Recenzia - Hobit: Smaugova pustatina

Návrat mrkvožravého režiséra

Všetci vieme (alebo by sme mali vedieť), že Jacksonove filmy o Hobitovi nie sú len adaptáciou rovnomennej knihy. Úvodná scéna v krčme U skákajúceho poníka prezrádza súvislosti, ktoré dávajú trpaslíckej výprave nový rozmer. Vraciame sa do deja a pokračujeme tam, kde sme pred rokom prestali v Neočakávanej ces­te.

Trpaslíci, čarodejník a hobit sa uchýlia do Beornovho domu, no zakrátko musia pokračovať v púti, ktorá vedie cez nebezpečný Čierny les. Tu ich čaká blúdenie, strašidelné halucinácie. Šancu zahviezdiť Bilbo využije do poslednej štipky a predvedie výkon, z ktorého by aj Spidermanovi vstávali vlasy dupkom. Konečne si môžeme lepšie obzrieť dlho očakávaného kráľa elfov, vrúcne očakávaného princa s neuveriteľnou muškou a s obavami očakávanú rusovlásku.

A draka.

Hobit už nie je tým, čím býval

Je navidomoči jasné, že tón druhého Hobita sa v porovnaní s prvým značne zmenil. Z utešenej, miestami grotesknej rozprávkovej jednotky nás tvorcovia zavliekli do bojovým ohňom ošľahanej, strašidelnej a temnej dračej pustatiny. Zabudnite na rozprávku o Bilbulienke a trinástich trpaslíkoch, ako ste zabudli na bájku o dvoch hobitoch, ktorí išli hodiť Prsteň do mordorskej studne prianí. Thorinovu krkolomnú výpravu sprevádza narastajúca hrozba vojny a príbeh dostáva globálny charakter. Milé deti, ide do tuhého.

Zéland, sladký Zéland

Ak ste si už mysleli, že Nový Zéland poznáte a už vás nemá čím ohúriť, mýlite sa. Panoramatické zábery a nádherné exteriéry aj v tomto filme divákovi naháňajú husiu kožu. Alebo prinajmenšom prinesú nostalgiu z návratu na miesto, kde sme toho toľko „prežili“. Zážitok je celkom slušne umocnený 3D efektom, no atmosféra ani bez neho nič nestráca zo svojej dojímavosti a majestátnosti. Rovnako hudobný majster Howard Shore, ktorý nielen že nesklamal, ale znova nám pripomenul, prečo sme sa zamilovali do Pána Prsteňov.

Brace yourself, hotness is coming

Lee Pace v úlohe Thranduila odvádza skvelú prácu. Z každého jeho pohybu cítiť elfskú majestátnosť a eleganciu, no na druhej strane máte sto chutí hodiť doňho popolník. Za jasotu mužského a vzdychania ženského obecenstva sa vracia Orlando Bloom ako elfské princiatko v čase dávno pred tým, než stretne svojho najlepšieho priateľa. V čase, keď stretne jeho otca. Škoda sa o tom rozpisovať, Legolas je proste badass vo všetkých smeroch, a preto ho radi vidíme. Trojlístok potešenia pre srdcia dám uzatvára Bard z jazerného mesta, ktorého si strihol Luke Evans. Tohto „štramáka“ je v poslednom čase vidno čím ďalej tým viac. A veruže nenamietame.

S našpicatenými ušami sme však čakali na úplne novú postavu. Je ňou Tauriel, ktorú stvárnila sympatická Kanaďanka Evangeline Lillyová. Ryšavá kapitánka kráľovej stráže je elfkou, takpovediac, z ľudu. Teda nepatrí k šľachte ako ostatní zástupcovia rasy, ktorí sa dosiaľ na plátne objavili. Lesní elfi menej oplývajú rozvahou, čo ich činí oveľa nebezpečnejšími, a Tauriel je typickou predstaviteľkou svojho rodu. Ironické je, že jej na prvý pohľad nerozvážne správanie sa v konečnom dôsledku prejaví ako múdrejšie než niektoré rozhodnutia samotného Thranduila.

Neočakávaná cesta príbeh rozbehla, Pustatina získanú hybnosť ešte umocňuje. Film je nabitý hlavne príťažlivými a vycibrenými bojovými sekvenciami. Nuž, ťažko prinútiť elfa bojovať tak, aby to nebola dokonalá pastva pre oči. Na druhej strane, menej priestoru sa ušlo Beornovi, na ktorého sa tešil nejeden fanúšik knižnej predlohy. Tajomného medvedieho muža sme si veľa neužili a nádej vkladáme do režisérskej verzie.

Nedá sa nespomenúť druhú postavu, ktorá sa spomína aj v názve. Koho zaujíma zlaté prasiatko, keď môžete s padnutou sánkou čumieť na draka váľajúceho sa v trpasličom poklade? Opäť sa potvrdilo, že keď sa v jednom filme stretnú Martin Freeman s Benedictom Cumberbatchom, je sa čo tešiť.

Tak ako postava, aj príbeh Hobita prešiel dlhú cestu. Z nevinnej výpravy, kde mladý Bilbo našiel odvahu a jeden zázračný prsteň, sa vykľula epická sága, v ktorej sa malo rozhodnúť o osude celého sveta. Film sa nemôže páčiť všetkým. Určite nie takým spôsobom, akým sa im páčila kniha. Mnoho zarytých fanúšikov odradia diametrálne odlišnosti, no tí, ktorým sa páčila Arwen a jej úloha v príbehu, sa môžu tešiť, čo si pre nich Pí-džej prichystal tentokrát.


Hobit: Smaugova pustatina
Žáner: dobrodružný, fantasy
Réžia: Peter Jackson
Výroba: USA, Nový Zéland, 2013
Hrajú: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage, Benedict Cumberbatch, Orlando Bloom, Evangeline Lillyová, Lee Pace, Luke Evans, Stephen Fry, Graham McTavish, James Nesbitt, John Callen, Aidan Turner
Hodnotenie: 95 %


27. decembra 2013
Mária Antoničová