Karneval - Best of gothic decade...

XIII. století

Tak sme sa dočkali. Legenda českej gotiky vydáva svoju prvú výberovku. Však sa už po šiestich oficiálnych a nespočetnom množstve neoficiálnych nahrávok patrilo. A ako táto kompilačka dopadla? Hm… myslím, že veľmi dobre, nezávisiac na uhle pohľadu.

Ak ste XIII. STOLETÍ ešte nepočuli, zaručene spadnete na zadok. /Samozrejme musíte inklinovať ku gotike (SISTERS OF MERCY, MISSION), alebo aspoň jej príbuzným hudobným žánrom (hard rock, metal) – house maniakom táto muzika asi nepovie nič./ Stále som tvrdil, že na žiadnej zo starších dosiek tejto kapely nie je jedna slabá skladba. A keď sa vám do rúk dostane ešte výcuc toho najlepšieho, nemôže vás to nechytiť. Stredné až pomalé tempo (žiadne zbesilosti), chytľavé zapamätateľné melódie, jednoduché gitary, majestátne klávesy a zimomriavky privolávajúci hlboký hlas Petra Štěpána – to všetko sú tie správne ingredencie pre dobrú vampírsku muziku!

A ak naopak XIII-stku už poznáte /alebo dokonca vlastníte všetky jej albumy, ako ja/, tak vás výberovka okrem úvodnej skladby Karneval (ktorá tu má svoju premiéru) v podstate neprekvapí. Snáď až na absenciu notorického templárskeho hitu Růže a kříž, ktorý už kapele pravdepodobne tak liezol na nervy, že ho nielen odmietala hrať na koncertoch, ale ho nezaradila ani sem. Každú oficiálnu dosku zastupujú dva tracky. Možno niekde Petr pri výbere trafil presne tie vaše, a možno by ste z tej či onej dosky chceli počuť čosi úplne iné. Ale ako som už hovoril, u kapely, ktorá nemá jednu blbú skladbu je ťažké špekulovať.

Takže – z debutu „Amulet“ tu zaznejú Justina a Bytosti. Obe strednotempové, celkom našľapané vecičky. Pravdepodobne boli remasterované, pretože kvalitou zvuku sa vyrovnajú novším veciam. Z dvojky „Gotika“ tu máme ultrapomalú Ten starý dům se rozpadá a znova rytmickú (nie sú to elektronické bicie?) Mystery Ana. Najznámejší album „Nosferatu“ zastupujú vampírske temnôstky Nosferatu is dead a Upír s houslemi – hitovky ako vyšité. Z „Werewolfa“ tu nájdeme pochmúrnu baladu Julie umírá každou noc s nádherným ženským vokálom a nadupanú Transylvanian Werewolf. „Ztracení v Karpatech“ zastupujú Vampires a rádiová hymna Elizabeth (o kom inom ak nie o starej dobrej Bátoryčke?). A napokon za poslednú dosku „Metropolis“ sú tu slaďáčik Hvězdy chtějí patřit tobě a monumentálna symfónia Fatherland.

Nech je však muzička XIII. STOLETÍ akokoľvek dobrá, minimálne 50 percentný podiel na jej úspechu a atraktívnosti budú mať vždy texty. Leader Pert Štěpán je zarytý vapirista a mnohí bádatelia v čechách sa na neho neraz obracajú ako na kapacitu v tomto obore. /Dokonca aj Záhady a Mystéria na Prime, tuším niekedy pred dvoma rokmi./ Ak vás bližšie zaujíma osobnosť tejto kontroverznej postavy českého undergroundu (obklopenej milostnými aférami a fámami napr. o tom, že spí v truhle), doporučujem jeho dielko „Nosferatu – vampírská bible“. Text kolíše medzi beletriou a náučnou literatúrou a jeho obsah vás neraz privedie na zaujímavé myšlienky. No a vedľajšie záujmy tohoto chlapíka sa samozrejme patrične odrážajú práve v textoch XIII-stky. Ale to ste už podľa názvov skladieb určite vytušili aj sami. Nebudem jednotlivé témy podrobne rozoberať. Všetky songy sú v češtine, a tak by nemal mať nikto vážnejší problém s ich pochopením. Všetko sa to samozrejme točí okolo upírov, vlkodlakov, Čachtíc a Transylvánie. /A okultizmu, a čarodejníctva, a čiernej mágie, a pentagramov, a tak ďalej, a tak ďalej…/ Škoda, že je na CD iba 13 skladieb, pretože sa sem ani zďaleka nevošli všetky témy a oblasti, z ktorých XIII. STOLETÍ čerpajú. /Pokračujeme: …inkvizícia, woodoo, Da Vinci, templári, Macbeth, krysař, alebo literárne spracovania – Květy zla, Mistr a Markétka…/ Z tvorby Petra Štěpána bolo vždy jasne cítiť vplyvy Lovecrafta, Stokera, Shellyovej, či Poeho (na tomto CD som tuším zachytil akurát Fatherland so svojimi „stvůrami Necronomiconu“, ale môžete mi veriť). Okrem toho tento maniak zbožňuje čiernobiele expresionistické filmy zo začiatku storočia /Nosferatu, Metropolis, Pražský študent/, a všetko s Belom Lugoshim a Borisom Karlofom v titulkoch, pokiaľ viem. Ešte som vás nenavnadil? Nie ste podobnej krvnej skupiny? Ak stále váhate, pravdepodobne nie…

Záverom ešte jedno upozornenie. CD je nebezpečné! V prípade, že sa vám zapáči, ste vystavený nutkaniu zaobstarať si všetky staršie veci od tejto kapely. A keďže sú niektoré už definitívne rozobrané – hrozí vážna psychická ujma. Preto – pristupujte ku kúpe opatrne!

Tracks…

1. Karneval (bonus); 2. Justina; 3. Bytosti; 4. Ten starý dům se rozpadá; 5. Mystery Ana; 6. Upír s houslemi; 7.Nosferatu is dead; 8. Julie umírá každou noc; 9. Vampires; 10. Elizabeth; 11. Fatherland; 12. Hvězdy chtějí patřit tobě; 13. Transylvanian Werewolf (Remix)

Line up…

Petr Štěpán /git, spev/, Pavel Štěpán /bicie/, Ollie Ryšavá /klávesy/, Martin Soukup /bass/

20.7.01


31. júla 2001
Dušan Fabian