Kam sa kotúľali zlaté Zemegule

Golden Globe 2011
Colin Firth a Helena Bonham Carter v Kráľovom prejave
Natalie Portmanová ako Čiena labuť
David Fincher
Melissa Leoová - The Fighter
Jim Parsons aka Sheldon Cooper
Laura Linneyová a jej Veľké C
Nepoznáte Jacka? Ani my by sme ho nespoznali.
Anette Benningová a Julianna Mooreová
Steve Buscemi v Broadwalk Empire
Paul Giamatti
Claire Danesová ako Temple Grandinová
Chric Colfer
Katey Sagalová hádajte s kým
Christian Bale v The Fighter

Udeľovanie zlatých sošiek naháčov s mečom je ešte ďaleko, ale troška tréningu nikomu neuškodí, a tak sa aj tento rok v Beverly Hilton Hoteli v Los Angeles odohralo udeľovanie zlatých glóbusov (kto vie, či sú naozaj zo zlata?). Išlo už o 68. ročník druhého najprestížnejšieho filmového oceneňovania v Hollywoode.


Hlavným sprievodcom večera bol už po druhý raz obľúbený komik Ricky Gervais, ktorý to so žartovaním rozbalil naozaj vo veľkom štýle. Jeho britký britský jazyk si vzal na paškál viacero hereckých celebrít. Medzi inými k nim patrili Angelina Jolie a Johnny Depp za nevýrazné výkony v novinke Turista a starý dobrý vynálezca ružovej farby (všetky ostatné vymyslel Chuck Norris) Tom Cruise – scientológ – a ako Ricky nenápadne naznačil, aj člen 4 % menšiny. Okrem toho riadne vyfasoval aj producent Hugh Hefner za sobáš s o 60 rokov mladšou babou a ďalší. Keďže celé odovzdávanie sa odohrávalo v pomerne suchopárnom duchu, takpovediac ako na bežiacom páse, na úvod prinášame niekoľko perličiek, ktoré vyleteli v úvodnom Rickyho príhovore rovno medzi prasiatka v obecenstve:

„Na margo galavečera a nadchádzajúceho oceňovania: Bude to noc plná žúrovania a pijatiky. Alebo ako tomu hovorí Charlie Sheen – raňajky.“

„Tento rok bolo všetko trojrozmerné. Snáď okrem postáv v Turistovi… za tento vtip sa trošku hanbím… mám to z druhej ruky, pretože som ten film ani nevidel, ale kto hej? Nie, musí byť dobrý, pretože je nominovaný, takže čušte! A rád by som okomentoval aj tú nezmyselnú fámu o tom, že jediný dôvod, prečo bol film nominovaný, je, aby sa novinári mohli stretnúť s Angelinou a Johnnym. To určite nie je jediný dôvod. Oni tiež prijali úplatok.“

„Nie, stalo sa len to, že niektorých zobrali na koncert Cher. Ako to môže byť úplatok? Chcete sa ísť pozrieť na koncert Cher? Nie! Prečo nie? Pretože nie je rok 1975.“

„Cudzojazyčný film… jediná kategória, o ktorú sa nezaujíma nikto v celých Spojených štátoch amerických.“

„Tento rok sa mnohým skvelým filmom nepodarilo získať nomináciu. Nič pre Sex v meste 2. Bol som si istý, že Zlatý glóbus za špeciálne efekty dostane tím ľudí, ktorí vyretušovali ich plagát. Baby, vieme koľko máte rokov. Jednu z vás som videl v niektorej časti Bonanzy.“

Z uvedeného by mohlo vyplývať, že najväčšou srandou na odovzdávaní zlatých gulí boli Rickyho vtípky. Nuž, záznamov z tejto udalosti je po internete dosť, aby si každý urobil svoju mienku. My sa teraz presuňme k jednotlivým kategóriám a ich víťazom.


