Gigantický krokodíl z druhohôr by zjedol aj autobus

Vedci zverejnili nové detaily objavu gigantického superkrokodíla, ktorý žil v období približne pred 110 miliónov rokov a dorastal do dĺžky asi ako väčší autobus. Na obr. v ľavo je porovnanie jeho lebky s najväčším dnes žijúcim krokodílom.

Vzorky Sarchosuchus imperator boli prvý krát objavené v púšti Ténéré v Nigérii v roku 1964, ale najnovšie objavy na Sahare umožnili formovať jasnejší obraz tohto giganta.

Toto zviera je z niekoľko ďalších fosílnych krokodílích objavov najväčšie, ktoré Paul Sereno so svojimi kolegami z University of Chicago preskúmal. Najmenší z týchto krokodílov by nemohol jesť sústa väčšie ako keksy.

Záhadná hrča

„Sledovať evolúciu krokodílov je fascinujúca vec.“ Zdá sa, podľa súčasných krokodílov, že sa vytratili krokodíly na oboch krajoch veľkostnej škály – najmenšie i najväčšie.“ hovorí profesor Sereno.

Čeľusť a zuby Sarchosuchus imperatora mu dovoľovali konzumovať všetky vtedajšie veľké živočíchy s kostrou ako ryby, korytnačky či dinosaury.

Sarchosuchus imperator v preklade znamená „mäso krokodíl cisár“.

Veľká hrča či opuch na konci jeho papule je však predsa len záhadou.

Hlučný plaz

Profesor Sereno: „Ešte stále sa divíme tomu, na čo to je.“

„Krokodíly patria medzi najhlučnejšie plazy, a nepochybujem, že to môže mať súvis aj so zvukmi ale aj s čuchom.“ Gigantický krokodíl zatieňuje dnešné krokodíly. Podľa najnovších objavov sa predpokladá, že dospelý krokodíl dosahoval maximálnu veľkosť v 50 až 60 rokoch, čo predstavovalo dĺžku 11 až 12 metrov a váhu až 8 ton.

Oči tohto superkrokodíla boli naklonené hore, čo mu umožňovalo ukryť väčšinu svojho tela pod vodou. Tá predstavovala jeho životné prostredie a miesto odkiaľ útočil.

Detailné informácie o tomto tvorovi sú publikované v americkom vedeckom časopise Science. &nbsp Calibre


3. mája 2002
Fandom SK