Istrozin zase žije

Sťahujte 22. číslo fanzinu

Bratislavskí redaktori Fantázie sa nezmierili so stavom, ktorý na našej scéne nastal pre zastavení vychádzania tohto časopisu. Vrátili sa preto k jednému z najstarších a najdlhšie vychádzajúcich slovenských fanzinov a pripravili 22. číslo Istrozinu. Keďže však doba pokročila, prichádza k vám hlavne v elektronickej podobe, aj keď niekoľko tlačených kúskov na Slavcon prinesieme. Sťahovať ho teda môžete zo stránky istrozin.fando­mas.info. Nájdete na nej aj (zatiaľ) dve staršie čísla fanzinu. Tu si môžete prečítať jeho úvodník.

Úvodník

Bastien: „Čo je to?“ Falko: „Jediné zrnko piesku. To je všetko, čo zostalo, milý Bastien.“ Bastien: „Fantázia úplne zmizla?“ Falko: „Áno“ Bastien: „Takže to bolo všetko zbytočné?“ Falko: „Nie, nebolo. Fantázia sa môže vrátiť v tebe. V tvojich snoch a prianiach, Bastien.“ (Nekonečný príbeh) 

Tak sme tu zas. Možno ste si niektorí všimli, že periodicita Istrozinu nie je bohvieaká, naposledy vyšiel na prvý Slavcon v septembri 2006. Dobrá správa je, že sa skracuje – ten predtým, číslo 20, dokončil klub Quasi v roku 1999. Ale nechceme sa ukrývať za takúto smiešnu výhovorku. Tak, ako som povedal na poslednom Večeri slovenskej fantastiky – začal som mať pocit, ako by sme si Istrozin robili s Milošom Ferkom navzájom, ja preňho a on pre mňa. A to nie je najlepšia motivácia. Situácia sa však zmenila definitívnym zánikom Fantázie. Aj keď jej posledné číslo poprelo úvahy, že by sa do nej bolo ťažké dostať neznámemu autorovi, fakt je, že oficiálne, v kníhkupectve či stánku kúpiteľné médium, poskytujúce priestor pre nových spisovateľov, nezostalo takmer žiadne (takmer vďaka zborníkom z ceny Fantázie, ktoré podľa všetkého končiť nemajú). Vrátili sme sa teda k Istrozinu s tým, že ho chceme oproti minulému číslu výrazne zmeniť – zameranie na starú slovenskú fantastiku sme obetovali cieľu vytvoriť priestor pre nových autorov, tomuto princípu sa podvolila aj príloha Eurozin, ktorá sa do fanzinu bohužiaľ nezmestí. Istrozin nemôže a nechce nahradiť Fantáziu. Aj preto, že má byť orientovaný predovšetkým na literatúru (no slušivý komix a galéria mladých výtvarníkov si v ňom miesto nájde), aj preto, že redakciu tvoria štyria ľudia – Miloš Ferko, Bohumil „Hromovlad“ Stožický, Bety (nenápadná osôbka, no bez nej by nám to tu nemal kto zalamovať, kresliť a starať sa o celú vizuálnu a technickú stránku Istrozinu) a ja. Plus samozrejme autori diel, ktoré vám prinášame a zopár spolupracovníkov – a aj keď má Istrozin podnadpis Fanzin bratislavských scifistov, všetkých znalých a ochotných pomôcť radi privítame. Veríme, že ďalšie číslo príde po oveľa menšej prestávke ako to, ktoré držíte v rukách (alebo čítate na monitore, pretože by sme chceli fanzin propagovať hlavne v elektronickej podobe, vytlačených bude iba pár čísiel do Brlohu a na Starcon). A k aspoň akej – takej pravidelnej periodicite mu má pomôcť aj súťaž, ktorú usporiadava náš klub Quasi spolu so združením Mastodont. Že ste o tom združení nepočuli? Nevadí, v rozhovore vám ho priblíži jeho zakladateľ Michal Spáda. Je to aj kvalitný autor, o čom by vás mohla presvedčiť jeho po dlhej odmlke vydaná poviedka. Autorku druhej poviedky Luciu „Nefertiti“ Dropovú pravidelným čitateľom Fantázie predstavovať netreba, rovnako ako autora komixu Michala Jedináka. Ale predsa len vám v tomto (a chceli by sme aj v ďalších) čísle zahraničnú poviedku prinášame – a tá predstavuje u nás ešte neznámu litovskú fantastiku. A aj autora posledných dvoch strán asi budete poznať. No ale neprezradím v úvode všetko. Hor sa do čítania!

Šéfredaktor Martin


21. apríla 2008
Martin Králik