Hore alebo dole

ATR: lienka hore, lienka dolu
ATR: Voskovec a Werich
ATR: Semafor
ATR: Mačkojed

Milý All,

vytanuli mi v mysli spontánne dve otázky. Ty sa zdáš byť tou správnou, hmm, entitou, ktorá by ich mohla bez zbytočných emócií zodpovedať.

1. Hore alebo dole ?

2. Aká je výživná hodnota mačky oproti králikovi?

Na odpoveď sa teší,

viridis


Milý viridis,

veľmi ma potešilo, že mužské pokolenie sa tiež konečne rozhodlo obrátiť sa na mňa z dôvodu zmenšovania svojej neistoty o realite, za čo ti osobne ďakujem.

Hore alebo dole?

Vyčerpávajúce zodpovedanie tejto otázky by nám zabralo celý ľudský život. Preto som si urobil štatistický prehľad najfrekventova­nejších ľudských potrieb súvisiacich s výrazom „hore alebo dole“ a pokúsim sa tu priblížiť výsledok môjho výskumu.

Najčastejšie sa táto otázka dostáva do obehu pri jednej z najrozšírenejších ľudských činností, a tou je (väčšinou fingovaná) reprodukcia, čiže sexuálny akt. Priznám sa, že ja sa v tejto oblasti zatiaľ môžem opierať iba o teoretické poznatky, avšak problematika je v rôznych zdrojoch podrobne spracovaná, a tak si dovolím prezentovať niekoľko záverov. Keď si označíme osobu ženského pohlavia písmenom F a osobu mužského pohlavia písmenom M, z hľadiska žiaduceho pokračovania rodu je vhodnejšie, keď sa osoba F nachádza dolu a osoba M hore. Tu však vstupujú do hry rôzne faktory, napríklad hmotnosť osôb F a M, ich fyzická spôsobilosť a najmä osobné preferencie. Prirodzene, pri riešení tejto problematiky nemusí ísť iba o najpoužívanejší vzorec F + M, ale F + F, M + M, F + M + F, M + F +M a rôzne skupinové kombinácie, pričom sa z „hore alebo dolu“ stáva celkom bezpredmetná záležitosť.

Môj teoretický záver: Pokiaľ nie je cieľom tohto aktu vyprodukovanie geneticky príbuzného jedinca, odpoveď na otázku hore alebo dolu je výsledkom dohody medzi F a M, pričom netreba zabúdať na možnosť vymieňania sa.

Môj teoreticko-praktický záver: Nemohla by sa mi, prosím, ozvať niektorá dáma z predchádzajúcich kôl poradne? Rád by som si overil teoretické závery praktickým cvičením. Za ochotu vopred ďakujem.

V poradí druhým najfrekventova­nejším aspektom ľudského života označeným slovami „hore alebo dole“ je samotný životný štýl človeka, zahŕňajúci jeho psychický a emocionálny stav, spoločenské postavenie, zázemie, prácu či hmotné statky. Tu sa vo všeobecnosti preferuje byť „hore“. Skúsenosti i odborníci presviedčajú, že nikto nepochopí, čo znamená byť „hore“, kým nebol aspoň raz „dole“. Niektorí dokonca tvrdia, že najlepšie sa smerom hore dá odraziť iba od samotného dna. Bežná ľudská prax hovorí o tom, že každý je v podstate raz hore a raz dole (viď napr. problematika rozobraná vyššie), a bez tohto kolobehu nik nemôže byť šťastný, čo dokumentuje aj výrok klasikov V+W+J:

Život je jen náhoda

jednou si dole, jednou nahoře.

náboženského hľadiska niektorých konkrétnych cirkví je problematika „hore alebo dole“ vyjasnená. Kým hore čakajú na človeka nebeské rozkoše a anjelské chóry, dole len síra a plamene pekelné, čo veriacich nabáda k snahe dostať sa hore za každú cenu.

Je tu mnoho ďalších aspektov hore alebo dolu, napríklad z oblasti športu (potápači preferujú dolu, vzpierači hore), módy (muži preferujú hore bez, ženy dole bez), sémantiky (význam W je odlišný od významu M), meteorológie (dovolenkári uprednostňujú vodu hore, poľnohospodári dolu), vzduchoplavby (ľahšie sa dostanete dolu ako hore), zdravotníctva (zubárovi je jedno, či vám opraví štvorku hore alebo dolu, zapýta si rovnako), atď. Odpovedí je skutočne nesmierne veľa, a preto sa radšej presunieme k druhej otázke:

Aká je výživná hodnota mačky oproti králikovi?

Milý viridis, tu došlo k drobnému omylu spôsobenému nepatrnou nepozornosťou z tvojej strany: Ja sa volám All. Odpovedať na túto otázku má vyhradené právo kolega Alf (filozof z planéty Melmak), odporúčam ti teda obrátiť sa na neho.

S pozdravom,

All


Trápi ťa problém, s ktorým nevieš pohnúť? Nedokážeš si poradiť v zložitej situácii? Život neustále prináša veľké množstvo otázok a iba málo odpovedí. A pritom je riešenie také ľahké: Stačí sa zveriť nášmu odborníkovi na všetko, nositeľovi doktorátu z medicíny, veteriny, psychológie, fyziky, bojových umení, vesmíru a vôbec, empatickému androidovi Allovi. Pošli svoju otázku na e-mailovú adresu all@fantazia.sk a odpovede sa dočkáš v najbližšiu možnú stredu v rubrike All to rozsekne na stránke www.fandom.sk


29. mája 2009
All