Jarná porada ČSSF Fandomu

Pagi vedie poradu
Nadšenie nad kandidatúrou Chotěboře

Ahojte. Možno viacerí netušia, že Fandom má aj svoje porady. Jarná porada Česko-Slovenského SF Fandomu (ČSSFF), teda pre zástupcov SF klubov z oboch republík, sa konala teraz v sobotu 13.4.2002 už tradične v Březovej nad Svitavou v penzióne Pohoda. Porada je síce len jeden deň, ale chodievame tam na tri dni, lebo je tam fajn partia a skutočná pohoda, teda až na poradu, kedy sa pekne hádame. Personál je fajn, obsluhujú nás až do rána, strava perfektná, čapuje sa budvar desiatka a výborné moravské vína. Tentoraz som cestoval cez Bratislavu, kde som pribral na cestu do brloháckeho auta ako šoférov Heňu a Mira, a ako užitočnú záťaž Včielku Dášu :-)

Teraz sme tam dorazili pomerne neskoro, až o jedenástej a prišli sme o informácie o Eurocone (Vašek určite všetkych ohuroval, že čo všetko bude), prezentáciu klubov a akcií v roku 2002 a o správu o činnosti Rady ČSSFF. Dorazili sme však presne na hlasovanie o udelení cien ČSSFF Mlok a Ludvík za rok 2001, ktoré sa budú slávnostne predávať na tohtoročnom Eurocone-Parcone. Pre neznalých veci cena Mlok sa udeľuje za zásluhy, za dlhoročnú prácu pre SF a cena Ludvík sa udeľuje za konkrétny významný počin v uplynulom období. Na Mloka boli nominovaní: Jiřina Vorlová (za Hexaeder a inú prácu pre SF), Ondrej Herec (za propagáciu SF,Cenu Gustáva Reusa), František Novotný (vzdelávanie fanov na conoch) a Pepa Vašát (za danie dokopy administratívnych záležitostí Fandomu). Víťazom s 29 hlasmi z 39 hlasujúcich klubov sa stal Pepa Vašát. Na cenu Ludvík boli nominovaní Jiřina Vorlová (za obetavú prácu bez nároku na odmenu), Istrocon (za vysoko kvalitný con), Kočovní divadelná společnost P.Klíčnika (za divadlo Stráže,Stráže na Parcone), Marwin (za webove stránky Fandomu). Nakoniec to dostane Kočovní divadlo, ktoré vyhralo o 4 hlasy pred Istroconom.

V prestávke hlasovania informoval Martin Koutný o aktuálnom stave Ceny Karla Čapka, ktorej je tohto roku hlavným koordinátorom.

Prišla reč aj na našu (zvlášť českú a zvlášť slovenskú) kandidatúru na Ceny Európskeho Fandomu, ktoré sa budú udeľovať na Eurocone. Trochu som prítomných informoval, ako to chodí, takže sme sa predbežne dohodli, že na ceny v kategóriách The Best: – spisovateľ, -ilustrátor, – vydavateľ, – časopis, – editor/redaktor si síce každá krajina nominuje svojich, ale v hlasovaní Slováci podporia české nominatúry mimo kategóriu časopis, kde zase oni podporia našu kandidatúru časopisu Fantázia. Je to predbežná dohoda, môžme upresniť na slovenskej porade na Vartovke. Pripomeniem len, že hlasujú prítomné krajiny na Eurocone a každá krajina má dva hlasy. Nie je predpoklad, že naše dve krajiny zhrabnú všetky ceny, preto je dobré sa dopredu dohodnúť. Doteraz sa často stávalo, že som hlasoval za Čechy aj za Slovensko sám :-(, nejak tí naši fani sa neráčia s Euroconami…

Klub Neofan vystúpil z Fandomu. Celý klub vlastne tvoril jeden človek – Rybka, dostal sa aj do Rady, takže česká časť Rady ostala štvorčlenná. Znova do nej navrhli P. Mikuláštika, organizátora populárnych Draconov.

Parcon 2003. Doteraz bol jediný kandidát – Istrocon Bratislava, aj keď Heňka s Ivanom doteraz len predbežne súhlasili. Všetkých nás zaskočila kandidatúra Vaška Pravdu, ktorý chce opäť robiť Parcon v Chotěboři. Asi prekvapil aj Heňu, pretože tá kývla rukou, že keď chce, nech si ho robí a vzdala sa kandidatúry. Vašek s mukami súhlasil, že keď bude len Istrocon, on sa teda obetuje a Parcon opäť urobí. Pri nekandidovaní Bratislavy dostal 32 hlasov, 3 boli proti, 5 sa zdržalo. Všetci však chceli, aby bol Parcon v Bratislave a aj chceli za ňu hlasovať, mala by to tutovo, Heňa však tvrdila, že im dochádza dych a ktovie, čo bude o rok. Nechcem síce nikoho obviňovať, ale vidí sa mi, že Vašek Pravda to urobil Henke naschvál za to, že ten americký herec nepríde na ich Eurocon, ale len na nejaký miestny Istrocon, ktorému sa však už sľúbil predtým.

Do obedňajšej prestávky sa prejednávalo ešte financovanie conov a nejaké iné kydy, ktoré mi už nestáli za námahu si poznamenať.

Na Eurocone sa bude udeľovať aj takzvaná Národná podporná cena pre sľubného autora, ilustrátora. Zo Slovenska som už túto cenu doviezol J.Žarnayovi a Ď.Čermákovi, má ju aj Martina Pilcerová. Európsky Fandom ju udeľuje na návrh národných delegátov a dostane ju bez hlasovania jeden človek za každú krajinu. My sa dohodneme na Vartovke, kto ju dostane za Slovensko, Češi sa po obede dohodli na Žambochovi.

Marwin dostal za úlohu vyčistiť stanovy od logických nezrovnalostí.

Bod rôzne. Všetky (aj slovenské) kluby majú dodať materiály o sebe a svojich conoch v elektronickej podobe Vaškovi, lebo ten pripravuje CD na Eurocon o našich aktivitách. Termín je už,už,už! Informoval som o Vartacone,Ta­tracone a lokálnych košických conoch.

Termín jesennej porady ČSSFF bol stanovený na 18. – 20.10.2002, samozrejme zase v Březovej.

Porada začala ráno o 9.00 a skončila niečo po 15.00. Doživotný predseda Z.Rampas bol zaľahnutý doma pre chorobu, schôdzu viedol Pagi. Až do neskorej noci sme obzerali fotky z akcií (skoro všetci pravidelní návštevníci conov sú doslova fotografomani a majú už stohy fotiek z rôznych akcií), hrali karty, debatovali, dohadovali si programy na cony, ohovárali vydavateľov (ale len trochu, boli tam totiž aj Egon Čierny a Vlasta Talaš) a venovali sa bežným fanovským drbom o fanoch, conoch, knihách a filmoch. Melkor oslavoval svoj sviatok, tak bolo aj pohostenie. Proste Pohoda.

Porada zástupcov slovenských SF klubov sa uskutoční v sobotu 11.5.2002 na hvezdárni Vartovka v Banskej Bystrici. Prídu aj pozorovatelia z českého Fandomu. Ak sa chcete zúčastniť a aktívne sa podieľať na rozvoji slovenskej fantastiky, kontaktujte Lulu (LBockova@indprop.gov.sk), alebo Mirka Páričku (parickam@ssrp.slposta.sk)

Detailnejší program porady sa včas dozviete na tejto stránke.

P.S.: Obe foto – Dáreček


24. apríla 2002
Šimon