Glen Cook

Bio a bibliografia

S tvorbou Glena Cooka sme sa prvý krát stretli (v českom preklade samozrejme) na jeseň roku 2000, keď vydavateľstvo Brokilon vydalo jednu z jeho najslávnejších sérií – Knihy Severu Čiernej légie (Black Company). Trilógia Černá legie (Black Company), Tyranův stín (Shadow Linger) a Bílá Růže (White Rose) mala okamžite úspech – a nie je to len tým, že v našich končinách stretnete kvalitnú dark fantasy málokedy. Príbeh Felčara a jeho spolubojovníkov na strane Zla bol vítanou zmenou v sivých vodách fantasy, zmenou, ktorá nemohla ostať bez odozvy. Možno vás preto bude zaujímať, kto vlastne Glen Cook je a na aké ďalšie jeho knihy sa môžeme tešiť…

Glen Cook osobne, 1996Glen Cook sa narodil v New Yorku, roku Pána 1944. Vyrastal v severnej Kalifornii a už od detstva ho to ťahalo k písaniu. Profesionálna cesta spisovateľa však musela trochu počkať, kým Glen Cook dostal od svojho producenta prvý honorár (1970), musel absolvovať štúdiá a nejaký čas si to odkrútil aj v armáde, konkrétne u mariňákov (U. S. Navy). Talent sa však nedal zadržať a po absolvovaní univerzitných štúdií (University of Missouri) a školy písania (áno, aj talentovaný autor sa potrebuje učiť – Glen Cook absolvoval známy Clarion Writers' Workshop) sa Glen Cook dostával stále bližšie k písaciemu stroju. Dnes je jedným z najslávnejších autorov fantasy a jeho knihy vyšli v mnohých jazykoch (o.i. nemecky, francúzsky, rusky alebo poľsky). Známy je predovšetkým sériou románov o Čiernej légii a sériou fantasy detektívok v štýle „drsnej školy“ (Garret Files).

Z jeho rozsiahlej bibliografie si dovolím vybrať niekoľko hlavných bodov – a dúfam, že sa niektoré z uvádzaných kníh čoskoro objavia aj v českom preklade.

Knihy Čiernej légie.

Knihy severu.

Tyranův stín, obálka francúzskeho vydaniaMottom tejto série je „Darkness wars with darkness – until the new light breaks.“ a to hovorí za všetko. Čierna légia sa síce nenazvala čiernou pre svoje temné sklony – no Osud má očividne rád slovné hračky. Legionári sa takmer náhodou dostanú do služieb Zla a ich kódex cti im zakazuje meniť strany uprostred bitky (ak som kúpený, ostávam kúpený – kým mi vyplácajú žold). A tak – či už chcú alebo nechcú – ostávajú na strane Zla. Občas im síce naskočí husia koža, ale sila, ktorou sa pripútali k Temnej Pani je neprekonateľná. Až kým… Hlavný hrdina tejto Cookovej série, lekár légie Felčar, je chlapíkom, ktorý akoby z oka vypadol Chandlerovmu Marlowovi. Má drsný zmysel pre humor a schopnosť zamilovať sa vždy do tej nesprávnej. A ako zareaguje Temná Pani? Prečítajte si trilógiu, ktorá už česky vyšla ;-)

Black Company (1984, č. Černá legie, Brokilon 2000),

Shadows Linger (1984, č. Tyranův stín, Brokilon 2000),

White Rose (1985, č. Bílá růže, Brokilon 2000).

Ku Knihám severu patrí ešte neskôr napísaný román Silver Spike (1989, česky nevyšlo). Glen Cook sa opäť vracia k motívu Tyrana (orig. Dominator), ktorého legionári nechali porazeného (ale nie zničeného) v Mohyle (Bíla růže). Tyran je síce uväznený mocnou bytosťou, no jeho ruky nie sú spútané dokonale a jeho vplyv siaha ďaleko. A Mohyla skrýva ďalšie tajomstvá – ideálna príležitosť pre problémy a hrdinov ;-)

Knihy juhu.

