JA LEGENDA – Líc, alebo rub?!

Will Smith
Kupčík

Zatiaľ čo vo svete je bežnou praxou vydávanie kníh v rôznych formátoch a obálkach v našich končinách vydavatelia s takýmito úpravami zatiaľ len experimentujú. Čitateľom sa už dostali do rúk rôzne prevedenia Un Lun Dun, Trochu divné kusy, Gaimanovky, samozrejme nezabúdajme ani na polulárny časopis Fantázia, atď., atď.

Vydavateľstvo Laser-Books na svojej webstránke ohlásilo ešte v minulom roku vydanie knihy Já, Legenda opäť v dvoch prevedeniach (brožované a v pevnej väzbe) s dvoma obálkami (filmovou a domácou). Od tohto zámeru však tesne pred vydaním knihy upustilo, ale nemusíte byť sklamaní. Ako sa hovorí v tej reklame z 90-tych rokov na šampón a kondicionér „…brať si do sprchy dve fľaštičky – Ja teda nie!" sa kniha dostáva k čitateľom síce v jedinom balení, ale zámer dvoch obálok zostal zachovaný.

Na prebale každej knihy totiž nájdete vytlačené hneď dve verzie obálok : Líc = filmová (s víťazom ankety o najkrajšie ušká Hollywoodu Willom Smithom) Rub = originálna obálka domáceho výtvarníka Lubomíra Kupčíka. Ako sa uvádza na stránke vydavateľa: Ide o ojedinelé riešenie, ktoré rešpektuje odlišnosti literárnej predlohy a filmového spracovania.

Dilemu „dvoch flaštičiek“ síce vydavateľ rozlúskol za vás, ale výber akou stranou obálky si vložíte svoj výtlačok do poličky je len a len vaša vec. Pre tých menej rozhodných sa zároveň naskytla príležitosť obracania prebalu podľa momentálnej nálady. Prípadne môžete zaskočiť k špecialistom do Brlohov (či iných dobrých kníhkupectiev) a nechať si poradiť.

Román JÁ, LEGENDA z pera Richarda Mathesona je jedným z najslávnejších upírskych románov dvadsiateho storočia, ktorý mal obrovský vplyv na neskoršiu generáciu hororových autorov. Inšpirovať sa ním nechali Dean R. Koontz, Stephen King, Ray Bradbury a mnohí ďalší… Kniha vyšla v pevnej väzbe s „double“ prebalom, o preklad sa postaral Milan Žáček a na 310 stranách nájdete okrem románu Ja, legenda aj 10 poviedok. Na záverečných stranách opäť nechýba M. Šustom spracovaný kompletný prehľad Mathersonovej spisovateľskej kariéry.

Príjemné čítanie.


1. februára 2008
Fandom SK - PR