Hvezdáreň plná Fantázie

STARcon alebo hvezdáreň plná FANTÁZIE, je prvá väčšia akcia Hornonitrianskej hvezdárne s tematikou sci-fi. Podujatie sa uskutoční v predvečer medzinárodného dňa astronómie 16. marca 2002 (sobota) od 9,00 h. v priestoroch hvezdárne v Partizánskom (časť Malé Bielice). Tohtoročný projekt Starcon, ktorý sa organizuje v spolupráci s Občianskym združením Fantázia, bude pre širokú verejnosť na Hornej Nitre určite príťažlivým a zaujímavým víkendovým stretnutím s fantastikou. Občianske združenie Fantázia, ktoré je niekoľkoročným organizátorom najúspešnejšieho medzinárodného festivalu v strednej a východnej Európe – Istrocon, sa podujalo naplniť obsahovú stránku celého podujatia.

V rámci programu sa uskutoční burza a predaj fantastických kníh, výstava obrazov maliara Juraja „Mad“ Maxona a Pavla Martinického, videoprojekcia sci-fi filmov, beseda so spisovateľmi Štefanom Konkolom, Antonom Stiffelom, Alexandrou Pavelkovou a redaktormi časopisu Fantázia. Zaujímavé bude určite večerné pozorovanie Mesiaca a planét Mars, Jupiter a Saturn.

Alexandra Pavelková – lady slovenskej fantastiky. Vyšlo jej zatiaľ najviac knižiek z novodobých slovenských SF autorov – zbierka SF001, román Piesok vo Vetre, spolu so Štefanom Konkolom prvé dve časti trilógie Miešanci. Ako jednej z mála slovenských SF autorov vyšli jej práce aj v češtine – v zbierke Prokletá přísaha. Je dlhoročnou finalistkou Ceny Gustáva Reussa, okrem tejto ceny získala ešte titul Lady fantasy, Cenu akadémie SF, F a H, aj cenu Istron odovzdávanú na Istrocone.

Štefan Konkol, tiež jeden z najvydávanejších slovenských autorov vo fantastike po roku 1990 – nákladom knižiek určite rekordér (Operený had mu vyšiel v dvoch vydaniach), porozpráva o svojich knižkách – románe Operený had, či prvých dvoch románoch chystanej trilógie Miešanci, Miešanci II: Kláštor, ktorých je spoluautorom s Alexandrou Pavelkovou. A kto vie, možno spolu so Sašou v Partizánskom poodhalia čo-to aj z chystaných dvoch tretích častí trilógie – keďže sa príbeh rozhodli porozprávať každý vo svojej samostatnej knihe – Štefan z pohľadu Orysa a Saša z pohľadu Verbasky.

Anton Stiffel je členom trojice autorov zoskupených v združení 3Éder. V minulom roku im spolu vyšla zbierka poviedok Mozaika rôznobežných ciest. Tono patrí k najobľúbenejším autorom poviedok v časopise Fantázia. Je inžinierom a jeho záľuba v technike sa prejavuje aj v jeho sci-fi poviedkach, ktoré snúbia zaujímavé technické nápady, hlboký zmysel pre lásku a priateľstvo a humánny postoj k životu. Je tiež autorom rubriky Technoblamáže v časopise Fantázia a šéfredaktorom rubriky SFtech na Fantázii OnLIne. V Partizánskom bude s ním teda určite o čom hovoriť.

Aká by to bola hvezdáreň plná fantázie, keby tam chýbal časopis Fantázia? V Partizánskom sa budete môcť stretnúť s väčšou časťou redakcie časopisu, ktorý existuje už päť rokov a počas svojej existencie získal najvýznamnejšie česko-slovenské ocenenia v rámci fantastiky. Redakcia najlepšieho česko-slovenského sci-fi a fantasy časopisu posledných rokov vám zodpovie všetky vaše otázky (aj tú najdôležitejšiu – Kedy vyjde ďalšie číslo?)

Svojimi maľbami sa predstavia návštevníkom aj maliari Juraj \„Mad\“ Maxon a Pavol Martinický. Okrem toho si pozriete hviezdnu oblohu a dozviete sa veľa o planétach Slnečnej sústavy. Na Starcon sa vám určite oplatí prísť! Vstupné na túto akciu je skutočne symbolické – 20,– Sk. Viac informácií poskytnú pracovníci observatória na telefónnom čísle 038 / 7497 108 alebo na adrese hvezdap@nextra.sk.


11. marca 2002
Fandompress