jednotlivé súboje. Každá postava má uvedenú silu a vitalitu. Sila aj vitalita sa dajú zvyšovať aj znižovať pomocou artefaktov alebo kúziel. Postava, ktorá má väčšiu silu vyhráva súboj a porazený charakter dostane –1 do vitality. Postava, ktorej vitalita sa rovná 0 je mŕtva a vypadáva z hry. Takýmto spôsobom prebehnú všetky súboje. Ak Spoločenstvo pobije nepriateľov v pohode pokračuje vo svojej ceste na ďalšiu lokáciu. Ak zostanú ešte nejakí nepriatelia živí, hráč Spoločenstva sa rozhodne, či pôjde ďalej a s ním aj jeho nepriatelia, alebo zostane ďalšie kolo na lokácii, na ktorej sa nachádza a jeho sokovia automaticky vypadnú z hry.

V nasledujúcom kole sa úlohy hráčov sa vymenia. Ten, ktorý hral za Spoločenstvo, bude hrať za služobníkov Šera a naopak… Takto to pokračuje až kým sa niekto nedostane do poslednej lokácie alebo nezomrie mu Frodo a Prsteň skončí v rukách nepriateľa.

Toto sú len veľmi všeobecné pravidlá, ktoré slúžia len na prestavenie si priebehu jednotlivých kôl. Pobrobnejšie pravidlá nájdete na internete alebo priložené v startroch.

V každej edícii kariet sa nachádzajú rôzne postavy, zbrane, lokácie, nepriatelia… K názvu zodpovedá obrázok.Všetky obrázky-fotky sú urobené z filmu Petra Jacksona. Na niektorých kartách sa nachádzajú aj scény, ktoré neboli vo filme. No schválne, či ste vo filme postrehli, ktorý Uruk-Hai bol Úgluk? No, tak z týchto kariet sa dozviete všeličo nové. Je to veľmi zaujímavá a zábavná hra. Určite stojí za to ju skúsiť.

Karty, či už starter balíčky, alebo prídavné boostre a nové edície si môžete kúpiť tu.

TechnoMann


18. februára 2003
Martin Kudláč