Film Runner 17

Fantázia 17

Tak tento Film Runner bude plný bombastických správ. Hneď na úvod sem nacúvam s nákladiakom a vyklopím na vás obrovskú kopu mozgov, čriev a zhnitého mäsa. Nie, neľakajte sa, nechystá sa filmová adaptácia Conana neľútostného. Zato megabrutálna počítačová hra RESIDENT EVIL sa už čoskoro dočká svojej veľkoplátnovej podoby. Pôvodne mal útok červivých zombie režírovať kráľ sadistických hororov George A. Romero. Kto videl jeho vrcholné dielo Dawn of the Dead (kedysi tieto nonstop orgie požierania ľudského mäsa a vystreľovania mozgov zo zombíckych hláv kolovali na pirátskych videokazetách pod názvom Zombie), toho neprekvapilo Romerovo tvrdenie, že film bude ešte krvavejší než počítačová hra. Lenže milý George dlhé roky nedokázal dotiahnuť celý projekt k samotnej realizácii, a tak bol vymenený. Náhradníkom je Paul Anderson, ktorému láskavo odpustíme dementného Žoldniera: Légiu skazy, a radšej si spomenieme, že má na konte zatiaľ najlepšiu adaptáciu počítačovej hry Mortal Kombat a že svoju schopnosť zdvihnúť divákom žalúdky dokázal odpornými výjavmi v Horizonte udalosti. Výsledok by teda vôbec nemusel byť zlý, najmä s prihliadnutím na fakt, že šéfku antizombíckeho komanda bude hrať Milla „Leeloo“ Jovovichová. Nakrúcanie už by malo byť v plnom prúde a premiéra je naplánovaná na Halloween 2001.

Bomba číslo 2: Zrejme najúžasnejším filmovým zážitkom najbližšieho obdobia bude najnovší počin skvelého tchajwanského režiséra počujúceho na meno Ang Lee (nominácia na Oscara za Rozum a cit). Historický veľkofilm Crouching Tiger, Hidden Dragon, ktorý do našich kín dorazí v marci pod názvom TYGER A DRAK, sme už vo Film Runneri spomínali, ale to sme ešte nevedeli, že pôjde o čistokrvnú fantasyzaloženú načínskychmýtoch o nadprirodzených bojovníkoch, ktorí sú nadľudsky rýchli a silní, dokážu behať po stenách, preskakovať domy a podobne. Poviete si: „No bože, ďalšie kung-fu!“, ale figu borovú. Prvou zárukou extra kvality je účasť bohov ázijského filmu Chow Yun-Fata a Michelle Yeohovej, ktorí tu podľa zahraničných kritikov podávajú suverénne najlepšie herecké výkony vo svojich kariérach. Ďalšie kladné body získava pre film meno Yuen Wo-Ping, ktorý sa staral o bojovú choreografiu a koordinoval všetky tie kopačkové a šermiarske súboje (kto videl ukážky, ten vie, že Jackie Chan, Jet Li a celý Matrix sa môžu zašiť do jedného vreca a ísť sa utopiť). A neuveriteľná štatistika na záver: príbeh o pátraní po magickom nefritovom meči už zožal búrlivé ovácie na premiére v Cannes, vyhral filmový festival v Toronte, získal cenu newyorských i losangeleských kritikov, dostal Zlatý glóbus za najlepšiu réžiu a najlepší zahraničný film, získal 14 (!) nominácií na britské filmové ceny BAFTA a 10 (!) nominácií na Oscara, pričom nikto nepochybuje o tom, že vyhrá v kategórii najlepší cudzojazyčný film. No povedzte, vy ešte neslintáte?

