Kam mieri Comics Salón a AnimeSHOW?

Kam mieri Anime Show a CS

Prežili sme rok 2017 a pre naše festivaly to bol náročný rok plný zmien a vylepšení. Celkovo môžeme povedať, znovuzrodenia k lepšiemu, za čo ste nás odmenili vysokou účasťou. Pre mňa ako hlavného organizátora to bol prvý rok, kedy som mal konečne dostatok energie a zdravia veci meniť, bojujem dlhší čas s veľmi zákernou chorobou. Istú dobu to skôr vyzeralo na koniec, preto som rád, že tieto zmeny môžeme prežívať spolu.

Na mieste vystáva otázka: „Čo ďalej?“ V prvom rade, v zmenách budeme pokračovať aj naďalej, máme plán minimálne na ďalšie 2 roky. Zároveň by bolo vhodné povedať, kto sme, kým chceme byť, a bez hanby aj priznať, kým nikdy nebudeme. My to vieme a chceme aby ste to vedeli aj vy.

Kto sme?

Určite ste si mohli všimnúť niekoľko zmien vo forme loga, farieb, web stránok a facebooku. Chceme, aby ste vedeli, že sme JEDEN ako JEDEN FESTIVAL. Jeden festival, ktorý sa koná 2× ročne pod názvami Comics Salón a AnimeSHOW. Už nie Istrocon, AnimeSHOW, Game Expo a Comics Salón. Veľa ľudí nevedelo, že pomenúvajú tie isté festivaly, a vznikal z toho zbytočný chaos. Odteraz sme jednoducho Comics Salón a AnimeSHOW. Keby sme mohli, zvolíme si jeden názov, ale nejde to. Rozhodli sme sa pre túto voľbu, lebo obidva názvy sú najsilnejšie a majú spoločné prvky. V neposlednom rade Comics Salón môže za to, že v roku 2004 sa všetko obnovilo, v roku 2007 sme získali naspäť názov IstroCON a v 2008 vznikla AnimeSHOW. Definuje to našu generáciu organizátorov, ktorá ťahá pílku od roku 2003 a má za sebou 15 rokov súvislej práce. Vďaka Comics Salónu sme tam, kde sme dnes. Môžem vás ubezpečiť, že nejde o neúctu k IstroCONu (naďalej bude menšou súčasťou nového loga), ale potrebu uvedomiť si, že doba sa zmenila. Aj Comics Salón sa od 2004 zmenil. Ten, kto sa nevyvíja, zanikne. Je na čase, aby sme kráčali s dobou. Naša farba je modrá a oranžová, my sme Comics Salón a AnimeSHOW!

Kým chceme byť?

Chceme robiť pre vás jeden moderný festival 2× ročne s tým istým programom – festival popkultúry. To znamená, že nech sa voláme Comics Salón alebo AnimeSHOW, budeme mať to isté rozloženie programu. To znamená mať bohatú SCIFI a FANTASY líniu na oboch festivaloch (aj keď už nie je názov IstroCON), rovnako mať na oboch bohatú ponuku rôznych HIER na PC, konzolách, retro počítačoch a automatoch, či veľké množstvo spoločenských hier (aj keď už nie je názov GAME EXPO). Chceme, aby ste vedeli, že bohatý program ANIME, FILMOV, KOMIKSU, JAPONSKA, POPKULTÚRY a KPOPu je rovnaký aj na AnimeSHOW aj na Comics Salóne. Jednoducho myslieť si, že na AnimeSHOW bude len anime a na Comics Salone bude len comics, je dosť hlboký omyl, na oboch sa venujeme všetkému rovnako a poriadne.

Kým nie sme, kým nechceme a kým nemôžeme byť

Táto sekcia je tu hlavne preto, že existujú rôzni ľudia žijúci mimo realitu (resp. minimálne mimo realitu Slovenských podmienok), nevyznajú sa v conoch na svete, žijú v ružovej minulosti, očakávajú od nás niečo, čím sa nezaoberáme alebo nie sme schopní splniť. Napriek tomu sú nám často neprávom vyčítané úplné nezmysly, v lepšom prípade súkromne, v horšom vo väčšom médiu. Tu je pár príkladov:

Voláte sa Comics Salón a máte tam málo komiksu, hanba!

Volám sa Comics Salón a vzorom je nám Comic Con. Ten, kto ho navštívil osobne alebo sleduje podrobne jeho program, vie, že sa týka všetkého z popkultúry a komiksu je tam žiaľ menšina. Názov Comic alebo Comics nijako nedefinuje tento zhluk filmov, seriálov, hier, knižiek, anime, scifi a fantasy. A tomu sa venujeme. Oba naše názvy Comics Salón alebo AnimeSHOW nedefinujú jeho obsah.

Zase nemáte svetového herca ako hosťa, ani vyhasnutého!

Nemáme a bez sponzora mať ani nebudeme. Slovensko má minimum firiem, čo tu niečo vydávajú a propagujú. Väčšina je v Prahe a zastrešuje český aj slovenský trh. Niektoré majú svoje sídla vo Varšave alebo Budapešti, môžeme byť radi, že prídu zadarmo alebo venujú vecné ceny do súťaží. Nemáme finančných sponzorov, žijeme z nízkeho vstupného. Áno v rokoch 2002 a 2003 tu zahraniční hostia boli, ale kto si už pamätá, že sa to vtedy volalo HP IstroCON 2002, IstroCON Martini 2003 a niekto to zaplatil? Druhou časťou reality je, že od roku 2003 sa s novými conmi organizovanými veľkými nadnárodnými spoločnosťami roztrhlo vrece a po hercoch sa zvýšil dopyt, a tým sa zvýšili aj ich cena (z cca 5 000 eur v 2003 na 15 000 eur dnes). Tá môže byť aj trojnásobkom rozpočtu menších conov na Slovensku. V tej cene môžete zabudnúť na stretnutie a podpis zadarmo. Kto bol na Vienna Comic Cone, bol určite prekvapený taxou 50 eur za podpis a 50 eur za spoločnú fotografiu. A to sa na VIECC jednalo o slabších hercov. Hviezdy si bežné pýtajú 150 eur a viac. Ostatne, nedávno bol o tom uverejnený článok, kde sa Slováci a Česi pohoršovali, ako môžu herci z Justice League chcieť 350 USD za fotku s podpisom. Žiaľ, krutá realita. Stan Lee chcel len 250 USD na tohtoročnom Tokyo Comic Cone.

