Kam má viesť cesta, ak nie do krajiny fantázie?

Cesta do fantázie, Japonsko, 2001.

Hajao Mijazaki nie je len taký obyčajný režisér. Jeho meno sa stalo fenoménom už po premietnutí filmu Princezná Mononoke, ktorý zožal obrovský úspech. Prešli štyri roky a svet obletela ďalšia skvelá správa – pán režisér chystá nový film. A cesta za dobrodružstvom bola pravou Cestou do fantázie…


Kde bolo, tam bolo…

Kto má rád klasické rozprávky v štýle Čarodejníka z krajiny Oz či tajne túži prežiť dobrodružstvá Alice v Krajine zázrakov, tomu sa film skrátka musí páčiť! A to aj v prípade, ak nie je práve privŕžencom japonskej animácie. Dychberúci príbeh a prepracovaná kresba vás chtiac-nechtiac vtiahnu do sveta mágie, duchov a dobrodružstiev, odohrávajúcich sa v skutočne kurióznom kúpeľnom mestečku, o čom svedčí aj fakt, že film ako doposiaľ jediný anime projekt v roku 2002 získal najvyššie ocenenie filmovej akadémie – Oscara.

Hrdinkou príbehu je desaťročná Čihiro, klasicky tvrdohlavé a večne nespokojné dieťa. Nespokojné o to viac, že sa spolu s rodičmi musí presťahovať na vidiek, ďaleko od svojej školy a kamarátov. Ešteže je jej otec taký popletko, zmýli si cestu a rodina sa neplánovane vydá na výlet, ktorý však, ako sa neskôr ukáže, nebude práve podľa ich predstáv.

Hajao Mijazaki je známy, tým, že sa pri tvorbe postáv ochotne inšpiruje reálnymi osobami. Tak vznikla aj Čihiro – jej predobrazom je dcéra režisérovho priateľa, ktorú pozorne študoval a napokon premietol do kreslenej podoby.

„Teraz je šťastná a veselá. Ale keď bude vyrastať v tomto svete, vydrží jej to do konca života?“ pýta sa Mijazaki. Túto otázku si budete klásť aj vy, keď sa ukáže, kam sa Čihiro, neskôr proti svojej vôli premenovaná na Sen, vlastne dostala.

Osud malého dievčaťa naberá na obrátkach. Zlé tušenie sa vyplní – rodičov postihne bizarné nešťastie, akýsi trest za ich nenásytnosť (no uznajte, kopy voňavého mäska len tak ležiace pred vami – kto by sa ubránil a neochutnal?), a tak sa Čihiro ocitá sama v neznámom svete, ktorý, ako rýchlo pochopí, má s tým naším málo spoločného. Z nešťastia ju vytrhne mladík Haku – princ, uväznený v ríši čarodejnice Jubaby. Práve on jej ukáže cestu a spôsob, ako prežiť vo svete duchov a všemožných božstiev. Pretože opustený skanzen, ako na prvý pohľad mestečko pôsobí, je v skutočnosti luxusný kúpeľný komplex pre všetkých osem miliónov bohov a bôžikov celého sveta.

Zdá sa vám to uletené? A to sa ešte len začína. Režisér sa pohráva s fantáziou divákov a vám v niektorých momentoch až nabehnú zimomriavky, ako dobre sa mu to darí. Čihiro na svojej ceste za záchranou rodičov – medzičasom premenených na párik ošípaných – stretáva množstvo zaujímavých, mnohokrát až desivých, postáv. Pavúčí muž Kamadži, obrie bábätko a predovšetkým všemocná Jubaba – tí všetci predstavujú samostatné kapitolky vo veľkom príbehu. V cudzom svete sa treba nejako uživiť. Spočiatku to mladá záujemkyňa o prácu nemá ľahké, predsa len, človečina duchom veľmi nevonia, ale o to zaujímavejšie je sledovať, ako si neoblomné dievča pomaly získava ich priazeň svojou odvahou a úprimnosťou. A tak, po predstavení všetkých hercov, Mijazaki rozohráva napínavé dobrodružstvo plné postáv, zvratov a prekvapení.

A kde nebolo, tam sa museli poponáhľať

Natočenie kresleného celovečeráku nie je prechádzka ružovou záhradou, ako sa o tom presvedčil aj sám Mijazaki. Tri mesiace pred premiérou hrozilo, že film nebude včas dokončený – chýbala značná časť kľúčových záberov, o nadabovaní postáv či výbere hudby ani nehovoriac. Tvorcovia však s vypätím všetkých síl (a s odopieraním spánku, či jedla) Čihiro priviedli až do úspešného konca.

Chvíle po pozretí filmu sprevádza nádherná pieseň „Vždy so mnou“ naspievaná pomerne neznámou japonskou pesničkárkou Jómi Kimuraovou. Po zhliadnutí filmu Princezná Mononoke zatúžila po tom, aby sa jej pieseň stala súčasťou niektorého z ďalších Mijazakiho filmov, a zaslala režisérovi nahrávku. Mala šťastie – Mijazakimu sa jej tvorba zapáčila a hoci pripojenie piesne k filmu trvalo niekoľko rokov, napokon sa zjavil ten správny príbeh, ktorým Cesta do fantázie nepochybne bola.

Ak patríte medzi tých pár ľudí, čo Cestu do fantázie doposiaľ nevideli, možno práve toto je chvíľa, kedy si na ňu konečne nájsť čas. Čihiro si získala srdcia malých aj veľkých po celom svete. Vzhľadom na to, že u anime je u bežného diváka v podstate neznámy pojem, je to vlastne malý zázrak. A čo iné tak patrí k dlhým zimným večerom, ak nie čary, láska… a zázraky?


Sen to Čihiro no kamikakuši (Cesta do fantázie)

Réžia: Hajao Mijazaki

Scenár: Hajao Mijazaki

Žáner: fantasy

Výroba: Japonsko, 2001

<a name=„fb_share“ type=„icon_link“ share_url=„www­.fandom.sk/cla­nok/kam-ma-viest-cesta-ak-nie-do-krajiny-fantazie“ href=„http://­www.facebook.com/sha­rer.php“>Zdieľať na Facebooku Fantázia na Facebooku


5. januára 2010
Drasha