Finalisti súťaže Martinus Cena Fantázie 2016 sú už známi

Mamičkovský štrnásty ročník a prevaha fantasy

MCF_2016 titulka
MCF_2016_porota nekomplet
MCF 2016 farkasova

„Bolo to moje prvé intenzívne stretnutie s fantastikou, hoci aj starostlivosť o dvojičky je občas fantasy, sci-fi aj horor,“ povedala asi najznámejšia slovenská mamička dvojičiek Kristína Farkašová o svojej účasti v porote literárnej súťaže Martinus Cena Fantázie. V štrnástom ročníku súťaže 155 prijatých poviedok čítal tiež Erich Mistrík, Maroš Hečko, Alexandra Pavelková a Katarína Čavojová. „Uvažovala som, že budúci rok sa prihlásim a napíšem sci-fi o materskej dovolenke, ale potom tam taká poviedka bola, takže nič,“ doplnila porotkyňa a myslela tým jednu z poviedok, ktorá sa dostala aj do finále súťaže. Päticu finálových poviedok si bude môcť verejnosť prečítať na portáli Kultura.sme.sk postupne od pondelka 19. 9. 2016. O víťazovi rozhodnú čitatelia online hlasovaním.

Najviac bodov od poroty v prvom kole súťaže získali poviedky (zoradené podľa abecedy na základe priezviska autora): Kosti, kostry, kostlivci (sci-fi) autorky Janky Javorky z Nitry, Hľadá sa upír (sci-fi/fantasy) od Moniky Kandrikovej zo Spišských Vlachov, Mesto spomienok (fantasy) Erika Kotlárika z Trenčína, Potom (sci-fi) od Martina Petra z Bratislavy a Labute neplačú (fantasy) Zusky Stožickej z Bratislavy. Po „hororovom“ minulom trinástom ročníku tentoraz porota lovila viac vo fantasy vlnách.

Finalisti boli vyhlásení v utorok 13. 9. v priestoroch kníhkupectva Martinus za účasti poroty a hostí. Aj tí autori, ktorí sa do finále nedostali, sa od porotcov mohli priamo dozvedieť názor na svoj text. Podľa Maroša Hečka často zlá gramatická a štylistická úroveň poviedky zbytočne znehodnocovala, preto odporučil v budúcich ročníkoch profesionálnejšie korektúry. „Gramatika je dôležitá rovnako ako príbeh a aj dobrý príbeh dokáže zlá gramatika zničiť,“ vyjadril sa šéfdramaturg Rádia_FM, ktorý prisľúbil s víťazmi súťaže rozhovory v rádiu. Konečné výsledky sa dozvieme v sobotu 12. 11. 2016 od 13.00 hod. na medzinárodnom knižnom veľtrhu Bibliotéka v Bratislave. Tu bude rovnako pokrstený nový knižný zborník zo súťaže Fantázia 2016.


Tohtoroční porotcovia súťaže rozdali až 46 najvyšších hodnotení (10 bodov), čo je zďaleka najvyšší počet v histórii súťaže. Poviedky si pochvaľovali aj porotcovia jednotlivých žánrových súťaží, ktoré sa v rámci MCF hodnotia.

Andrea Harmanovávydavateľstva Artis Omnis, ktoré zastrešuje Cenu Béla za najlepšiu hororovú poviedku spomenula, že úroveň rok od roka stúpa a motiváciou pre autorov môže byť aj to, že aktuálne sa chystá vydanie románu Kladivák od Janka Išu, ktorý s rovnomennou poviedkou vyhral súťaž v minulom roku. Z 37 súťažiacich hororov sa do finále Ceny Béla prebojovali: Strašiak, Jozef Harendarčík (Podolínec); Zmluva, Lívia Lévyová (Praha, ČR); Perníková chalúpka, Janko Stopjak (Kysucké Nové Mesto); Curriculum Vitae et Mortis, Miro Švercel (Zűrich, CH) a Ty vieš…, Honza Vojtíšek (Lovčovice, ČR).

