James, kráľ sveta - epizóda tretia

AKO NAUČIŤ TÉ OSEMSTOVKU ŠKERIŤ SA

V tretej, záverečnej časti minisérie o Jamesovi Cameronovi Vám predstavím dve absolútne klasiky akčnej sci-fi. Áno, ide o obidvoch Termošov. Jedinou nevýhodou je to, že tieto DVD u nás zoženiete iba veľmi ťažko (najlepšie objednávkou cez i-net, napr. www.amazon.com, alebo na slovenskej stránke www.dvdbest.sk). Každopádne pre toho, komu angličtina nerobí problémy a je fanúšikom sci-fi, je kúpa Terminátora a T2 absolútnou nutnosťou. Že prečo?

THE TERMINATOR – Special Edition.

Tento film z hľadiska obsahu ani netreba predstavovať, a tak sa rovno vrhnime na to, čo Vám ponúka jeho 2-disková DVD verzia. Hneď na začiatok treba povedať, že úvodné menu má nádhernú terminátorovskú atmošku po vizuálnej, ako i zvukovej stránke (známy ústredný motív od autora hudby Brada Fiedela). Teraz pár slov k technickému prevedeniu filmu i DVD-čiek. Kedže pôvodný filmový materiál z roku 1984 bol už dosť opotrebovaný a navyše zvuk bol iba v mono, tak sa pri prepise na DVD musel podrobiť riadnej digitálnej operácii, ktorá mu iba prospela. Obraz je úplne čistý a zvuk „klasika“ DD 5.1. K tomuto sa už nedá nič viac dodať, iba zastrčiť disk do mechaniky, vyhodiť priateľku (prípadne priateľa) na dve hodiny z domu, vytočiť repráky na maximum a slastne zamľaskať.

Našťastie tvorcovia tohto DVD sa neuspokojili iba s úpravou samotného filmu, ale druhý disk vybavili aj skvelými bonusmi. Najprv k tým viac-menej klasickým. Na disku sa nachádzajú dva dokumenty o natáčaní. Prvý z nich trvá 18 minút a je urobený formou rozhovoru medzi Cameronom a Arniem, ktorí po rokoch spomínajú na natáčanie. Druhý dokument, približne hodinový, obsahuje vyčerpávajúce rozhovory so všetkými, ktorý významnou mierou prispeli k vzniku filmu. Ďalej tu nájdete 1 teaser, 2 trailery a 2 TV spoty, 40-stránkový pôvodný Cameronov scenár (odporúčam prečítať!!!) a fotky spred i spoza kamery. Na jednej z nich je dokonca nakreslený Lance Henriksen v podobe Terminátora (Henriksen ho mal pôvodne hrať, keď však bola rola obsadená Arniem, tak dostal úlohu seržanta Vukovica). Ďalšie, veľké prekvapenie sa nachádza v propagačnej sekcii, kde okrem anglických a japonských návrhov na plagát je aj ČESKÁ verzia plagátu. Keď som ju videl, skoro mi vypadli očné buľvy a namiesto nich sa v očných jamkách zjavili dve malé kamerky s dychtivým červeným svetielkom…

Najväčším lákadlom sú ale znova vystrihnuté scény. Je ich celkom sedem a tu je ich stručný popis:

  1. Alternatívne uvedenie Sarah Connor na scénu (vcelku vtipné).
  2. Predĺžená konverzácia medzi Sarah a Kyleom počas toho, ako Kyle učí Sarah vyrábať výbušniny.
  3. Po-orgazmová scéna v hotelovej posteli medzi Sarah a Kyleom – Sarah mu názorne na jeho tele ukazuje, že najhoršou zbraňou je šteklenie milencovho tela…
  4. Predĺžená scéna, v ktorej T-800 zabije prvú Sarah Connor v poradí podľa telefónneho zoznamu (táto scéna mala podľa Cameronovho komentára podkresliť absolútny chlad a neprítomnosť citov T-800 a jeho úplné zameranie na svoju úlohu eliminovať nepriateľa).
  5. Tri krátke sekvencie s poručíkom Traxlerom, ktoré ukazujú doteraz neznámu, ale o to zaujímavejšiu skutočnosť – jeho pochybnosti o Kyleovom obvinení a postupné uvereniu jeho príbehu a úlohy. A keď Kyle a Sarah utekajú z policajnej stanice po Terminátorom vyplienení celej stanice, tak im tesne pred svojou smrťou dokonca dáva svoju zbraň.
  6. Päťminútová scéna konverzácie medzi Kyleom a Sarah, ktorá objavila v telefónnom zozname adresu spoločnosti CYBERDYNE SYSTEMS a chce ich budovu vyhodiť do povetria. Kyle odmietne a argumentuje, že to nie je ich primárnou úlohou. Následne príde k hádke medzi nimi, ktorá končí veľmi emotívne…
  7. Posledná scéna stavia mostík k pokračovaniu. Najprv vidíme, ako jeden zo zamestnancov fabriky (kde Sarah Terminátora v závere zlisovala) nachádza počítačový čip – áno, ten, ktorý potom John Connor hodí do rozžeravenej ocele) a dáva ho na preskúmanie zamestnancom spoločnosti. A keď sanitka so Sarah definitívne opúšťa fabriku, jasne vidíme názov tej fabriky a celej spoločnosti – CYBERDYNE SYSTEMS… Veľká škoda, že minimálne posledné tri spomenuté vystrihnuté scény neboli vložené priamo do filmu, ale sú iba oddelene ako bonus.

