Jediný

James Wong

Existuje veľa (viac ako 123!) paralelných svetov. Medzi nimi sa dá cestovať vcelku jednoducho červou dierou, stačí, aby niekde vybuchla supernova (čo sa stáva niekoľkokrát denne) a dodala energiu na prenos. Takéto cestovanie je však prísne zakázané.

Vo väčšine paralelných svetov žije vaše paralelné ja. Ak ho zabijete (čo je prekvapivo tiež zakázané) jeho životná energia sa rozdelí medzi zvyšné ja a tie sa stanú silnejšími, rýchlejšími, múdrejšími… Existujú rôzne teórie, čo sa stane, ak pozabíjate všetky ostatné exempláre ja a zostanete JEDINÝM – buď explodujete, implodujete, zničíte multivesmír (!), alebo… alebo sa stanete bohom. Yulaw (Jet Li) stavil na tú poslednú možnosť.

Gabe (taktiež Jet Li), policajt v jednom zo svetov, má nezvyčajný problém so starnutím, postupom času sa stáva silnejším, rýchlejším a múdrejším… Nie, že by mu to nejako zvlášť vadilo a ani sa nad tým veľmi nezamýšľa. Ale raz sa ho ktosi pokúsi zabiť a on sa medzi dvoma potýčkami dozvedá, čo a kto je za tým.

Toľko o deji. Keby som prezradil ešte čosi viac, už by ste vedeli všetko, pretože je to dokonale predvídateľné a dokonale béčkové. Okrem toho, dej nie je dôležitý, ide len o to pospájať jednotlivé súboje.

Súboje sú jednoducho matrixovské (ozaj, Jediný je vraj film, kvôli ktorému Jet Li odmietol úlohu v Matrixe 2, ale to je nepotvrdená správa). Jet Li odráža guľky, oháňa sa dvoma motocyklami naraz ako bejzbalovými palicami, odkopáva protivníkov ako lopty…

Nie som žiadny odborník na filmy o bojových umeniach, ale mám pocit, že stávka na double Jeta Lee sa trochu vypomstila v záverečnom súboji. Chyba určite nie je v ňom, je po celý čas perfektný a vo forme. Problém je v tom, že keď sa niekto na plátne bije sám so sebou, je nutné používať finty, keď ho chcete mať na plátne dvojmo. Dvojníka zaberaného zozadu, extrémne rýchle strihy, obmedzené kompozície, možno aj počítačové triky – a ja som mal celý čas pocit, že zo súboja vidím menej ako by som mal.

Inak je to velmi svižné, nemáte čas zamýšľať sa nad logikou deja, ani nad niekoľkými lacnými scenáristickými úletmi. Osemdesiatsedem minút zábavy, ale ked vyleziete z kina, okamžite vám to vyfučí z hlavy.


6. februára 2002
Jozef Girovský