Viete si predstaviť, že by sme nakoniec herca dotiahli a ten chcel takéto peniaze? No asi by nás naši návštevníci ukameňovali.

Neznamená to, že nebudeme skúšať, ale svoju pozornosť smerujeme smerom na spisovateľov, ktorí sa zmestia do nášho rozpočtu a nechcú peniaze za podpis. Rovnako ako pozývame cosplay hostí, ktorí sa tešia záujmu návštevníkov.

Máte neprimerane vysokú cenu!

Som nesmierne rád, že existuje neďaleko VIECC a tento rok sme cestovali po conoch v okolitých štátoch na doplnenie si reality. My stojíme na mieste 1 deň 10 Eur, 3 dni 17 eur. Rakúsky con Aninite, ktorý, ako my, robia fanúšikovia, má ceny takého: 1 deň 23 eur, 3 dni 42 eur. VIECC patriaci nadnárodnej spoločnosti – 1 deň 35 eur, 2 dni 60 eur, AnimeFest 3 dni 28 eur, český Advik – 4 dni 22 eur, MondoCon 1 deň 13 eur. Cenovo sme ďaleko pod všetkými okolitými conmi, podobne je na tom MondoCon.

Čo sa týka obsahu, to už je úplne iná pesnička. Všetky zahraničné cony na západ sú v prvom rade trhovisko, máte tam kopec stánkov, ktoré sa však opakujú v tovare. My máme opačnú stratégiu, chceme mat minimum kópií a čo najviac rôzneho tovaru. Nikomu nepomôže mat 5× stánok s plyšákmi, 3 stánky so šošovkami, 5× stánok s figúrkami, atď. Radšej venujeme priestor iným atrakciám.

Aký je program? Kým Česko a Slovensko je naučené na prednášky a program, tak na toto môžete vo veľkej miere smerom na západ zabudnúť. Väčšinou je tam iba hlavný stage, kde je cosplay súťaž a prednášky, prípadne ešte jeden vedľajší stage. To je všetko. Netreba spomenúť, že na daný program sa pre veľký rad často nedostanete.

My naopak máme 6 prednáškových miestností, 2 kinosály a kopec atrakcií, od DDR, cez turnaje na počítačoch a konzolách, po najnovšie novinky. To všetko zadarmo. Vo väčšine priamych porovnaní ponúkame viac programu za ďaleko menej peňazí. Áno na rozdiel od VIECC nemáme zahraničných hercov, ale aj tí tam tiež nie sú v cene vstupenky.

Môžeme si priznať, že ako nezisková organizácia robíme tento festival na dobrovoľnej báze vo svojom voľnom čase popri zamestnaní a nehanbíme sa za to. Umožňuje nám to mať nízke vstupné a všetko dávať do programu. Lacnejšie sa to už fakt nedá.

Nie ste profesionáli!

Nie sme a dúfame, že ani nikdy nebudeme. Ak teda profesionál znamená byť za to platený. Rozdiel medzi hobby a zamestnaním je, že ako fanúšikov nás táto „práca“ baví a nemusíme ju robiť z povinnosti. Dávame tak do toho viac srdca. Ostatné veci ako kvalita sú už o skúsenostiach, nasadení a možnostiach. Za 15 rokov organizovania festivalov už dáke skúsenosti máme a snažíme sa robiť veci čo najlepšie v rámci možností, ktoré máme. Pretože lepšie je podať maximum z mála ako plakať nad priemerom. A v prvom rade sme to my a chceme ostať sami sebou. Nebudeme sa hrať na riaditeľov, manažérov, PR manažérov, krízových manažérov, nemáme o to záujem. Budeme spolu komunikovať ako fanúšikovia s fanúšikmi s radosťou, nie hejtom. Nenávisť ničí radosť a o čom je život plný nenávisti? Tá vedie len k temnej strane sily :)

Na záver

Dúfam, že je teraz jasnejšie, kto sme a kam smerujeme a že iní asi nebudeme. Minulosť sa z pádnych dôvodov zo súčasnosti stala minulosťou a ostane už len v spomienkach. Nemá zmysel plakať nad „starými dobrými časmi“, to je len nostalgia, ktorú si často idealizujeme. Čakajte od nás vyššie menované smerovanie, predsa len nešťastie a nespokojnosť často vzniká vďaka nesprávnym očakávaniam. Na rok 2018 pre vás chystáme rad noviniek, nových súťaží, technických vylepšení, jednoducho sa snažíme vás počúvať. Nebojte sa nás cez Facebook skontaktovať. Ak chcete priložiť ruku k dielu, radi to uvítame, ako aj každú konštruktívnu kritiku.

S úctou a prianím pekných dní,

Róbert Žittňan
Hlavný koordinátor CS a AS


Viac na facebookovskej stránke Comics Salónu a AnimeSHOW.


23. januára 2018
Róbert Žittňan