Podľa Gustáva Budinského, ktorý hodnotí Cenu spoločnosti INTEL pre najlepšiu sci-fi poviedku tento ročník bol tradične kvalitný a vyberať najlepšiu päticu, nieto ešte víťaza, bolo zasa náročné. V žánri sci-fi súťažilo tento rok 49 poviedok a do finále Ceny spoločnosti Intel sa prebojovala pätica: Sám, Peter Bíro (Bratislava); Kosti, kostry, kostlivci, Janka Javorka (Nitra); Topenie ľadov, Anna Olejárová (Bratislava); Potom, Martin Petro (Bratislava) a Prestupná stanica, Martin Pitorák (Bratislava). Najviac poviedok už tradične súťaží v žánri fantasy. Ako sa však vyjadril Ivan Aľakša z Občianskeho združenia Fantázia, mnohí autori používajú pojem fantasy ako pomocnú barličku na ukrytie akejkoľvek fantastiky, prípadne keď si nie sú istí zaradením. Napriek tomu žáner v tomto roku dominoval nielen počtom 64 poslaných textov, ale aj účasťou vo finále hlavnej súťaže. „Téma detí a materstva sa dá do fantastiky zaradiť veľmi dobre a nečakanými spôsobmi,“ vyjadrila sa Lucia Lackovičová, ktorá tiež hodnotila najlepšie fantasy poviedky a ako „ročnej mamičke“ jej tento ročník súťaže nesúci sa v znamení rodičovstva, tiež sadol. Do finále Ceny pre najlepšiu fantasy poviedku sa dostali: U Čierneho draka, Ján Gálik (Hubová); Ablanatha, Róbert Hric (Vranov nad Topľou); Smrť Erlewangovej dcéry, Dominika Madro (Myjava); Muhehe, Mário Polónyi (Bratislava) a Labute neplačú, Zuska Stožická (Bratislava).

Na materskej dovolenke je aj Jana Packová, hodnotiaca poviedky v Cene Bibliotéky, ktorá si tiež všimla doposiaľ nevídaný záujem súťažiacich autorov o tému materstva či tehotenstva. Do finále Ceny Bibliotéky v tomto roku vybrala poviedky: Kosti, kostry, kostlivci (sci-fi), Janka Javorka (Nitra); Tajomstvo Lucie Modrej (fantasy), Naďa Langová (Praha, ČR); Farma nádejí (fantasy), Mína Pávová (Bratislava); R. T. E. M. (sci-fi), Richard Senček (Banská Bystrica) a Labute neplačú (fantasy) Zuska Stožická (Bratislava).


Do tretieho roku existencie sa preklenula súťaž pre fantastické poviedky v anglickom jazyku Fantasy Award. Zapojilo sa do nej 27 autorov, ktorých poviedky hodnotil kanadský spisovateľ a vedec Eric Choi, publicista Michal Havran a vysokoškolský pedagóg František Duchoň. Medzi finalistov tretieho ročníka Fantasy Award sa dostali: The Patient Blade (fantasy), Tomáš Bozó (Rapovce); Space Cowboys (sci-fi), Jana Helmeciová (Pavlovce nad Uhom); Unholy Redeemer (fantasy), Adam Máčaj (Ivanka pri Dunaji); The Highest Priority (sci-fi), Branislav Rajnič (Skalité) a The hunter of memories (sci-fi), Miro Švercel (Zűrich, CH).


Definitívne výsledky hlavnej súťaže MCF ako aj všetkých pridružených ocenení budú vyhlásené na medzinárodnom knižnom veľtrhu Bibliotéka v sobotu 12. 11. 2016. Zároveň bude uvedený aj zborník poviedok štrnásteho ročníka súťaže.

Podrobnosti nájdete na oficiálnej stránke súťaže a na facebookovskej stránke súťaže.


Zdroj: Ivan Aľakša, OZ Fantázia


15. septembra 2016
Fandom SK - PR