Garfieldova show č. 1: Prokletí kočičáků a další příběhy

Garfieldova show

Kocúr Garfield, známy aj ako sarkastická a tyranská kopa sadla, je svetovým fenoménom. Svoju domácnosť ovláda železnou packou už 33 rokov a v súčasnosti vykráda chladničky vo viac ako 2600 časopisoch po celom svete. V roku 1988 vliezol aj do televízorov a spôsobil technologickú revolúciu, všetci odrazu potrebovali väčšie obrazovky. Tento trend vyvrcholil pred troma rokmi, kedy s príchodom Garfieldovej Show museli japonskí inžinieri urýchlene pripraviť aj 3D prijímače.

Garfieldova show je pre oranžovo-pruhovanú pohromu paralelným vesmírom. Tento program je totiž určený pre deti – ešte viac, ako bol klasický seriál Garfield a jeho priatelia (1988 – 1994). V tomto univerze je Liz Jonovou priateľkou (sic!), Odie je týraný len veľmi jemne, Nermal občas prekabáti Garfielda a nemennou stálicou ostáva len plyšový macko Pooky.

Od Garfieldovej show (2008 – súčasnosť) sa odvíjajú aj hrané filmy, ktoré sme mali možnosť zhliadnuť v kinách a momentálne tento zjemnený a pre hardcore fanúšikov čudný vesmír prichádza aj v knižnej podobe. Vydavateľstvo Crew nám prinieslo prvý diel pod názvom Prokletí kočičáků a další příběhy.

Tých príbehov je celkom päť:

  • Rodinný portrét sleduje trampoty s prípravou darčeka pre Liz.
  • Láska k Nermalovi je o únose Pookyho a láske Nermala k Nermalovi.
  • Rybožrútovi to Garfieldovi spočítajú zožrané rybičky z akvária.
  • Prokletí kočičáků zavedie Indiana Garfielda k pyramídam, a
  • Lovci kostí odhalia tajomstvo pod Jonovým domom.

Stavba príbehu vychádza z podobných detských komiksov, napr. o Káčerovcoch. Nie je tu hutný dospelácky humor ako v klasických stripoch, ale vyvažuje ho hravosť určená pre mladšie publikum. Niektoré scény sú určené len deťom, ale rodičom, ktorí budú tento komiks predčítať svojim ratolestiam, bude tiež mykať kútikmi. Pri treťom či piatom raze možno už nie, ale znovupoužiteľnosť hodnotím na výbornú, keď si deti začnú komiks prezerať samé, nájdu tam dostatok priestoru pre fantáziu medzi okienkami príbehu.

Po grafickej stránke 3D kabátik Garfieldovi nesvedčí, ale cieľové publikum bude spokojné. Mimika postáv je výrazná a rozmanitá a všetko je pekne farebné. Tlač mi pripadala trochu neostrá, hlavne na svetlých motívoch, ale verím, že sa to v ďalších dieloch vylepší.

Hodnotenie pre hardcore fanov: požičať od susedovie chlapca.

Hodnotenie pre rodičov susedovie chlapca: kúpiť, jasnačka, inak si to nebudeme mať kde požičať.

Slováci si môžu knihu kúpiť napríklad tuto.

A na západ od rieky Moravy napríklad tu.


Garfieldova show č. 1: Prokletí kočičáků a další příběhy

Autor: Jim Davis

Preklad: Richard Podaný

Vydavateľstvo: Crew

Rok vydania: 2011

ISBN: 978–80–7449–050–7


30. augusta 2011
Rastislav Weber