Final Fantasy: The Spirits Within

Hironobu Sakaguchi

Tak konečne je to tu! Nový medzník vo filmovom priemysle, ktorý zotrel hranicu medzi skutočnosťou a virtualitou. Final Fantasy: Esencia života, film inšpirovaný úspešnou sériou počítačových hier.

„V priebehu prvých desiatich minút diváci zabudnú, že sa pozerajú na počítačovú animáciu,“ hovorí režisér tohto fotorealistického zázraku Hironobu Sakaguchi. Má pravdu. Ja som na to zabudol už po piatich. Schopnosť filmárov vyrábať klam už presiahla našu schopnosť odhaľovať ho. V Titanicu sa vrhlo do oceánu niekoľko stoviek digitálnych obetí, v Gladiátorovi zaplnili divácke rady v koloseu davy digitálnych štatistov. Digitálne drámy boli doteraz len drámami hračiek, chrobáčikov, dinosaurov či rozprávkových bytostí. Film Final Fantasy urobil sedemmíľový krok vpred a pokúsil sa o zatiaľ najrealistickejšie splynutie nafilmovanej skutočnosti s virtuálnymi svetmi na plátne. Experti na umelú inteligenciu tvrdia, že virtuálne postavy budú jedného dňa na nerozoznanie od ľudí a bude sa diskutovať o tom, či nemajú náhodou vedomie. William Gibson, známy SF autor hovorí, že je to halucinácia po dohode. Budeme vedieť, že hviezdy nie sú pravé, ale nebude nás to rušiť. Veď ani mnohé živé hviezdy dnes tiež nepôsobia ako pravé.

Príbeh nie je nič extra originálne, je však netradične spracovaný. Je zasadený do roku 2065. Pri náraze meteoritu sa na našu planétu dostali milióny zvláštnych bytostí, ktoré decimujú populáciu zeme, ničia mestá a hrozí, že zlikvidujú všetok život na Zemi. Ľudí hubia čudesným spôsobom – podmaňujú si ich duše. Ľudia, ktorí prežijú prvý nápor, sa opevnili v mestách chránených energetickými štítmi. Nemajú veľa nádeje, snáď len jedinú – krásnu a inteligentnú doktorku Aki Rossovú. Do boja s vesmírnymi votrelcami sa rozhodne vložiť všetky svoje schopnosti a pod vedením svojho učiteľa Dr. Sida sa jej podarí poodhaliť tajomstvo týchto čudných bytostí. S pomocou vojenskej jednotky Deep Eyes, na čele ktorej stojí Gray Edwards, vzorový príklad odvážneho drsňáka, sa Aki vydáva do boja za záchranu Zeme, ale aj seba samej…

Tu sa však príbeh ešte len začína. Generál Hein nesúhlasí s Akiným výskumom a usiluje sa použiť zbraň, ktorá môže zničiť celú Zem… Śkoda, že je táto záporná postava taká nemastná-neslaná a často až príliš preexponovaná.

Film bol nakrútený pomocou novej počítačovej technológie CGI – to značí, že živí ľudia si obliekli kombinézy s množstvom snímačov a čidiel, ktoré presne zaznamenávali každý ich pohyb a vzájomnú synchronizáciu. Údaje sa potom preniesli v podobe množstva dát do počítača, kde sa dotvorili detaily a pozadie. Podarilo sa to na celkom dobrej úrovni, pretože pohyby virtuálnych hercov vo filme sú maximálne realistické a vierohodné. Tvorcovia nezabudli ani na taký podstatný detail, ako sú výrazy tváre pri rôznych situáciách. Živí herci ich robia prirodzene a automaticky, takže ich berieme ako samozrejmosť. Tu sa museli dorobiť zvlášť a s citom pre atmosféru jednotlivých scén.

Osobitnú kapitolu tvorí Aki. Je kompletne stvorená počítačom a jej miery a krivky boli optimalizované viac k štíhlosti s nemalým erotickým nádychom. Aki má dokonca aj svoj marketing, ako keby bola živá. V kampani k filmu sa objavila na internete dokonca v plavkách… Tipujem, že pár beznádejných prípadov sa do nej bezhlavo zamiluje, ale bohužial, interview nikdy neposkytne. Francúzky filmový časopis Premiere vyhlásil za dve najhorúcejšie akčné hviezdy súčasnosti práve Aki Rossovú a Laru Croft, ktorú hrá vo filme Tomb Raider živá Angelina Jolie. Poviete si, hrdinka ako hrdinka. Aki má však od Lary ďaleko. Často sa jej snívajú zvláštne sny, ktoré si zaznamenáva a potom nad nimi dlho premýšľa a medituje. Niekedy pôsobí až unaveným dojmom. Jej vzťah ku Grayovi je nejasný a aj keď vo filme padne pár bozkov, veľmi vás to nepresvedčí. Žiadna väčšia erotická scéna sa nekoná, aj keď v tomto filme by sa už mohla bez toho, aby to pôsobilo neprirodzene.

Akciám vo filme chýba dynamickosť a nie je to len tým, že sú robené cez počítač. Tu skôr pokrivkáva scenár a choreografia živých modelov.

Napriek všetkým výhradám je však Final Fantasy celkom zaujímavý filmový zážitok a má vás čím prekvapiť. Koniec filmu ostal mierne pootvorený, takže prípadné pokračovanie by určite potešilo nielen mňa. Len škoda, že ohlas u divákov zďaleka nebol taký, ako producenti očakávali…

Final Fantasy: The Spirits Within, réžia: Hironobu Sakaguchi, scénar: All Reinert, Hironobu Sakaguchi, Jeff Vintar, hudba: Elliot Goldenthal, 115 min, premiéra od 9.8.2001


20. augusta 2001
Anton Stiffel