    Záverom iba toľko, že som ako fanúšik obidvoch Terminátorov úplne unesený týmto DVD. Považujem ho za jedno z najlepších, ktorému sa vyrovná len málo titulov. Jedným z nich ale určite je:

TERMINATOR 2: JUDGEMENT DAY – Ultimate Edition.

Podobne ako u prvého dielu, ani tu nemá zmysel rozpisovať sa o príbehu. Obal je nádherne strieborný (fakt super!!!) a ukrýva v sebe 2 disky (francúzska verzia tohto titulu je rozdelená až na 3 disky). Treba povedať že film je vybavený ešte oveľa väčším množstvom bonusov (minimálne rovnako kvalitných) ako prvý diel. Klasicky najväčšie lákadlo pre fanúšikov je hneď na prvom disku, lenže tentoraz to nie je iba jedno veľké prekvapenia, ale navyše hneď tri. Poďme sa na ne pozrieť pekne poporade:

1. Na disku nájdete hneď tri verzie filmu: a. Theatrical version – klasika známa z kín, TV a videa b. Special edition – pridaných 16 minút pôvodne vystrihnutých scén c. Extended special edition – rozšírená špeciálna verzia s ďalšími 3 minútami filmu naviac (alternatívny koniec filmu – t.j. neapokalyptický svet v roku 2029 a scéna, v ktorej T-1000 prehľadáva izbu Johna Connora). K tejto verzii sa môžete dostať iba dvoma spôsobmi, buď navolením kapitoly 3 (track 3) v registri kapitol (tento spôsob je výhodný pre majiteľov DVD-ROM), alebo zadaním kódu 82997 (fanúšikovia hneď vedia, že ide o dátum Súdneho dňa – 29.2.1997) v hlavnom menu. Ak zadáte kód správne (t.j. musíte ho vyťukať ani nie rýchlo, ani nie pomaly), tak sa Termošovi na obrázku v hlavnom menu rozsvietia oči a je vám umožnený prístup k tejto verzii filmu. Tu musím ale hneď povedať, že táto možnosť (zadaním kódu) funguje z neviem akého dôvodu iba na niektorých DVD prehrávačoch. 2. Všetky vynechané scény sú včlenené priamo do filmu!!! 3. Treťou lahôdkou je prítomnosť zvukovej stopy DTS!!!! (okrem toho je tu ešte DD 5.1 a klasické stereo 2.0). Z vlastnej skúsenosti vám poviem, že ak si navolíte DTS, tak rozhodne repráky dajte nanajvýš na polovičnú hlasitosť, z izby odstráňte všetko sklo a pevne utesnite okná. Pretože T2 v DTS je najväčším a najhlasnejším zvukovým zážitkom. Mohol by som sa tu teraz rozplývať nad tým, ako mi celý čas behali zimomriavky po tele, ale bolo by to zbytočné. To musíte jednoducho zažiť. Už len kvôli tomuto sa oplatí mať DVD prehrávač a tento titul.