Nenechám vás vydýchnuť: Ako odznelo v dnes už takmer kultovom rozhovore s rigormortisákmi Pavlovským a Kopřivom vo Fantázii č. 13 („Chleby, vy parchanti šišatý…“), tá istá dravčia svorka, ktorá je zodpovedná za úchylné/geniálne (nehodiace sa škrtni) „Byl jsem mladistvým intelektuálem“, sa chystá vyzvracať na plátna kín svoj prvý celovečerný film. Ako mi dotyční páni oznámili, scenár tohto nepochybne prevratného diela už je hotový. Napísali ho v spolupráci s filmovým publicistom, metalistom a onanistom Marekom Dobešom, ktorý to celé bude aj režírovať. Na podrobnejšie informácie zatiaľ platí tvrdé embargo, z Jirku a Štěpána sme zatiaľ vypáčili len toľko, že pôjde o „černou komedii s prvky fantastiky“. Odmietli prezradiť dokonca i názov, pretože podľa neho by vraj každý hneď vedel, o čo pôjde. Filmová rubrika Fantázie drží všetky zhnité palce a napäto čaká zrod českého Jacksona či Fulciho.

A pokračujeme v šialených správach: Spoločnosť Warner Bros. kúpila práva na filmového CONANA a okamžite sa pustila do príprav tretieho pokračovania dobrodružstiev svalnatého Cimmerčana. Že však nepôjde len o sprosté vytĺkanie prachov z predpokladanej post-pánoprsteňovskej vlny záujmu o fantasy, dokazujú mená, ktoré sa v súvislosti s projektom objavili. Réžie sa vraj s veľkým nadšením ujal John Milius, čo všetci conanisti prijali s ohlušujúcim aplauzom. Spolu s ním budú na scenári spolupracovať (a teraz sa pripútajte) Larry a Andy Wachowskí! Znie to ako novinárska kačica, ale kdeže. Tvorcovia Matrixu sú vraj veľkými fanúšikmi Miliusovho Barbara Conana, takže sa sami ponúkli, že okrem scenáristickej výpomoci by radi asistovali i pri samotnom nakrúcaní. Arnold Schwarzenegger, hoci sa spočiatku tváril odmietavo, začal vo svetle týchto skutočností prikyvovať. Príbeh filmu by mal vychádzať z románu Lina Cartera a L. S. de Campa „Conan z ostrovov“, v ktorom sa mierne obstarožný aquilonský kráľ Conan vydáva na plavbu cez veľký Západný oceán, aby zistil, kam záhadní lietajúci démoni vláčia jeho unesených poddaných. Dopláva do ostrovného kráľovstva podobného aztéckemu, kde sú Aquilončania hromadne zakáľaní krvilačnými kňazmi na vrcholkoch obetných pyramíd. Je jasné, že Conanov meč bude mať práce vyše hlavice, a rovnako je isté, že svetlé zajtrajšky čakajú nielen tolkienistov, ale aj howardistov.

Hurááá! Len tak môžem vyjadriť svoje pocity z toho, že Sam Raimi sa po sérii viac-menej vydarených úletov do iných žánrov rozhodol opäť nám nahnať „trochu“ strachu poctivým hororom. Volá sa to THE GIFT, napísal to manžel Angeliny Jolieovej (niekto má teda šťastie!) Billy Bob Thornton a celé to má luxusné herecké obsadenie. Cate Blanchettová (už koncom roka ju uvidíme ako Galadriel) hrá ženu, ktorá sa s pomocou svojich jasnovideckých schopnosti pokúša nájsť unesené dievča v podaní Katie Holmesovej (Dawsonov svet, Go). V ďalších úlohách sa pretŕčajú Giovanni Ribisi (Phoebin šibnutý brat z Priateľov) či čerstvo oscarová Hilary Swanková. A kto požičia ksicht hlavnému hnusákovi? No predsa tá najodpornejšia držka na svete – Keanu Reeves!

Už v novembri sa začne nakrúcať sci-fi o kontakte s mimozemskou civilizáciou RENDEZVOUS WITH RAMA. Keď vezmeme do úvahy, že ide o adaptáciu jedného z najlepších románov Arthura C. Clarka, že to bude mať 100-miliónový rozpočet, že v hlavnej úlohe uvidíme skvelého Morgana Freemana a že to bude režírovať David Fincher (aj vy považujete jeho Klub bitkárov za najlepší vlaňajší film?), tak nám zostáva len vzdychať, že túto jasnú pecku uvidíme najskôr v roku 2002.

