Interview s muzikantom

Originálny názov, však? :)

Dušan „Duke“ Fabian je ako tak známy na košickej amatérskej rockovej scéne, nie však vo svete slovenského fandomu. Jeho počiny v hudobnej oblasti, inšpirované fantastikou, si ale pozornosť zaslúžia. Jeho tvorbu inšpiruje najmä fantasy, čoho dôkazom je nedávno vydané demo CD „Bard songs“. O čom vlastne „Dukova“ tvorba je? V nasledujúcom interview sa ju pokúsime priblížiť…

1. Viem, že sa hudbe venuješ dlhší čas. Kedy a ako to vlastne začalo? Ktoré prúdy Ťa oslovili?

Asi pred desiatimi rokmi. Vtedy frčala Metallica a Helloween a všetci sme chceli byť rockové hviezdy. Ako ôsmaci na základnej sme s kamošmi chytili do rúk gitary a mastili ostošesť. Jednoduchá heavy muzika, kopa image /dozvuky osemdesiatych rokov/, ale kopa nadšenia a zábavy. Perfektné časy!

2. „Zažratosť“ do muziky ťa hnala z kapely do kapely. Môžeš popísať svoju „cestu“ do dneška?

No, z kapely do kapely… V undergrounde to proste tak chodí. Ľudia prichádzajú a odchádzajú. Jedného to prestane baviť, na ďalšieho dopadnú vážnejšie povinnosti, iný chce zmeniť štýl. A tak je každý rok človek na pódiu z inou bandou a pod iným názvom. Niečo dá dokopy sám, niekde len vypomáha. Nemá zmysel to všetko vymenovávať. Najintenzívnejšie som sa snažil ťahať Hell Fighters a neskôr Valkyru. Ale obe sú už päť rokov pochované, takže si na to málokto spomenie… Dnes drhnem struny u MHG a vypomáham na basu Našej veci.

3. Aké boli tvoje vzory?

Tublatanka! Hahaha! Fakt, keď som bol ešte trilobit, strašne som ich zbožňoval a prvé dosky si vypočujem dodnes. Mojou srdcovkou navždy ostane rocková a metalová muzika osemdesiatych rokov. /Manowar, Helloween, Bathory/ Ale dnes počúvam takmer všetko. Od Madonny po Napalm death. Samozrejme, človek má rôzne obdobia. Momentálne ma najviac berie keltská muzika a gotika. Ale uvidíme, čo bude zajtra…

4. „Zlatý vek metalu“, ktorý ti sedel, sa ťa dotkol len okrajovo. Rovnako aj keltsko-relaxačná hudba typu Enya, Clannad a ďalšie, nemala na Slovensku zázemie. Za tie roky si teda tvoril hlavne menšinové žánre. Nemal si niekedy chuť pustiť sa do niečoho, v čom vidno „bubáky“?

Nie nemal. Verím, že v blízkej budúcnosti sa celá tá mašinéria okolo showbiznisu rozpadne. Alebo aspoň pretransformuje do čohosi iného. Dnes má už každý prístup k moderným technológiám za relatívne nízke peniaze – môže si doma tvoriť koľko chce. Internet bude za chvíľu všade a stane sa najsilnejším médiom. A urobiť si reklamu tam bude tiež neporovnateľne lacnejšie ako v telke, či rádiu. A aj menšinové žánre si ľahšie nájdu svojich fanúšikov.

Samo, to je hudba zajtrajška. Keby som chcel zarobiť dnes, musím začať hrať to, čo sa bude predávať. Metal, ako hovoríš, je už dávno mŕtvy. Keltská muzika je pre masy priateľnejšia, no u nás tiež nemá neviem aké zázemie. Dobre, poďme sa hrať na No name, alebo Iné kafe. Bohužiaľ, asi by ma to nebavilo. Ako môžem robiť hudbu, ku ktorej nemám vzťah? Už MHG je dosť mäkké a alternatívne, ale tiež to nie je žiadna komercia. Ostáva mi teda iba čakať…

5. Tvrdú muziku si podporoval nielen svojou hudobnou produkciou, ale aj vydávaním „zinov“. Na posledný, Barad-Dur (názov nie je náhodný), boli upozornení aj čitatelia Fantázie, keďže zabiehal aj do literárnych žánrov sci-fi a fantasy. Môžeš priblížiť svoju vydavateľskú a redakčnú činnosť?

Barad-Dur bol oficiálny fanzin slovenského FC nemeckej melodic speed metalovej bandy Blind Guardian. A keďže ich texty sa točia prevažne okolo SF a Fantasy, aj celý zin sa točil okolo Tolkiena, Moorcocka, Kinga a iných. Ale minulého roku to všetko bohužiaľ skončilo. Mali sme nechcenú prestávku /štátnice, maturita a vojenčina naraz u dvoch redaktorov/ a ľudia na nás pomaly zabudli. Počet predplatiteľov sa rizikovo znížil, a my sme už akosi nenašli sily ani peniaze rozbehnúť to všetko odznova. Ale ktovie, keď BG koncom roka vydajú ďalšiu dosku…

6. V súčasnosti pôsobíš v skupine hrajúcej v košických kluboch alternatívny pop-rock. Nezanechal si ale ani svoje obľúbené štýly, dôkazom čoho je tvoj osobný projekt „Bard songs“. Prvýkrát sme sa s ním mohli stretnúť na Kraacone 2001. Môžeš tento album charakterizovať?

