Fotoriport: Fabian a Girovský vo Vihorlatskej knižnici

13. februára sa vo Vihorlatskej knižnici v Humennom konala beseda s dvomi slovenskými autormi fantastiky – Dušanom D. Fabianom a Jozefom Girovským. Nasledovala autogramiáda.


Vďaka Vihorlatskej knižnici v Humennom máme občas aj my – Humenčania, možnosť nevytiahnuť autá z garáže, necestovať vlakom, ale odbehnúť si z práce do knižnice, pohodlne sa usadiť, preložiť si nohu cez nohu a v tichu medzi regálmi plnými kníh sa započúvať do autorského čítania či rozprávania o vzdialených svetoch.

Autori s moderátorkou za stolom

A veru, bolo čo počúvať, čítať aj kupovať.

Dušan D. Fabian a Jozef Girovský

Jozef Girovský nám predstavil zbierku svojich najlepších poviedok Zubaté slnko, mimochodom, veľmi sa páčila. Tak sa začítal do poviedky, že sme všetci zabudli na čas a na zem nás vrátilo až: „Ďakujeme za pútavú ukážku.“

Jozef a Lenona

Dušana D. Fabiana prevetrala moderátorka zo znalostí jeho románov – Invocatio elementalium a Pestis draconum. Bez mučenia sa priznal, že mnohé už zapadlo prachom a prekrylo sa novými spomienkami. Osviežila mu ich čítaním náhodne vybraná poslucháčka z hľadiska. Tá nezaváhala a svojím príjemným hlasom nás vtiahla do sveta elementálov a čarodejníc, mágie a vlnených svetrov po dedkovi. Kto by sa nechcel dozvedieť, ako skončil príbeh stredoškoláčky, ktorá spôsobila (alebo to bola náhoda), vzbĺknutie vlasov zákernej a pomstychtivej spolužiačky?

Dušan a Lenona

Čo však prachom rozhodne nezapadlo, bola zbierka Dušanových hororových poviedok Odbila 13. hodina a zbierka splatterových poviedok Živého mně nedostanou.

„Neplánujete niečo napísať aj spoločne?“

„V akej vednej oblasti pracujete?“

„Čo vás priviedlo k písaniu fantastiky?“

„Nenapíšete nejakú poviedku aj o Humennom?“

„Ktoré domáce práce vás doma neminú?“ … bolo len pár otázok, ktoré padali na ich hlavy. Všetko zvládli a na záver vytiahli perá, aby rozdali pár venovaní a podpisov.

Dušan D. Fabian podpisuje

A my len dodávame: „Bravo!“

Napísané pre web vydavateľstva Hydra.


20. februára 2013
Hydra