Dreams of Steel, obálka poľského vydania V tejto sérii zvyšky Légie (pod vedením Felčara) putujú na juh, hľadajú Stratené kroniky légie a smerujú ďaleko, až k Chátovaru, kde bola kedysi Légia založená – ako ďalšia z tzv. Slobodných légií. Cesta však nie je prechádzkou ružovým sadom, juh je plný mrchožrútov, oblúd a… Pánov tieňa (Shadowmasters). Z cesty sa stáva boj o život, boj, ktorý Čierna légia nemieni prehrať. Boj nekončí ani v Shadow Games (1989), ani v Dreams of Steel (1990) a kniha Bleak Seasons (1996) dokonca začína novú sériu (Books of Glittering Stone) – ďalšiu z nekonečných hier proti temným rasám, netvorom a proti nude v srdciach čitateľov ;-)

Dark Company, poľské vydaniePríbehy Čiernej légie – ako vídíte – nie sú zďaleka uzavreté, no nepreložených ostalo ešte veľmi veľa lákavých príbehov. Napr. séria Darkwar je taktiež temnou fantasy, v ktorej môžete stretnúť skôr cynických ako kladných hrdinov. Zato nomádskych kanibalov a čarodejníkov je tam habadej, hlavná hrdinka (Marika) sa nudiť nebude. Zo série vyšlo: Doomstalker (1985), Warlock (1985) a Ceremony (1986).

Kladne hodnotená je aj séria Dread Empire (The Fire in His Hands, 1984, With Mercy Towards None, 1985, A Shadow of All Night Falling, 1979, October's Baby, 1980, All Darkness Met, 1980, Reap the East Wind, 1987 a An Ill Fate Marshalling, 1988) – sú to opäť skôr temne ladené príbehy z rovnakého sveta, s rôznymi postavičkami a rôznymi problémami. Dobíjané kráľovstvá, temní mágovia, netvori… klasický podklad pre klasické príbehy.

Impérium hrôzy, poľské vydanieNo a nakoniec som si nechal Garretta, detektíva ľudskej rasy v svete trollov, upírov, elfov či kentaurov. Nemá to ľahké a aj z bežného prípadu sa spravidla vykľuje poriadny problém. Ako sa môžete sústrediť na hľadanie pokladu elfskej kráľovnej, keď nejaký upír neustále túži po vašej krvi? ;-) Sympatický „marlowelike“ detektív sa nám môže predstaviť v príbehoch Sweet Silver Blues (1987), Bitter Gold Hearts (1988), Old Tin Sorrows (1989), Dread Brass Shadows (1990), Red Iron Nights (1991), Deadly Quicksilver Lies (1994) alebo Petty Pewter Gods (1995).

Soldiers Live - obálkaA úplne na záver jedna poznámka. Glen Cook neostal iba pri fantasy, ale zablúdil aj na pole space opery – v sérii Star Fishers (Passage At Arms, Starfishers, Stars' End) sa podkladom pre jeho obľúbený vojenový konflikt stali problémy medzihviedznej Konfederácie – a ľudská rasa to ani tentoraz nemá ľahké. No človek nebol zrodený pre otroctvo… ;-)

Tak, krátky prelet bohatou tvorbou Glena Cooka je na konci. Ostáva nám len dúfať, že po čiateľskom úspechu Čiernej légie nám českí vydavatelia prinesú aj ďalšie príbehy z pera tohoto vo svete veľmi populárneho autora. P.S.: Kliknite na miniobrázok, ak chcete vidieť viac ;-)

P.P.S.: Najnovšie správy o Légii nie sú vôbec povzbudivé – a dôvodom je obyčajná ľudská neserióznosť. Distribučné firmy jednoducho nezaplatili vydavateľstvu Brokilon jednu tretinu nákladu (sic!!!) – a tak je osud ďalších českých prekladov Glena Cooka nejasný :((( Tomu sa povie žiť na východ od Raja…


1. augusta 2001
Rastislav Weber