Japonský urban Lovecraft

Marebito DVD, 2004

Keď má človek pocit, že sa na trhu neobjaví nič zaujímavého s aspoň minimálnou dávkou kvality, príde ako slepý k husliam k šťavnatej filmovej pochúťke. Opäť nás ázijskí filmári presvedčili, že ich horory a thrillery sú to práve sústo pre náročnejších divákov.

Je zbytočné predstavovať osobu Takashiho Shimizu. Práve jeho výtvor je tým zaujímavým snímkom, ktorý poteší nemalého hororového fanúšika. Marebito, natočené v rekordnom čase ôsmich dní, medzi Ju-On: The Grudge (2003) a remakom The Grudge (2004). V tomto filme priamo kričí nízkorozpočtovosť, ktorá často skĺza k dojmu študentského projektu. Peniaze, ale nerobia dobrý film kvalitným a Shimizu demonštruje techniku: za málo peňazí, veľa muziky.

Kameraman na voľnej nohe Masuoka, ktorého hraje Shinya Tsukamoto (režisér cyberpunkového kultu Tetsuo: The Iron Man) sa vydáva skúmať strach cez objektív svojej kamery a monitorov. Verí totiž tomu, že ľudia vydesení na hranicu šialenstva, dokážu objaviť a vidieť veci v normálnom psychickom stave nevidené.

Toto objavovanie ho zavedie do temného tunelu, ktorý vedie zrejme až do stredu Zeme. Masuoka kráča, kráča a zároveň všetko zaznamenáva na svoju kameru. Na svojej púti stretáva mŕtvych, vydesených i podivné vampirické tvory, zvané Dero. Z týchto scén je cítiť silnú Lovecroftovskú atmosféru a je badateľná inšpirácia hlavne Horami šialenstva. Nepreskúmaná oblasť v kombinácii s autentickou kamerou dodáva nepríjemný realisticko-mrazivý pocit.

Marebito nie je v žiadnom prípade gorefestovo orientovaný film, aj keď si autor neodpustil dve absolútne naturalistické scény, ktorá cez kukátko Masuokovej kamery pripravia poriadny zážitok. Shimizu využíva hlavne podstatu duchárskych príbehov, aj keď o duchov vôbec nejde. Aj zvrátené uvažovanie hlavnej postavy dokáže pripraviť mrazenie v zátylku.

Shimizu sa nebojí experimentovať, ale v každom zábere vsádza na istotu. Hustnúcu atmosféru doplňuje desivými výjavmi a pomalou, ale istou cestou hlavného hrdinu k šialenstvu. Shimizu je génius vo svojom remesle.

Filmu sa po obsahovej stránke nedá nič vytknúť. Forma v podobe autentickej kamery v prestrihoch so vševediacou, dodáva snímku ďalší rozmer. Nízky rozpočet ovplyvnil len jednu scénu, kde sa hlavná postava dostane na miesto pred priepasťou, pričom je očividné, že Masuoka sa pozerá na plagát. Keďže kameraman nezvládol uhol pohľadu a z trojrozmerného dojmu zostal len prchavý dvojrozmerný. Inak rozpočet nijako neobmedzuje Shimizovho génia.

Režisér získal za snímok Marebito ocenenie Golden Raven, ktoré udeľuje Bruselský medzinárodný festival pre fantasy, sci-fi a thriller filmy. Marebito je urban fantasy thriller, kombinujúci prvky drámy a v menšom množstve i hororu. Nevšedný snímok na trhu, ktorý sa však k nám nedostal. Takže jedinou cestou ako ho získať, je si objednávka zo zahraničia.

Marebito (Japonsko, 92 minút) Réžia: Takashi Shimizu. Scenár: Chiaki Konaka. Hrajú: Shinya Tsukamoto, Tomomi Miyashita, Kazuhiro Nakahara, Miho Ninagawa…


4. februára 2007
Martin Kudláč