HungaroCon 2003

(3. - 6. júl, Salgótarján, Maďarsko)

Spoločnost Avana a Magazín Átjáró sú hlavnými usporiadateľmi tohtoročného, už 23. kongresu maďarského fandomu: Hungaroconu. Hungarocon 2003 je výnimočný hlavne tým, že naň pozvali spisovateľa Iana Watsona, Stanislawa Lema, ale aj herca Davida Prowseho, ktorý hral v klasickej trilógii Star Wars Darth Vadera. Zúčastní sa však i taliansky spisovateľ Roberto Quaglia, zástupca predsedu Európskej SF asociácia ESFS.

Na Hungarocone by sa malo v sobotu uskutočniť zasadnutie zástupcov stredoeurópskych SF časopisov, popri maďarskom Atjáró sa zo Slovenska zúčastní časopis Fantázia, pozvaná je aj česká Ikarie, poľský Fahrenheit, ďalej maďarské vydavateľstvo Alexandra, a mnoho iných vydavateľstiev z Maďarska.

Okrem prednášok a besied bude premietnutých množstvo sf filmov, samozrejme si však účastníci budú môcť posedieť v Bare u Quarka, čo ocenia hlavne trekkies – fanúšikovia Star Treku.

Súčasťou Hungaroconu bude i RPGCon, teda Stretnutie a súťaž priaznivcov hier: Magus, D&D 3rd edition, Vampire: The Masquarade, Shadowrun, Star Wars, Lord of The Rings. Z kartových hier to bude Magic: The Gathering, Star Wars, Star Trek, Lord of The Rings.

Uskutoční sa i pouličný maškarný ples a Live-Vampire v sobotu.

Lahôdkou pre mangáčov bude AnimeCon. O mange a anime nám dá lepší prehľad hosť z Japonska – Oshii Mamoru, režisér japonských hraných a kreslených filmov. Z tohto dôvodu bude con zameraný trochu viac i na japonskú kultúru (japonský čajový obrad, prednášky o japonskom panteóne bohov, ukážka samurajských bojov, japonská moderná hudba).

Ale to ešte stále nie je všetko: súčasťou Hungharoconu bude aj SceneCon, čo je stretnutie fanúšikov počítačového umenia. A samozrejme, súčasťou conu bude i odborné fórum, výstava a burza kníh.

Vstupné na 3,5 dňa: 4000 Ft. Cena ubytovania od 600–8000 Ft. (Možnosť spania vo vlastnom spacáku).

Zo Slovenska nie je miesto konania Hungaroconu ďaleko – mesto Sálgotarján je iba kúsok od Lučenca za hranicami, takže vyskúšať si svoj prvý zahraničný con nemusí byť ani také zložité a finančne neúnosné.

Pre ďalšie informácie a registráciu v maďarčine aj angličtine kliknite sem.


30. júna 2003
Egon Niczky