Harry Potter a väzeň z Azkabanu

Rowlingová Joanne K

Nestihol som si kúpiť nového Pottera hneď, ako sa ocitol na pulte kníhkupectiev, preto som ešte pred čítaním zachytil pár názorov. Že je to lepšie, originálnejšie, že Rowlingová prestala kopírovať úspešný prvý diel… No, áno, asi áno, dovolím si súhlasiť s uvedenými chválami. Ale nie je to také jednoznačné – do úspešného vzorca pribudlo pár nových prvkov, no celok ako taký veľmi nový nie je. A – mám taký dojem – že to pomaly prestáva byť príbeh pre deti. Psychického násilia a detských nočných môr je tu viac ako kedykoľvek predtým. Keby nešlo o biznis ako hrom, kompetentní by sa mohli pozrieť skôr na Pottera ako na Pokémonov. Chlapec, ktorý neustále počuje hlas vraždenej matky, to je takmer kingovka…

Rokfortská škola čarodejníkov má sedem ročníkov – a toľko kníh o Harry Potterovi plánuje autorka napísať. Každý diel zachytí dobrodružstvá za jeden školský rok a v každej knihe je Harry o rok starší. Teraz má trinásť a to je vhodné číslo na to, aby začali nové problémy. Ideálny je napríklad zločinec (Sirius Black – krásna kombinácia), ktorý utečie z najprísnejšie stráženého väzenia na svete a namieri si to jediným možným smerom. Uteká k Rokfortu s ohňom v očiach – zabiť Pottera! Zabiť Pottera, zabiť Pottera! K zločincovi si prirátajte tajomného učiteľa obrany proti čiernej mágii, ozrutného lesníka Hagrida ako profesora a máte základ zápletky (rozumej problémov) pokope.

Nových kociek v skladačke je tu celkom dosť. Učiteľ Lupin (škoda toho mena, deťom možno nepovie nič, ale dospelý čitateľ má pol pointy preč) je konečne tým pravým učiteľom obrany proti čiernej mágii – vlastne až po dvoch knihách sa dozvedáme, čo sa žiaci na tomto premete budú učiť. Geniálna je záškodnícka mapa Rokfortu, na ktorej je vidieť VŠETKO – od tajných chodieb až po miesta, kde sa práve nachádzajú učitelia. Sen každého chlapca :) No a napokon sú tu odporní Dementori, psychickí strážcovia Azkabanu (a dočasní strážcovia Rokfortu) a dedinka Rokville neďaleko školy, kam síce Harry chodiť nemôže – ale skúste mu čosi také zakázať. V Rokville je všetko možné aj nemožné a – hlavne – je tam Strašidelná búda (názov hovorí sám za seba). Nuž, kocky sú hodené…

Príbeh je opäť o Veď-Viete-Kom, zlom čarodejníkovi, vrahovi Harryho rodičov. Do deja sa síce nezamieša (líže si rany po prvej knihe), no nepriamo – cez svojich služobníkov – narobí škody až až. Nad Harrym visí celý dej hrozba Siriusa Blacka, ktorú mu neustále pripomínajú Dementori – nahnití chlapíci v kapucniach a plášťoch po zem, zombíci, ktorí z ľudí vysávajú všetko dobré. Ak by som mal toto čítať svojim deťom pred spaním, tak neviem-neviem. Dementori sú síce pre dej dosť podstatní, no zdalo sa mi, že to autorka trochu prehnala. Keď sa totiž Harry stretne s Dementorom, neustále počuje krik svojich zabíjaných rodičov. Musí sa s tým vysporiadať, čo je dobré, no strašne dlho sa mu to nedarí – a je to celé dosť depresívne. Je to ešte detská fantasy?

Finále je v klasickom duchu. Opäť je všetko inak, ako ste si predstavovali. Časť riešení sa síce predvídať dá, no k vyriešeniu celého rébusu nedala autorka čitateľovi žiaden kľúč. Logiku to má, no pripadalo mi to ako nasilu vycucané z prsta. V tejto knihe máte tretiu verziu toho, čo sa vlastne stalo Harryho rodičom – až sa bojím, kam to až môže zájsť. Či sa náhodou pani Rowlingová nevydá cestou Rogera Zelazneho a Amberu (ktorý bol vlastne len neustále menenou históriou jednej autonehody).

A Väzeň z Azkabanu je prvou knihou o Harry Potterovi, ktorá nemá uzavretý dej. Ročník sa síce skončil a skúšky boli zložené, no zlo porazené nebolo. Útek postáv do zákulisia len vytvára pozíciu pre ďalšiu knihu – koncom nie je. Napriek tomu, že v metlobale vyhrá… Hádajte kto? :-) Je to dobre vyrozprávaný príbeh pre fantáziu tak detského ako aj dospelého čitateľa. Príjemné oživenie medzi bojovými kladivami trpaslíkov a atómovými granátmi vesmírnej pechoty.

Harry Potter a väzeň z Azkabanu, Rowlingová Joanne K, fantasy (IKAR, preklad Oľga Kralovičová, viaz., 435 strán, 199 Sk, ISBN 80–551–0046–2)


3. mája 2001
Rastislav Weber