Ohnivé pero Q1 2011: Instantný človek

Gardän bol nahnevaný a vydesený. Pochodoval po obývačke, škrípal zubami a premýšľal, čo urobí.

Bolo mu jasné, že zajtra cez kontrolu neprejde, rozhodne nie bez úplatku. „A ten teraz nemám, lebo mojej sprostej žene Yrwe sa podarilo zistiť kombináciu sejfu a zobrala mi všetky prachy do posledného terránu,“ zúril. Gardän však musel priznať, že asi nie je až taká sprostá, keď prišla na 20-miestnu kombináciu. „Nie, nie je sprostá, ona je iba zákerná mrcha!“

Odkladal tie prachy celý rok. Najradšej by ju zaškrtil, ale nebolo by mu to nič platné, lebo jej identifikačný čip by začal vrešťať a do 2 dní by mala vyrobené nové pľúca, mozog alebo hoci aj celú novú syntetickú Yrwu do zásoby a on by mal potom na krku dve také beštie. „Ešte to by mi teraz chýbalo!“zavrčal.

Bezradne sa poškriabal na hlave. Už minulý rok musel zacvakať slušnú sumičku za zhoršené dioptrie a tento rok ho začínajú bolieť kĺby. Mal šialenú chuť na cigaretu. Odkedy zaviedli povinné kontroly, Gardän si nezapálil, ale ešte aj po rokoch mal pľúca plné dechtu. To sú ďalšie kredity dolu. Ak klesne pod stanovený limit, nariadia mu nútený presun do syntekorpu a jeho staré telo bude deaktivované.

Gardän tú vec z duše nenávidel. Pred niekoľkými rokmi, keď to začínal byť veľký hit, jeho žena za tým úplne šalela. Nechala si vyrobiť najdokonalejšie syntetické telo, aké sa na trhu dalo zohnať. Na klinike ho naprogramovali, presunuli do neho Yrwine mozgové vlny a jej staré telo deaktivovali. Syntekorp bol nerozoznateľný od pôvodnej Yrwy, rovnaké modré oči, rovnaké DNA, rovnaké stupídne poznámky, ktoré Gardäna privádzali do nepríčetnosti. Samozrejme, syntekorpy mali samé výhody-nestarli, nepriberali, nikdy neochoreli, disponovali relatívne neobmedzenou pamäťou.

Ako nápad sa to Gardänovi pozdávalo, ale keď sa Yrwa vrátila domov v novom syntekorpe, zistil, že sa mu hnusí – a zároveň že ho desí. Spočiatku mával nočné mory z toho, že tá vec ležala vedľa neho v posteli. Bola mu odporná. Dokonca ešte odpornejšia ako pôvodná Yrwa, hoci Gardän ani neveril, že je to vôbec možné.

Gardän sa hanbil, že je taká bábovka. Na terranete našiel inzerát na pochybnú spoločnosť, ktorá predávala generické syntekorpy za desatinu ceny, za ktorú sa ponúkal originál od Syntecomu. Gardän si tajne objednal svoj syntekorp a ukryl ho pred Yrwou v pivnici. Dúfal, že keď ho bude mať doma a každý deň s ním chvíľu pobudne, zvykne si na neho a vyrovná sa s myšlienkou, že jeho telo raz neprejde kontrolou a bude musieť stráviť zvyšok života ako táto umelá vec.

„V minulosti si ľudia dávali robiť plastiky a toto nie je v podstate nič iné, len trochu rozsiahlejsia transplantácia,“ utešoval sa.

Ale ani po rokoch sa jeho odpor nezmenšil. Odkladal si terrány, aby získal ďalší rok vo svojom tele a tá mrcha Yrwa mu ich normálne potiahla! Do zajtra takú sumu nikde nesplaší. Gardän si sťažka vzdychol a vytiahol z pivnice svoj syntekorp. Musel uznať, že je úžasný. Syntetický človek, roky uložený vo vlhkej pivnici, zbavený rozkladných procesov. Ani vlasy mu nevypadávajú.

Dalo mu námahu vyteperiť 80 kíl syntetického mäsa do obývačky. Od zajtra to bude on. Dotkol sa svojej ruky bezvládne ležiacej na gauči. Od zajtra bude jeho nové syntetické telo dýchať syntetický vzduch, ládovať do seba syntetické potraviny, nosiť do práce jeho syntetické košele a produkovať syntetické spermie. Tento instantný svet je proste nádherné miesto!

Všetko v jeho živote sa zmení, iba odpor k Yrwe a jeho nudnej zbytočnej práci zostane rovnaký. Bože, ako to tu len nenávidí.

Prvýkrát ho napadla myšlienka na samovraždu. V pivnici mal odložený aj revolver, pamiatku po pra-pra-pradedovi. Dnes už sú zbrane zbytočné. Ak vám niekto odstrelí hlavu, Syntecom vám do 2 dní dodá novú. Ak chcete v dnešnej dobe niekoho zabiť, treba deaktivovať čip. Masoví vrahovia už nebehajú po temných parkoch, sedia v teple za počítačom a hackujú čipy obetí. V čipe sú uložené všetky vaše mozgové vlny. Pri prechode do syntekorpu sa vlny zaznamenajú na čip. Jeho originál je vložený do syntekorpu a kópiu archivujú v Syntecome pre prípad, že by bolo treba obnoviť človeka. Keď dosiahnete vek stanovený vládou, váš čip bude zničený.

Gardän si priložil pištoľ k hlave. Jeho telo už neobnovia. Vlny sa nedajú odobrať z mŕtveho mozgu. Nikoho to samozrejme nebude štvať, lebo Gardän je len malé bezvýznamné nič, svet tým nepríde o žiaden zázrak. Bol ochotný zomrieť len preto, aby ostal človekom. Triasla sa mu ruka.

Napokon potiahol kohútik a na stene za gaučom sa objavila Rorschachova škvrna farby syntetickej krvi a mozgu. Gardän strčil pištoľ syntekorpu do ochabnutej ruky, pobalil si zopár vecí a vypadol z domu.

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý týždeň jedna až dve.
  • Uzávierka súťaže nie je, súťaž potrvá, kým budú prichádzať príspevky.
  • Existujú čiastkové uzávierky, ktoré budú oznámené s dostatočným predstihom. Ku dňu čiastkovej uzávierky sa uskutoční vyhodnotenie poviedok, ktoré boli publikované medzi dvoma čiastkovými uzávierkami.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov, názor redakcie a hlasovanie, ktoré sa uskutoční po čiastkovej uzávierke.
  • Vyhodnotenie a odmenenie víťazov sa uskutoční priebežne, po ukončení hlasovania, dátum najbližšieho termínu redakcia oznámi s dostatočným predstihom.
  • Viac v pravidlách súťaže.

14. marca 2011
Lesana