FEKÁLNA DUPĹOVKA

SCARY MOVIE, r. Keenan Ivory Wayans, USA, 2000
ŠKREKOT (Shriek if you know what I did last Friday the 13th), r. John Blanchard, USA, 2000

„Čo myslíte, som nechuťas?“ spýtal sa raz Alf svojej adoptívnej rodiny (načo si mohutne odgrgol). „Nie, drahý Alf,“ vravím ja, „nie si nechuťas. Ty si totiž nikomu neprepichol hlavu stoporeným penisom. Takisto si divákom neukázal transvestitu, ktorému spod minisukne trčia hompáľajúce sa varlatá. A najmä si sa nepokúšal rozosmiať nás scénou, v ktorej mnoholitrová ejakulácia vystrelí dievča až na strop. To urobili až bratia Wayansovci.“
Raz darmo, keď je niečo fenomén, priam si to koleduje o poriadne zosmiešnenie. Bolo preto len otázkou času, kedy si niekto spraví vrtuľu z Vreskotu a novej vlny takzvaných teenagerských hororov z druhej polovice 90-tych rokov. A ľaľa ho – zrazu sme dostali hneď dupľovanú dávku. Do kín na mohutnej vlne krvi, spermií a výkalov dosurfoval jeden z najúspešnejších filmov minulého roka SCARY MOVIE, a takmer súčasne začal vo videopožičovniach obsmŕdať celkom neznámy ŠKREKOT. Priam sa núka tieto dva filmy porovnať. Tak sa neondejme a spravme to.
SCARY MOVIE je prvý film, o ktorom tu vyhlásim, že som sa pri ňom síce obstojne bavil, ale úprimne sa za to hanbím. Červenám sa až po korienky vlasov, že som tvorcom tohto stupídneho a (neveril som, že niekedy použijem nasledujúce slovné spojenie) vrcholne nevkusného filmu skočil na návnadu a dovolil im, aby ma prinútili smiať sa na veciach, ktoré sú všetko možné, len nie vtipné. Niekto je stále zhúlený. Niekto má mikroskopický penis. Niekto má silikónové kozy. Niekto je taký kretén, že onanuje strkaním údu do hadice vysávača. Pripadá vám to zábavné? Ak áno, budete sa v kine rehotať ako šibnutí. Ak nie, budete sa smiať s ostatnými. Nedokážem vám vysvetliť prečo.
SCARY MOVIE má sakramentsky ďaleko do vtipnosti a hlavne inteligencie paródií typu Galaxy Quest. Bratia Wayansovci, ktorých mená nájdete v kolónkach réžia, scenár i obsadenie, jednoducho zobrali Vreskot a skoro doslova ho prepísali pre svoje úchylné potreby. Niekde pridali nechutnosť, niekde motív z iného filmu (nájdete tu Tajomstvo vlaňajšieho leta, Matrix, Záhadu Blair Witch i Šiesty zmysel), väčšinou však hrdinovia len doslova papagájujú dialógy z parodovaných filmov a pritom hádžu zámerne afektované ksichty, čo má byť akože veľká sranda. Lenže nie je, a tak opäť príde nejaký ten prd alebo chlap, ktorý zrazu bez akejkoľvek súvislosti vyhlási, že sa posral a odíde z miestnosti. A puberťáci v kine sa idú potrhať od smiechu. Iste, SCARY MOVIE obsahuje i scény, ktoré doskočia i na latku s označením kvalitný humor (krátky trailer na Amistad 2 či hromadné ubodanie hlučnej ženskej rozzúrenými divákmi v kine), ale väčšinu času nebudete chápať, ako mohol tento absurdný humáč zarobiť také neuveriteľné peniaze. A keď vám to vraví človek, ktorý považuje South Park: Peklo na Zemi za jeden z najlepších vlaňajších filmov a je autorom videopásma Sedem zvratočných, verte mu.
Omnoho lepšie na diváka, ktorého nerozosmeje iba pohľad na nedobrovoľnú feláciu, zapôsobí ŠKREKOT. Hoci natočený s očividne menším rozpočtom a určený priamo na video, má snahu parodovať predsa len o čosi inteligentnejším spôsobom. Iste, aj tu sa občas niekto pomočí, niekto má erekciu a niekto si pri horiacom krbe prdne tak, že celý dom vyletí do luftu. Na rozdiel od SCARY MOVIE však ŠKREKOT obsahuje podstatne viac scén, ktoré nie sú len o exkrementoch, ejakulátoch a marihuane. Príklad: Keď na párty dôjde na pozeranie videa (vtedy v pôvodnom Vreskote začal Randy vysvetľovať pravidlá hororov), tu začne hrdinka objasňovať zákonitosti paródií („Pravidlo číslo 158…“). Na hodine sexuálnej výchovy sedia samé tehotné dievčatá a keď jedna začne rodiť, učiteľ sa rozčuľuje, či s tým nemohla počkať do prestávky. Na druhej strane musím priznať, že som pri ŠKREKOTE nedostával až také záchvaty smiechu ako pri SCARY MOVIE, takže skóre považujem za vyrovnané.
Domnievam sa, že je nezmysel zosmiešňovať niečo, čo je už samo osebe veľmi vtipné a nabité sebaironizujúcim nadhľadom. Spaceballs boli fajn, ale kam sa hrabú na Hviezdne vojny? Pri Agentovi WC40 som sa bavil, lenže ktorýkoľvek diel Jamesa Bonda bol omnoho väčší zážitok. A presne to isté platí v tomto prípade. Nech si pustíte ktorýkoľvek diel Vreskotu (najlepší je samozrejme prvý), užijete si pri ňom stokrát viac zábavy, než pri SCARY MOVIE a ŠKREKOTE dokopy.
Hodnotenie: SCARY MOVIE 6/10 ŠKREKOT 6/10&nbsp Michal Jedinák


12. novembra 2001
Fandom SK - PR