James, kráľ sveta - epizóda druhá

O PAĽBE DO VOTRELCOV A SPLÁCHNUTOM NEW YORKU

Po krátkej exkurzii v Cameronovom životopise by som vám rád predstavil niektoré jeho filmy bližšie. Pôjde o tie diela, ktoré na DVD vyšli s veľmi sľubnými podtitulmi ako special edition či ultimate edition. Cameron je totiž známy tým, že ním zrežírované dielka majú vždy dlhšiu minutáž, akú by producenti radi videli. To vedie vždy k tomu, že z jeho filmov býva vystrihnutých viacero scén (a ako sa presvedčíte v tomto článku, ide často o veľmi kvalitné a pre príbeh zásadné scény…). Ešteže nám Bohovia z filmového Olympu zoslali nádherný darček v podobe DVD, ktoré uchvátilo aj nášho Jamesíka. Najprv vám predstavím dva z jeho filmov na DVD, ktoré majú aj naším zrakovým orgánom prijateľnú a chápavú podporu – t.j. české titulky.

ALIENS – Special Edition (Votrelci).

Druhý diel vesmírnej ságy prinajmenšom rovnako slávnej ako Star Wars. Príbeh sa odohráva 57 rokov po prvom vesmírnom fight-fullcontacte medzi ľudskou rasou a mimozemskou kreatúrou, pre zjednodušenie nazvanou votrelec. Ten síce v tomto zápase vyhral na počet zabitých nepriateľov, ale žolík v podobe pretlakovej šachty raketoplánu pripadol zástupkyni ľudskej rasy, ktorá tým strhla celkové víťazstvo na našu stranu. Po extrémne dlhom hibernačnom spánku (57 rokov) sa konečne vracia domov „osláviť toto víťazstvo“, kde ju ale čaká nemilé prekvapenie. Nielenže nikto neverí jej príbehu, ale medzitým čo snívala o poriadnom chlapovi, začala kolonizácia planéty LV-426, t.j. miesta prvému kontaktu s votrelcom. A skôr než sa Ripleyová naučí znova zvládať zemskú gravitáciu, je na svete prvý problém. Spojenie s planétou sa prerušilo. Vtedy pôvodní odporcovia Ripleyovej verzie pomaly začnú pripúšťať, že sa asi zmýlili. Poprosia (resp. do istej miery vydierajú) Ripleyovú, aby sa ako jediná predstaviteľka našej rasy, ktorá votrelca stretla a navyše aj toto stretnutie prežila, pridala k vojenskému komandu, ktoré má na LV-426 namierené s jediným cieľom – všetko, čo má viac ako 32 zubov a kyselinu miesto krvi, zabiť a zničiť. Ripleyová túto ponuku po malej úvahe a každodenne sa opakujúcej nočnej more prijme. A tak po pristáti na LV-426 môže prísť k úplnému naplneniu sloganu filmu: Tentokrát je to vojna.

Film Votrelci považujem za jeden z mála žiarivých príkladov toho, že pokračovanie sa prinajmenšom vyrovná originálu. Jednou z príčin je iste aj zmena žánru – z temného sci-fi hororu sme sa preniesli do nonstop akčného filmu, ktorý má od začiatku až do konca potrebné napätie, gradáciu a dynamiku. Tento zážitok navyše umocňuje zhliadnutie tohto filmu na DVD – film je jednak nanovo ozvučený (pôvodné stereo sa prerobilo na DD 5.1, pre ucho je to lahôdka hlavne v tých scénach, kedy votrelci útočia zo všetkých strán). Druhým a hlavným dôvodom, prečo si treba film znovu pozrieť, je skutočnosť, že Cameron do filmu vrátil 17 minút pôvodne vystrihnutých scén. A tie naozaj stoja za pozretie a celú dejovú líniu perfektne dopĺňajú a prehlbujú. A tak máme konečne možnosť vidieť nasledujúce scény:

  • Ripleyovej dcéru (i keď iba na fotografii), ktorá v čase, keď jej matka hibernovaná blúdila vesmírom, zostarla a zomrela – tento motív krásne dopĺňa neskorší vzťah Ellen k Newt.
  • Scénu z LV-426, ktorá vlastne ukazuje, ako sa votrelci do ľudskej kolónie dostali (uvidíte, ako zomreli rodičia a brat Newt).
  • Zábery navyše z boja v laboratóriu, t.j. konkrétne skúšku guľometov vybavených vysoko citlivým detektorom pohybu v spojovacích šachtách a neskôr počas prvého útoku bojachtivých votrelcov nádhernú ukážku účinku týchto zbraní.