Na čosi medzi Dračím srdcom a Dňom nezávislosti vyzerá film REIGN OF FIRE, ktorý v Anglicku nakrútil Rob Bowman (režisér celovečerných i televíznych Aktov X). Na postkatastrofické Britské ostrovy sa vrátili draci a pod vedením svojej zlej kráľovnej ich chcú premeniť na „ohnivé kráľovstvo“. Proti okrídleným beštiám vyráža do boja skupina pilotov pod vedením Matthewa McConaugheyho (naposledy hral v Ponorke U-571), Christiana Balea (Americké psycho) a Isabelly Scorupco (Zlaté oko, Vertical Limit). 80-miliónový rozpočet dáva prísľub, že záverečný boj stíhačiek proti kŕdľu oheň pľuvajúcich drakov bude bombastický.

Ešte ani nemalo premiéru pokračovanie Múmie pod názvom THE MUMMY RETURNS (v USA štartuje v máji), v ktorom sa nám okrem zmŕtvychvstav­šiehoImhotepa predstavíi záhadný „Kráľ škorpiónov“, a už sa chystá tretí diel pod názvom THE SCORPION KING. V ňom by nám táto mátoha, hrajúca v Návrate múmie len druhé husle, mala svoje smrtiace schopnosti predviesť naplno. Za projektom opäť stojí Stephen Sommers, jednu z hlavných úloh prijal čierny gigant Michael Clarke Duncan a nakrúcať sa začne už toto leto v Egypte. Séria, ktorá milovníkom exotických dobrodružstiev zaháňa hlad po ďalšej „jonesovke“, sa nám teda utešene rozrastá.

Aj keď najslabším prvkom veľkého vlaňajšieho hitu Gladiátor bol práve neveľmi invenčný scenár (kto videl Spartaka či Pád Rímskej ríše, ten vie, o čom hovorím), jeden z jeho spoluautorov John Logan je momentálne veľmi v kurze. Jednak je poverený napísaním desiateho celovečerného STAR TREKU, a jednak je zodpovedný za scenár nového sci-fi veľkoofilmu TIME MACHINE. Ide samozrejme o adaptáciu klasiky H. G. Wellsa. V produkcii DreamWorksu režíruje Steve Hickner (Princ Egyptský), hrajú Guy Pearce (Dravci, L. A. – Prísne tajné), Jeremy Irons (naposledy Lolita či Dungeons & Dragons) a Hale „Storm“ Berryová. V čase, keď toto čítate, by už práce na filme mali byť v plnom prúde.

Čoraz nižšie tržby filmov o agentovi 007 prinútili producentov bondovskej série urobiť dosť radikálne opatrenia. Hoci sa ešte nedávno hovorilo, že Pierce Brosnan má podpísanú zmluvu na sedem pokračovaní, dnes už je isté, že v BEYOND THE ICE si dá vodku s martinim naposledy. Kto ho nahradí, to sa zatiaľ nevie, najprv sa šírili strašidelné správy o Robbiem Williamsovi, potom našťastie vysvitlo, že britská pophviezda by mala hrať iba malý štek práve v BEYOND THE ICE. Omnoho viac uchu lahodia infošky o tom, že záporáka si možno strihne jedinečný a neprekonateľný Kevin Spacey a hlavnou bondgirl vraj bude Catherine Zeta-Jonesová. Fú, Bond čaká tentokrát vybraná spoločnosť!

Keď už pretriasame toho Brosnana, v súvislosti s jeho menom sa spomína záhadný projekt pod názvom SOUND OF THUNDER. Správy sú útržkovité, ale znejú zaujímavo. Režírovať to vraj bude akčný špecialista Renny Harlin (Cliffhanger, Dlhý bozk na dobrú noc, Zradná hlbočina) a Brosnan by mal hrať lovca dinosaurov (?).

