HARRY POTTER UŽ AJ AKO KARTOVÁ HRA!

Ako iste tušíte táto zberateľská kartová hra je vytvorená na motívy slávnej série kníh od britskej autorky Joane K. Rowlingovej. Tento malý hrdina je tak populárny, že sa človek pomaly bojí vyjsť na ulicu. Môžete urobiť čokoľvek, schovať sa kamkoľvek, zakryť si oči, zapchať uši, aj tak nebudete uchránený pred jeho kúzlom. Či je to v podobe maškŕt, nápojov, figúrok, hračiek, kalendárov, nálepiek, počítačových hier, kníh, samozrejme v blízkej dobe film (o filme sa dočítate viac v rubrike Film na týchto stránkach) a ani zberateľská kartová hra na seba nenechala dlho čakať. Jeho popularita dosiahla dokonca takých rozmerov, že tak, ako kedysi u nás mnohé počerné deti dostávali hrdé meno Sandokan, podobne aj v Anglicku sa na matrike roztrhlo vrece s menom Harry. A ak v istom nemenovanom rádiu neklamali, tak už je na svete aj prvý chlapec s celým menom Harry Potter. Jeho rodičia pravdepodobne veria v jeho kúzelnícke schopnosti, ktoré sa mu iste zídu, keď na neho budú v puberte pokrikovať ďalší adolescenti…

Predstavovať teda malého hrdinu Harryho Pottera by bolo nosením dreva do lesa, tak radšej prejdem rovno k samotnej kartovej hre. Vytvorili ju, ako inak v dielni Wizards of the Coast. Už tento samotný fakt dáva tušiť, že pôjde o rovnaký princíp hry ako napríklad u Magic: The Gathering. Je to hra pre dvoch hráčov (možno sa objavia pravidlá aj pre viacerých hráčov), ktorí predstavujú vždy jednu z postáv kúzelného sveta. Môžete si vybrať, či budete hrať za samotného Harryho Pottera, alebo jeho kamarátov Hermionu, alebo Rona, za zákerného Draca Malfoya, alebo aj za postavy, ktoré majú na príbeh nepodstatný vplyv. Cieľom hry je zabrániť protihráčovi kúzliť, a to tak, že postupne príde o všetky karty. Teda logicky víťazom sa stáva ten, komu nejaké karty zostanú.

Pre tých, čo sa nikdy nestretli s kartovou hrou Magic: The Gathering, ani s inými kartovými hrami, poskytnem rýchlokurz zo zberateľských kartových hier. Ako už samotný názov „zberateľská kartová hra“ napovedá, ide o kríženca kartovej (žolík, mariáš,…) a zberateľskej hry (kartičky hokejistov, basketbalistov,..). Hráči teda môžu tieto karty nielen zbierať, vymieňať, ale s nimi aj hrať. Väčšinou sa karty rozdeľujú na „obyčajné“ (common), „zvláštne“ (uncommon) a „vzácne“ (rare). Obyčajných kariet je najviac a preto majú nielen v hre, ale aj pri výmenách najnižšiu hodnotu. Zvláštnych kariet je menej, sú teda vzácnejšie a drahšie, no a na záver sú karty vzácne, ktorých je veľmi málo a majú teda aj najvyššiu cenu.

Už ste teda prečítali všetky knihy, zjedli všetky čokoládky, vlastníte zopár suvenírov s logom Harryho Pottera a zatúžili ste po tejto skvelej zberateľskej kartovej hre? Neviete ako začať? Nezúfajte, Fantázia poradí. Najprv je dôležité nejaké karty vlastniť. Najlepšie je obstarať si Harry Potter Starter Set, čo je štartovacia sada pre začiatočníkov. Treba teda urýchlene napísať „Ježiškovi“, alebo píliť uši okoliu, že na Mikuláša je dávanie sladkostí do topánok už otrepané, alebo…alebo…spôsob získania týchto kariet radšej nechám na vás. Keď ich už máte, otvorte balík a zistíte, že obsahuje 2 štartovacie balíky po 41 kariet, knižočku pravidiel a hrací plán. Po preštudovaní pravidiel zistíte, že hra je určená pre dvoch hráčov, teda druhý krok bude niekoho zohnať do partie (hrať sám zo sebou je celkom slušná nuda). No a keď sú tieto dve podmienky splnené, môžete sa smelo pustiť do samotnej hry. Ideálne je, keď si najskôr zahráte iba s použitím pravidiel na hracom pláne. Keď budete mať pocit, že ste porozumeli hre, je čas skúsiť to naostro.

Na záver ešte dodám, že prvá edícia tejto zábavnej a ľahko naučiteľnej hry je na motívy prvej časti knižnej série „Harry Potter a kameň mudrcov“ a objavíte v nej také karty, ako napríklad Troll in the Bathroom (Troll v kúpeľni), Snape´s Question (Snapeova otázka), alebo Platform 9 ¾ (Nástupište 9 a ¾). K vyloženiu kariet budete potrebovať zvládnuť učivo, ktoré reprezentujú karty lekcie a samozrejme tu nájdete aj karty kúzelníkov a čarodejok.

Okrem základného balíka Harry Potter Starter Set sú v predaji ešte dve prídavne sady (tzv. booster), obsahujúce 11 náhodne namiešaných kariet a sú perfektnou cestou ako si rozšíriť zbierku a dostať svoju hru na celkom novú úroveň stratégie.

Ak sa chcete o tejto kartovej hre dozvedieť viac, alebo hľadáte nových súperov príďte na Mikulášsky turnaj v hraní hry Harry Potter, ktorý organizuje Občianske združenie Fantázia v spolupráci s BRLOH-om pre deti a ich rodičov 8. decembra (Sobota) v Národnom osvetovom centre (známejšie pod menom „Véčko) na námestí SNP v Bratislave. Sledujte aj naďalej tieto stránky, o turnaji Vás budeme už čoskoro bližšie informovať.

&nbsp Bystrík Antalík


26. novembra 2001
Fandom SK - PR