Jack, Pan stínů

Zelazny, Roger

Ono to jedného naštve, keď ho popravia bez príčiny, bez toho, aby stačil niečo vyviesť, všakáno? Ale túžba po pomste je veľmi, veľmi silný hnací motor…

Začínajú Divoké hry, v ktorých hlavnou trofejou je Divý plameň, klenot veľkej ceny. Bude sa oň uchádzať mnoho bojovníkov, ale je tu niekto, kto nemieni bojovať, ale klenot ukradnúť. Kráľ zlodejov, pán Tieňov, Jack. Tentoraz však nechce kradnúť pre vlastné obohatenie, ale z lásky. Za Divý plameň dostane svoju vyvolenú. Lenže – čo čert nechcel, spoznali ho dvaja z účastníkov hier a udali ho usporiadateľovi. A ten dal Jacka bez akýchkoľvek prieťahov popraviť. No nenaštvalo by vás to? Jacka to naštvalo totálne. Tak, že jeho posledná myšlienka pred popravou a prvá po návrate do života bola rovnaká. Pomsta. Že aký návrat do života? Jack je temnoťan a ako taký má schopnosť znovuzrodenia. Hneď od začiatku vie, kto je hlavným aktérom jeho neúspechu. Jeho popravu má na svedomí Pán netopierov. A nie len popravu. Získal Divý planeň a vymenil ho za ženu, po ktorej túžil Jack. Jack si teda hneď po svojom znovuzrodení vypracuje rebríček favoritov a začne ich postupne v rámci pomsty likvidovať. Pekne po poriadku. Od najmenšej ryby po najväčšiu.

Zhruba o tomto je táto kniha. Ale je v nej oveľa viac. Pán Zelazny je skvelý rozprávač a dokáže stvoriť originálny svet a zaľudniť ho perfektnými postavami. Tentoraz je to svet, rozdelený na dve časti. Dennú a nočnú. V nočnej žijú temnoťania. Nemajú vraj dušu, ale ovládajú mágiu. Denní ľudia dušu majú… Jack je temnoťan. Aj on teda ovláda mágiu a dokáže vstať z mŕtvych a nemá dušu. Nemá vlastne už ani city, okrem jedného. Nenávisť a túžba po pomste – to je to, čo ho ženie vpred. Keď mu jeho dušu doručia takpovediac donáškou do domu, tvrdohlavo ju odmieta prijať. Je to vlastne bezohľadný, tvrdý chlap, ale cítite k nemu sympatie od samého začiatku. Veď bol neprávom popravený, prišiel o ženu, ktorú mal rád, pokúsili sa ho pripraviť o rozum, prenasledovali ho… Popri svojej pomste však plánoval aj iné veci. Chcel získať moc, chcel sa stať vládcom a z tejto pozície chcel zmeniť svet. Nič viac a nič menej…

Pri čítaní tohto príbehu sa mi stále vracali spomienky na Zelazneho cyklus Amber. Rovnako ako tam, aj tu Zelazny perfektne vypracoval charaktery svojich postáv. V Ambere na to mal kopec miesta, desať kníh, tu iba jednu. Tým viac obdivujem jeho precíznosť. Aj postava, ktorá sa knihou vpodstate iba mihne, je presne špecifikovaná. Amber mal pomerne kontroverzné ohlasy, aspoň medzi ľuďmi z môjho okolia. Jedným sa páčila iba prvá polovica, druhí boli nadšení a tretím sa nepáčil vôbec. Mám taký ciťák, že s touto knihou to bude rovnaké. Ja patrím do druhej skupiny.

Kniha vyšla v nakladateľstve Straky na vrbě, ako ich 16 publikácia, z toho piata v edícii Západná fantastika. Tak som sa to dočítala v tiráži. A keď sa do tej tiráže mrkneme pozornejšie, zistíme, že je to vlastne takmer one man show. Michael Bronec je ten one man, ktorý to spáchal. A musím povedať, že to spáchal dobre. Ono na tom niečo je, keď človek robí veci sám, alebo takmer sám. Záleží mu potom na konečnom produkte a tak sa postará, aby ten produkt bol ak nie dokonalý, tak aspoň na dostatočne vysokej úrovni. Príťažlivá je aj obálka. Tú má na svedomí Tomáš Kučerovský a nemôžem si pomôcť, ale presne zodpovedá tomu, že menej je niekedy viac. Tu to v tom kladnom zmysle slova platí na 100%. Kontrastná grafická úprava len zvyšuje tajomnosť muža, ukrývajúceho sa v tieni.

Čo na záver? Díky, Straky na vrbě, díky, pán Bronec.

P.S. A predsa sa točí! Viete vy vôbec, vážení, prečo???

Jack, pán Stínů, Roger Zelazny, hranica sci-fi a fantasy (Straky na vrbě, orig. Jack of Shadows, obálka: Tomáš Kučerovský, preklad: Michael Bronec, 186 strán, brožovaná, cena: 181,–Sk, ISBN 80–86428–05–2)


18. decembra 2000
Katarína Juričová