Víťazi zlatých glóbusov pre rok 2011

Najlepšia filmová dráma

V tejto kategórii bolo viacero horúcich želiezok, ktoré zaujmú milovníka sci-fi. Hlavným favoritom väčšiny bol nepochybne Počiatok, no Leonardovi nakoniec sklapli zuby naprázdno. Zvíťazili šprti a ich Sociálna sieť.

Najlepší herec vo filmovej dráme

Zvíťazil herec Colin Firth z filmu o otcovi súčasnej anglickej kráľovnej, ktorý mal problémy s koktaním – The King's Speech (Kráľov prejav).

Najlepší film v žánri komédia či muzikál

Odrastená Alica v krajine zázrakov nemala ani zďaleka taký úspech ako kedysi jej mladšia verzia. Nepomohla ani slovanská krásavica Mia Wasikovska (ktorá, mimochodom, akoby z oka vypadla Pavlovi Křížovi zamladi), a tak si výhru nakoniec odniesol film o dvoch lesbičkách, ktoré si adoptujú dieťa – The Kids Are All Right (Deti sú v poriadku). Potomok sa v dospelosti rozhodne zoznámiť sa s biologickým otcom, ktorý nie je ani spolovice taký, ako uvádzal vo svojej karte donora bičíkatých plavcov.

Najlepšia herečka vo filmovej dráme

Najlepšou herečkou sa stala predstaviteľka princeznej Amidaly Natalie Portmanová, ktorá je momentálne v radostnom očakávaní potomka. Vo filme Black Swan (Čierna labuť), ktorý jej zabezpečil víťazstvo, si zahrala halucinujúcu starnúcu (na baletku) baletku. Nadšených divákov sklamem – za všetkým hľadajte drogy.

Najlepší herec vo filmovej komédii

Paul Giamatti vo filme Barney's Version. Možno toto víťazstvo odštartuje Giamattimu viac lepších úloh.

Najlepší televízny seriál v žánri komédia či muzikál

V tejto kategórii bol čoraz populárnejší komediálny seriál o skupine vedátorov, komiksožrútov a absolútnych kockáčov – Teória veľkého tresku. Škoda, nakoniec zvíťazil iný seriál – Glee. Čo už, život nie je pierko, ale poriadne ťažká perina.

Najlepší filmový režisér

David Fincher za The Social Network. Film, ktorý získal najväčší počet nominácií a nakoniec aj štyri zlaté glóbusy, dokazuje, že byť bifľošom a IT šamanom nikdy nebolo výhodnejšie než v tejto dobe.

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe

Melissa Leoová – The Fighter. Bojovník je film o tom olympijskom športe, kde si chlapi dávajú do zubov, kým jeden z nich nepadne. Žena, ktorá v takomto filme hrá, si zaslúži cenu už len za to, že je v titulkoch.

Najlepší herec v televíznom seriáli v žánri komédia či muzikál

Mnohí ho nenávidia, tí ostatní ho proste len nemajú radi. Áno, reč je o geniálnom, no nemenej výstrednom Sheldonovi Cooperovi zo seriálu Teória veľkého tresku (Big Bang Theory). Jim Parsons, bazinga!

Najlepšia herečka v televíznom seriáli v žánri komédia či muzikál

Laura Linneyová – The Big C. Koľká zábava sa dá vytĺcť z príbehu na tému rakovina a mladá mamička z predmestia. Ale na Šeherezádu sa aj tak nechytá!

Najlepší cudzojazyčný film

In a Better World – dánsky filmový úspech. Gratulujeme.

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe v televíznom seriáli, televíznej mini-sérii či v televíznom filme

Jane Lynchová – Glee. Tento americký seriál je podozrivo populárny. Tuším by naozaj stálo za to si ho pozrieť.

Najlepší filmový scenár

Ďalšia z kategórií, v ktorej tvrdá internetová realita Sociálnej siete nakopala vedecko-fantastické riťule aktérov iných veľkofilmov, ktorí toto ocenenie očakávali od Počiatku. Vyhral Aaron Sorkin.