Disk ďalej obsahuje originálny trailer z roku 1986, rozhovor s Cameronom, fotogalériu z filmu a veľmi zaujímavé zábery z natáčania (mne sa najviac páčili zábery so skúšobnými pohybmi kráľovnej votrelcov). Celkovo ide o mimoriadne vydarený DVD titul – s kvalitným filmom a bonusmi.

THE ABYSS – Special edition (Priepasť).

Mimoriadne vydarené inteligentné podmorské sci-fi, ktorá začína záhadným napadnutím americkej jadrovej ponorky. Na miesto nehody je vzápätí vyslané najbližšie americké plavidlo Deepcore (i keď patrí súkromnej spoločnosti), ktoré je vlastne podmorská pohyblivá základňa pre olejové vrty. Tá ponorku objaví v hĺbke 600 metrov na okraji priepasti Caymen Though, ktorá je hlboká viac ako 4 km. Členovia posádky Deepcore krátko po príchode k vraku objavia, že na samom dne priepasti sa skrýva niečo, čo má inteligenciu oveľa vyššiu ako zástupcovia ľudskej rasy a prináša posolstvo, ktoré môže všetko zmeniť…

Priepasť vyšla na 2 diskoch a má veľmi veľkú bonusovú výbavu. Hneď prvá a najväčšia sa nachádza na prvom disku. Ako divák si tu máte možnosť vybrať medzi dvoma verziami filmu:

  • Theatrical version – klasická stará známa verzia, ktorú poznáme z kín a videa
  • Special edition – director´s cut – režisérska verzia, ktorá obsahuje až o 28 minút pôvodne vystrihnutých scén, začlenených priamo do filmu. A môžem povedať, že ide o 28 minút veľmi kvalitných, trikových scén, ktoré výrazne menia celkové vyznenie a posolstvo filmu. Pridaná je vyše 3-minútová sekvencia zoznamovania sa zástupcu ľudskej rasy s mimozemšťanmi v ich korábe na dne priepasti. Najlepšia časť príde hneď potom, a to v scéne, v ktorej mimozemšťania veľmi pútavým spôsobom varujú ľudstvo pred hrozbou jadrovej katastrofy a sebazničenia. Táto hrozba má podobu obrovskej prílivovej vlny, blížiacej sa na najväčšie americké veľkomestá (upozorňujem, že film bol natočený dlho pred Drvivým dopadom, takže o nejakom plagiátorstve zo strany Camerona tu nemôže byť ani reči). Táto scéna stojí fakt za viac ako jedno pozretie. Film je aj nádherným zvukovým zážitkom. Je nahraný v DD 5.1 a všetky podmorské scény Vám dávajú pocit, že Vaša obývačka sa zrazu zmenila na morské dno.

Len čo si dostatočne vychutnáte túto rozšírenú verziu filmu, môžete sa naplno vrhnúť na bonusy, ktorých je neúrekom. Na prvom disku čaká na majiteľov DVD-ROM 12-stránkový booklet. Na druhom disku potom nájdete pôvodné kinotrailery na film, zábery zo zákulisia, nespočetné množstvo fotografií, vyčerpávajúce informácie o hercoch a tvorcoch filmu, pôvodný scenár J. Camerona, dokument o tvorbe špeciálnych efektov a hodinový dokument o natáčaní filmu (z ktorého pochopíte, aký je Cameron perfekcionalista a aké natáčacie peklo pod vodou pripravil zúčastneným hercom). Majiteľov DVD-ROM tu navyše čakajú ešte tri jednoduché hry.&nbsp Michal Jedinák


12. apríla 2002
Fandom SK - PR