ISTROCON 2010 – najočakávanejšia akcia slovenského fandomu

Odkaz zašlých čias alebo návrat lesku a slávy?

Istrocon 2010
Istrocon 2010 - cosplay
Istrocon 2010 - cosplay slečny
Istrocon 2010 - Ďurov krst
Istrocon 2010 - autogramiáda Ďura Červenáka
Istrocon 2010 - stolné hry

V závere minulého týždňa, 17. – 19. 9. 2010, sa v bratislavskom Istropolise uskutočnil 23. ročník festivalu Istrocon spoločne so 7. ročníkom Comics salónu. Tak ako po minulé roky tieto festivaly organizovalo občianske združenie AnimeCrew na čele s Róbertom „Winom“ Žittňanom a pod „dohľadom“ japonského veľvyslanectva. Festival prebehol bez väčších organizačných, či technologických problémov. Zišli sa na ňom tisíce fanúšikov SFF&H, anime, japonskej kultúry a comixu zo Slovenska a okolitých krajín.

Festival sa začal už v piatok poobede a program bol skutočne bohatý. Organizátori pripravili aj tento rok za vrecia zaujímavých prednášok, sekcií, filmov, súťaží a atraktívnych hostí. Aby sa účastníci vedeli rýchlo zorientovať, dostal každý z nich pri vstupe C magazín s prehľadným a kompletným programom.

Celá akcia prebiehala na dvoch poschodiach, ktoré boli rozčlenené na jednotlivé sekcie. V hlavných priestoroch boli pripravené atrakcie ako hracie konzoly, počítače, stolné a kartové hry, obchody najrôznejšieho druhu (Mad Maxonov kútik, manga butiky, Brloh a i.), čajovňa, airsoft strelnica a mnoho ďalšieho.

Filmy bežali v kinosále Istropolisu a priniesli dostatočný počet divácky úspešných filmov, ako napríklad Avatar, How to Train Your Dragon, Kick Ass, Iron Man 2, či Twilight. Pre fanúšikov anime bol určený Anime Salón, v ktorom ste mohli vidieť viaceré kvalitné snímky, či to bola Paprika, Summer Wars, psychologická bomba do duše Kara no Kjókai alebo najnovší film k seriálu One Piece: Strong World.

Prednášky, workshopy a krsty prebiehali súčasne vo viacerých miestnostiach. Boli rozdelené do štyroch sál: Japan salón, Comics salón, Fantasy salón a Sci-fi salón. Ťažiskové akcie boli rozhodené dobre, ale niektoré zaujímavé prednášky či iné akcie prebiehali naraz a tak sa stávalo, že človek sa musel dopredu rozhodnúť, čo oželie. Viacero miestností bolo totiž preplnených a bolo ťažké sa z nich dostať (alebo opačne). Program mal však miestami aj nevýhodu, lebo termíny jednotlivých prednášok sa občas menili.

Z akcií spomeniem iba tie najhlavnejšie a pre mňa najzaujímavejšie. Hlavnou udalosťou piatku bol otvárací program, na ktorom sa zúčastnil aj zástupca veľvyslanectva Japonska pán Tojokazu Kubota a kultúrna atašé pani Wagasukiová. Druhým vrcholom úvodného dňa bolo Vyhlásenie Ceny Fantázie 2010, kde sa účastníci dozvedeli mená autorov, ktorých poviedky postúpili do druhého, užšieho kola.

V sobotu sa predstavil Mišo Ivan, čoraz uznávanejší ilustrátor sci-fi a fantasy. Na svojom workshope ukázal, aké to je „jednoduché“, keď sa tomu človek venuje naplno a má aj kúsok talentu. Sci-fi salón praskal vo švíkoch, najprv to bola prednáška o steampunku vo filmoch a seriáloch a neskôr skvelá prednáška vedená Alexandrom „Šaňom“ Schneiderom o tom, čo všetko má v pláne server scifi.sk. Na tejto prednáške sa účastníci dozvedeli o pripravovanom zborníku sci-fi poviedok, ktorý sa chystá koncom roka.

Vrcholom druhého dňa a zároveň celého festivalu boli krsty obľúbených a úspešných spisovateľov, Juraja Červenáka a Františky Vrbenskej – hlavných hviezd Istroconu 2010. Ďuro pokrstil druhú časť trilógie Černokňažník, Radhostov meč, ktorá vychádza konečne aj v slovenskom jazyku, a pani Vrbenská prišla na krst zbierky poviedok viacerých autorov, Legendy: Draci!

Večernému programu dominoval muzikál Dr. Horrible`s Sing Along Blog, prvé a jedinečné stvárnenie rovnomernej americkej komédie, tombola a koncert japonskej skupiny GOTHIKA. V neskorých hodinách prebiehalo – pre pár vyvolených – posedenie pri pive s autormi a ďalšími známymi tvárami českého a slovenského fandomu.

Záverečný deň sa niesol v znamení pomalého vyprchávania atmosféry, pretože posledné dva krsty boli naplánované vo veľmi pokročilom čase. Takže festival opustili do poobedňajších hodín aj Petra Neomillnerová aj Juraj Červenák (mal krstiť nové vydanie Conana a svatyně démonů).

Malou náplasťou bola prednáška pani Neomillnerovej o špinavom remesle spisovateľskom, pár dobrých prednášok v Sci-fi salóne (Philip K.Dick, Star Trek bez Star Treku a i.) a vyhlásenie výsledkov súťaží, či ukončenie najrôznejších turnajov.

Ak ste sa toho nezúčastnili, určite ste prišli o veľa skvelých zážitkov. Našťastie, hlavná fandomová udalosť na Slovensku už teraz pripravuje ďalší ročník. Organizátori, fanúšikovia a určite aj mnohí hostia veria, že Istrocon 2011 bude ešte príjemnejší a viac presýtenejší atmosférou, ktorá pripomínala tú zašlú slávu starých conov.

Verím, že o rok sa tam znovu stretneme.


Autorom priložených fotografií je Tono Stiffel.


23. septembra 2010
Martin Tomčík