Najlepšia herečka v televíznej mini-sérii alebo v televíznom filme

Claire Danesovej vynieslo víťazstvo úloha vo filme Temple Grandinová – životopisnom príbehu o autistickej žene, ktorá sa stala priekopníčkou veterinárnej vedy, univerzitnou profesorkou a autorkou bestsellerov.

Najlepší herec v televíznej mini-sérii alebo v televíznom filme

You Don't Know Jack je film o slávnom americkom doktorovi a priekupníkovi, ktorého nik nenazval inak ako Dr. Eutanázia či doktor Smrť. Zaslúžená výhra patrí Al Pacinovi, ktorý svoju postavu stvárnil dokonale.

Najlepšia herečka vo filmovej komédii

Znovu The Kids Are All Right a tentokrát herečka Annette Beningová.

Najlepší animovaný film

V tejto kategórii sa stretlo viacero zaujímavých filmov, no nakoniec (bohužiaľ) nezvíťazil ani dospelý príbeh o bezzubom drakovi ani slečna, ktorá by na predaji vlasov na parochne zarobila majland, ba dokonca ani zloduch s tromi adoptívnymi dcérami. Veniec víťazstva si odniesol už tretí a snáď aj posledný diel kovbojsko – superhrdinovskej klasiky – Toy Story 3 (Príbeh hračiek 3D).

Najlepší filmový soundtrack

Sliny si utrel aj Elfman aj Zimmer, nuž, načo by im boli ďalšie ceny. Opäť víťazí rozbehnutá lokomotíva menom Sociálna sieť a autori hudby Trent Reznor a Atticus Ross. Ešte metličku do zadnej časti a zametať za sebou.

Najlepšia filmová pieseň

Prestarnutá Cher a jej parťáčka so silikónovým poprsím už veľa vody nenamútia, tak im doprajme aspoň malú výhru v podobe najlepšej filmovej piesne: You Haven't Seen the Last of Me – Burlesque.

Najlepší dramatický televízny seriál

Šancu mali aj krivkajúce mŕtvolky zo seriálu Walking Dead, no nakoniec si víťazstvo uchmatli iní príživníci z Boardwalk Empire. Ach tí finančníci.

Najlepší herec v dramatickom televíznom seriáli

Okatý Steve Buscemi bol veľkým favoritom a svoju výhodu pretavil do hmatateľného výsledku. Dopomohol mu k nemu už spomínaný seriál Boardwalk Empire.

Najlepší vedľajší herec v televíznom seriáli, televíznej mini-sérii či v televíznom filme

Hlások ako dievča a zovňajšok adekvátny hlasu. Vyhráva Chris Colfer – zo seriálu Glee. Žeby ďalší kandidát na ôsmy div sveta?

Najlepšia televízna mini-séria či televízny film

Osobným favoritom bol doktor Smrť s Al Pacinom v hlavnej úlohe, no porota sa nakoniec rozhodla pre krátky film Carlos o teroristoch. Nuž, Američania a ich paranoja.

Najlepšia herečka v dramatickom televíznom seriáli

Podľa všetkého je Sons of Anarchy seriál o motorkároch – kto sledoval udeľovanie glóbusov, nebude o mnoho múdrejší. Pri takom výstrihu a vínovo-červených šatách sa pozornosť pochopiteľne nesústredí na hovorené slovo. Víťazka Katey Sagalová dokazuje, že veru stále má čo ukázať.

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe

V poslednej kategórii zvíťazil Christian Bale za vedľajšiu úlohu vo filme The Fighter, kde sa snaží pomôcť mladšiemu bratovi dosiahnuť vrchol v boľavom „športe“.

Pre detailistov a ostatných zvedavcov je tu oficiálny prehľad všetkých nominácií a víťazov.

A komu bolo málo, môže si ešte pozrieť záznam prejavu Rickyho Gervaisa.


Zdroj Golden Globe logo: http://cdn.goldenglobes.org/awardimage/.


20. januára 2011
ceos a Alexandra Pavelková