Fénixcon 2004 aneb poHádka v Brně

Hádek, symbol conu
Ďuro Červenák a záhadná ruka
Fénix
Jano Žižka
Skřet alias Nalim Lidochaz
Tunelář
Zdeněk Rampas, prezident
Freya
Leo Medek
Jarda Mostecký
Richard K.

Kde bolo, tam nebude, za siedmimi nákupnými centrami, siedmimi svetelnými križovatkami a dvoma sexshopmi, stojí v Brne neďaleko Králova pole hotel Avanti. Vypína sa, ako sa na hrdý hotel patrí, napokon, má všetko, čo má správne sídlo mať. Veľké parkovisko, bránu na fotobunku, krásky na recepcii, rýchlych čašníkov a dobrú kuchyňu, pohodlný bar a priestory, v ktorých sa dá hrať squash. Skrátka, hotel Avanti je ideálnym miestom pre stretnutia v dobrej spoločnosti, pod krídlami Fénixa a zeleným chvostom Hada.

Alebo prosto a bez metafor, počas prvého decembrového víkendu sme sa v Brne stretli na poslednom z tohtoročných veľkých conov – a bolo nám dobre. Organizátori zvolili miesto conania excelentne a vďaka prvotriednej spoločnosti a kvalitnému programu môžem pokojne povedať, že tento Fénix povstal z popola toho najlepšieho, čo sme vo fandome zažili. Na Dracony ani Istrocony nezabudneme, ale ak si Fénixcon udrží to, čo mal tento rok, je ich viac ako dôstojným potomkom.

Ak so slzou v oku spomínate na Dra & Istrocony a neboli ste tento rok v Brne, vypichnem aspoň pár drobností, či už spoločných, alebo rozdielnych.

Po prvé, žiadne rady na recepcii. Na rozdiel od Draconov nebolo v hoteli Avanti vidieť žiadnu výpočtovú techniku – s použitím papiera a ceruzky sme boli päť minút po príchode na izbe – s plackou, taškou a neodmysliteľným zeleným hadíkom z kokosu (tento milý tvor sa neskôr stal spolusymbolom co­nu).

Po druhé, reštaurácia a bar. Bary sú dva, v jednom dostanete koktejl od výmyslu sveta, druhý je na dva kroky od prednáškových miestností. V oboch je more pohodlných kresiel, ktoré sú rozmiestnené tak, že môžete mať dokonalé súkromie a zároveň môžete byť členom viacerých debatujúcich skupiniek. Vďaka tomu by do \„davu\“ zapadol aj úplný nováčik medzi nami bláznami. Reštaurácia je kapitolou sama o sebe, česká pohostinnosť je legendárna a tu k nej pridali ešte pár kvapiek rýchlosti navyše. Okrem toho, reštaurácia je situovaná tak, že nemáte problém sedieť len v nej a zúčastniť sa všetkého, čo sa na cone deje.

Po tretie, programové vybavenie. Hotel Avanti má dve prednáškové miestnosti, obrovskú pre 200 ľudí, so stoličkami, plátnom a perfektným ozvučením. Druhá, komornejšia, je zasa vhodná pre autogramiády a saloony. Viac netreba, dejové línie boli len dve a úplne postačovali. Napokon, aj tak som nestihol všetko, čo som chcel – Fénixcon mal len jedinú chybku, že bol príliš krátky. Keď som sa v sobotu večer vypotácal z tomboly, bol som už taký unavený, že som s okoloidúcou Henkou neprehodil viac ako dve slová – čo, ako sami uznáte, je viac než trestuhodné.

Okrem hlavných miestností má hotel Avanti veľmi dobre zákulisie. Na každom z poschodí je v ubytovacej časti obrovský priestor plný kresiel; narodeninová párty Richarda K. je dôkazom, že ide o ideálny priestor.

Po štvrté, samotný program. Fénixcon je skôr o stretnutiach priateľov než o prednáškach, ale čo ubudlo z kvantity, na kvalite neuberá. Fundované frantirozprávania (Vrbenská & Novotný), výborne zostrihané videopásma (Pavelková & Červenák), saloony s hviezdami (William King, Mostecký, Žamboch…), tradičný Conan Nalima Lidochadza (tentoraz v Stredozemi), tombola (Jarda Mostecký & Zelený had), SF aj fantasy, mágia i technológie, zábava aj poučenie. Dokonca sa našlo aj divadelné predstavenie, tentoraz v indiánskom podaní (Jak se Kojot oženil…).

Takže, ako sami vidíte, kto tam nebol, môže ľutovať. Tradiční hráči (TrT, kartičky, PS2 & PC) by si na svoje neprišli, zato my – hraví inou formou – sme si užili. Aj touto cestou ešte raz ďakujem organizátorom a osobitne Zdeňkovi \„Tunelářovi\“ Zachodilovi alias Big Šamanovi. Bol to skvelý víkend.


8. decembra 2004
Rastislav Weber