Už noirovým postwesternom U-Turn a nadupaným futbalovým veľkofilmom Rozhodne sa v nedeľu (na videu pod českým názvom Vítězové a poražení – doporučujem) Oliver Stone naznačil, že ho začalo otravovať siahať ľuďom do svedomia a že ich chce radšej baviť. Tento trend potvrdzuje fakt, že práve o Stoneovi sa uvažuje ako o režisérovi MISSION: IMPOSSIBLE 3. Ethana Hunta stvárni (napriek pôvodne plánovanému odchodu iba na producentskú stoličku) opäť Tom Cruise a na úlohe hlavného záporáka by si vraj celkom rád zgustol Samuel L. Jackson. Zostava dobrá, teraz už to chce iba poriadny scenár (to, čo podstrčili Wooovi, nebolo bohviečo).

Herecké obsadenie ďalších dvoch MATRIXOV ako sliz pomaly presakuje z kontajneru s nápisom Prísne tajné!, takže už vieme, že do čierneho sa bude musieť obliecť aj čokoládová hviezdička Aaliyah. Hrala po boku Jeta Li v Rómeo musí zomrieť (odtiaľ známosť s producentom Joelom Silverom) a krútila polonahým zadočkom vo videoklipe svojho hitu Try Again.

George Clooney je opica! Fanynky doktora Rossa teraz asi začali hlasno protestovať, ale zadržte, dámy, nebrúste kuchynské nože a nestrúhajte konce varešiek (malá ukážka mužského šovinizmu v praxi) a nebežte si kupovať lístok na vlak do Banskej Štiavnice! Ja som predsedu OSM (Organizácie Starých Mládencov) nemienil uraziť – len chcem povedať, že po Troch kráľoch a Dokonalej búrke si kamoši Mark Wahlberg a George Clooney zahrajú spolu aj v PLANÉTE OPÍC. Akurát, že Mark bude predvádzať vlastný ksicht, zatiaľčo Georgea maskéri ukryjú pod vrstvou latexu a umelých chlpov. Nezúfajte, dámy, obrovskí goriliaci síce nedokážu pichať injekcie do detských ritiek, zato majú iné nezanedbateľné telesné kvality (či skôr kvantity).

Bol raz jeden veľmi úspešný herec Kevin Costner. Potom však jeho kariéra zakapala na mimoriadne vydarenej sérii totálnych prepadákov (naposledy baseballová nuda Hra snov, ktorú aj napriek réžii Sama Raimiho diváci ohodnotili jednohlasným „Boá!“). Kevin sa však nevzdáva a chystá veľký comeback v duchárskom thrilleri (tie sú teraz v móde) DRAGONFLY. Filmovou partnerkou mu bude ťažkotonážna (doslova i metaforicky) herečka Kathy Bates, réžie sa prekvapivo ujal tvorca Acea Venturu, Zamilovaného profesora a Klamára, klamára Tom Shadyac.

Bola to len otázka času, kedy jeden z najuznávanejších videoklipových režisérov Hype Williams dostane ponuku vyskúšať si svoje schopnosti na veľkom plátne. Jeho debut sa bude volať THE CROW: LAZARUS. Hádate správne, ide o štvrté pokračovanie Vrany. Hlavný hrdina si tentokrát ale asi bude musieť pomaľovať ksicht vápnom, pretože to bude čierny raper, ktorý sa vrátil zlikvidovať svojich vrahov.

Ani v tomto čísle nemôžu chýbať novinky o jednom z najočakávanejších filmov TOMB RAIDER. Podstatná časť exteriérov sa nakrúcala v Kambodži, takže jonesovsky exotická príchuť filmu je zaručená. Zaujímosťou je, že lorda Crofta si strihne skutočný otec Angeliny Jolie Jon Voight. A čisto osobný postreh: videl som trailer a pri pohľade na Angelinu Jolie v čiernych kraťasoch a tričku, navyše točiacu na ukazovákoch veľkokalibrové búchačky, u mňa takmer došlo k srdcovej zástave. Pôsobivé je aj to, že všetky jej gestá a pohyby (vrátane „matrixovských“ skokov na neviditeľných lanách) dokonale kopírujú počítačovú Laru. Vyzerá to veľmi originálne a tak sa už všetci tešíme na august, kedy TOMB RAIDER dorazí aj do našich kín.


10. apríla 2001
Ďuro Červenák