Bard songs je jedenásť-skladbové demo CD. Hudobne by sa dalo zaradiť do škatuľky s keltskou muzikou, folkom, ale i akustickým rockom. Skladby sú relatívne rôznorodé, no bola tu snaha, aby všetky mali spoločnú – nazvime to akúsi stredovekú, alebo fantasy atmosféru. Preto to nie je ani príliš prefarbené efektami, alebo inými čačkami. Chcel som, aby to znelo skoro ako od krbu. Ako povedzme v dávnych časoch, keď potulný pevci, bardi, či igrici blúdili od hradiska k hradisku a po večeroch zabávali spoločnosť piesňami a príbehmi, ktoré na cestách pozbierali.

No a od toho sa samozrejme odvíjajú aj texty. Sú tu čisto fantasy témy /dve spracovania – báseň od Tolkiena a reflexia na Sapkowského ságu, plus jeden príbeh z vlastnej hlavy/, potom takpovediac čistokrvné bardie songy /o živote a tajomstvách pútnikov, haha/, no a ešte zopár osobných tém. Takých od srdca.

7. Podľa mojej mienky, je to veľmi vydarené dielko. Má čo povedať každému priaznivcovi fantasy, pre ktorého je tento žáner viac, ako len ničenie goblinov a zombii v Diablovi a podobných akčňákoch. Žiaľ, na Slovensku je to počin ojedinelý. Robil si ho takmer sám, isto to znamenalo kopu problémov. Môžeš popísať ako sa celý projekt tvoril?

Nápad som nosil v hlave už dávno. Ešte za metalovej éry sa mi v šuflíku hromadili pomalé baladické skladby, ktoré sa nehodili do toho, čo sme vtedy hrali. Postupne sa vykryštalizovala predstava akustického projektu, a keď nápady začali trčať zo šuflíka von, tak som sa pustil do realizácie. Môj zvyčajný postup je ten, že väčšinu nápadov si dopredu nahrám /v štúdiách, doma/, aby som mal v ruke niečo hmatateľné, a potom s tým idem za ľuďmi, ktorý by mi mohli pomôcť ťahať to ďalej – nahrať oficiálne demo, koncertovať…

Rovnako tomu bolo aj teraz, ibaže som sa s nahrávaním tak babral, že vzniklo čosi, čo malo viac ako len hlavu a pätu. Niekoľko kamošov si to požičalo, a tí ma presvedčili, že je to natoľko počúvateľné, že to môžem kľudne distribuovať. Spočiatku som váhal. Inštrumentálne veci zvládam v pohode, no spevák nie som bohvieaký. /Hrať sa s farbami čistého hlasu, to je iná káva ako škriekať do mikrofónu meťácke odrhovačky./ Cieľom bola pôvodne naozaj iba akási promočná nahrávka. Ešte som to teda pre istotu raz zremastroval a prizval si hráčov z MHG, aby mi ponahrávali nejaké ďalšie drobnosti a až potom to vypálil a rozmnožil. Je to v podstate stále demo a každá lepšia veža odhalí rôzne zvukové nedokonalosti, ale je to poctivé a živé. Cena za CD s čb bookletom je štyridsať korún /plus poštovné/ – čo sú vlastne výrobné náklady.

8. Vidno, že si fanatik v tom najlepšom zmysle slova. Cena albumu to potvrdzuje. Všetko robíš len z nadšenia?

Inak to ani neviem. Mám depresie z vecí, ktoré robiť musím a ktoré mi niekto prikazuje. /Ale jesť treba a nechodiť do roboty sa neodvážim…/ Všetka tá moja záujmová činnosť ma vlastne drží pri živote. Vydám kopu energie, ale dvakrát toľko jej pri tom načerpám. A ako by vyzeral náš svet bez nadšencov? Určite riadne nudne.

9. Hovoríš, že „Bard songs“ je Tvojim osobným projektom. Neskúšal si dať dokopy hudobníkov podobného razenia a robiť muziku aká ti sedí?

Skúšal a vlastne stále skúšam. Demo je síce nahrané a ide už k ľuďom, ale perfektné by bolo môcť to podať aj na živo. Problém je, že sa odjakživa pohybujem v rockovom až metalovom svete, a tu veľa spriaznených duší pre tento projekt nenájdem. Takže ak tieto riadky číta podobný maník ako som ja – nech neváha!

10. Párkrát sme už spomenuli pojmy sci-fi a fantasy, ktoré ťa v hudobnej oblasti inšpirovali. Odbočím teda od muziky a spýtam sa ťa, aký máš vzťah k samotnej literatúre. Čím je to, že ťa tieto žánre tak priťahujú?

Únik z reality? Asi to najviac. Je úžasné byť na chvíľu niekým iným, niekde inde a zažívať niečo nové. A keď pri tom človek leží, v bezpečí doma, na svojej posteli, a jedinou námahou je obracanie stránok…

11. Máš nejakých obľúbených autorov, prípadne diela?

Tolkien, Howard, Lovecraft, King, Gailman, Sapkowski, Pratchett… Mám pokračovať?

12. Prezradím, že nielenže fantasy rád čítaš, ale skúšaš aj sám písať. V poslednom čase oceňujem tvoje humorné práce, ale aj magický realizmus so skvelou atmosférou. Môžeš k tejto svojej múze niečo povedať?

Skúšam, skúšam… No pokým mi nič nevyjde, nie je sa zatiaľ s čím chváliť.

13. Aké sú tvoje ďalšie plány, či už v hudobnej alebo literárnej oblasti? Rysujú sa ďalšie projekty podobné „Bardským piesňam“?

Bard songs dvojka? Alebo tentoraz nejaká gotika? Nápadov je plno, hard disk zatiaľ dosť veľký. Uvidíme…

Vďaka za rozhovor.


22. augusta 2001
Stano Ivan