A teraz k vloženým, pôvodne vystrihnutým scénam. Je ich viac, ale medzi najdôležitejšie rozhodne patria nasledujúce:

  1. Zábery z Pescadera hospital, kde je Sarah väznená ako cvok. Najprv uvidíme, ako ju dozorcovia trýznia a následne potom sa jej vo sne zjaví Kyle Reese!!!, ktorého znova hrá Michael Biehn z prvého dielu. Mňam!
  2. Viac záberov s T-1000. Najprv ho vidíme, ako kradne policajné auto (po naháňačke protipovodňovými kanálmi v L.A.), potom ako zabije u Johnových adoptívnych rodičov psa a najlepšie nakoniec – v záverečných scénach v oceliarni vidíme, ako na ňom prítomnosť rozžeravenej ocele zanecháva negatívne účinky (Mňam na druhú!)
  3. Je tu navyše jedna scéna s Miles Dysonom, človekom, ktorý vedie výskum a vývoj v Cyberdyne systems – pridaná je scéna z jeho domova, ešte predtým, než mu ho guľkami vymaľuje Sarah Connor (zase iba mňam!)
  4. Navyše scény s Arniem – najprv keď mu Sarah spolu s Johnom vyberú z hlavy hlavný č (konečne viem, ako to v Arnieho-terminátorovskej hlave vyzerá), aby ho mohli prepnúť na manuálne učenie, a potom v ďalšej scéne učí John Arnieho ako T-800 smiať sa. Keď uvidíte Arnieho nútený úsmev (viď obr.) tak máte zážitok na celý deň (mňam na n-tú!).
  5. Ako som vyššie spomínal, v prípade navolenia rozšírenej špeciálnej verzie sa po sebavražednom T-800 zostupe do ocele dočkáte alternatívneho konca, kde v roku 2029 už hodne zostarnutá Sarah Connor (výborná práca maskérov) na pozadí neapokalyptického, mierumilovného prostredia parčíka pred senátom rozpráva do diktafónu, že aj keď temná budúcnosť nikdy neprišla, v jej spomienkach stále existuje… Ak sa Vám nepodarí spustiť túto rozšírenú špeciálnu verziu na prvom disku, tak nezúfajte, táto scéna je takisto dostupná (samozrejme už samostatne) na druhom disku v sekcii Vynechané scény.

    A teraz k obsahu druhého disku. Ten obsahuje až tri dokumenty. Prvý je klasický „film o filme“ (The making of T2), ktorý trvá približne 25 minút. Druhý dokument (T2: More than meets the eye) popisuje priebeh vzniku špeciálnej verzie. A posledný (The making of T2:3D: Braking the Screen barrier) ukazuje, ako sa vyrábala dvadsaťminútová sekvencia pre zábavný park Universal. V tom parku som síce v živote nebol, ale podľa toho, čo som videl v tomto dokumente, a podľa slov jedného priateľa, ktorý v tom parku bol, musí to byť fantastické… Takže sa chystám rozbiť sklenené prasiatko a kúpiť si lístok do toho zábavného parku.

    Ďalej na disku nájdete podrobný priebeh vzniku celého filmu (od prvých návrhov na scenár cez skice až po uvedenie do kín a multimediálnu kampaň). Celé je to rozdelené do neuveriteľných 51 kapitol a pripraví Vám to zábavu na pekne dlhé dni. Okrem toho sú tu trailery, teasery, informácie o hercoch a tvorcoch a pre majiteľov DVD-ROM je k dispozícii aj storyboard so scenárom. To znamená, že si môžete snímok po snímke prehrávať celý film a vo vedľajších oknách na obrazovke zároveň sledovať storyboard a scénar. Ďalší spôsob zábavy na dlhé hodiny, ale veľmi atraktívny.

    Na záver iba toľko, že som z tohto DVD ešte viac unesený ako z prvého dielu. T2 je podľa mňa zatiaľ najlepším DVD titulom, aký som videl (uvidíme, ako ma na konci roka poteší 4-disková verzia FOTR). Takto nejako si predstavujem mať vybavený každý kvalitný film na DVD. Môžem iba odporučiť.

    Ešte by som chcel podotknúť, že na DVD vyšli aj ďalšie Cameronove dielka (konkrétne Pravdivé lži a Titanic). Tieto ale aspoň zatiaľ nie sú uvádzané ako Special, príp. Ultimate edition, takže tieto DVD tituly okrem samotného filmu a obyčajného krátkeho dokumkentu neobsahujú skoro žiadne ďašie špeciálne bonusy (hlavne vynechané scény). To je aj dôvodom, prečo som sa im nevenoval podrobnejšie. Ak niekedy v budúcnosti vyjde ich špeciálna verzia na DVD, tak sa k nim určite vrátim.&nbsp Michal Jedinák


16. apríla 2002
Fandom SK - PR