Faraoský kontrakt

Aldridge Ray

Ray Aldridge sa nám už v českom jazyku predviedol. Vydavateľstvo Polaris vydalo jeho zbierku Dilvermoon v roku 1997. Bol to majstrovský kúsok na tému bizarnej poetiky nových svetov. Dilvermoon, umelá planéta, plná šialených civilizácií z celej Galaxie, miesto neľudskej ľudskosti a zotročených otrokárov. Dilvermoon, kde rozhodujú peniaze, miesto, kde morálka je len prázdne slovo. Špina s vôňou Chanelu No 5. No a z „dilvermoonskeho“ vesmíru k nám teraz prichádza románová trilógia Emancipátor. Ruiz Aw, bývalý otrok a dnes dvojitý agent Umeleckej ligy odchádza na planétu Farao, aby dohliadol na realizáciu… Faraoského kontraktu.

V prvej knihe trilógie sa dej iba rozbieha – aj keď má svoj začiatok a koniec. Predstaví sa nám Ruiz Aw, bývalý otrok, ktorý dnes slúži otrokárom – všemocnej Umeleckej lige. Je lovcom ľudí, no má aj druhú tvár – pod maskou sa skrýva bojovník za slobodu. Plní príkazy, no zároveň sa snaží vsunúť brzdu do súkolia otrokárskej, dekadentnej a amorálnej spoločnosti. Bojuje svoju súkromnú vojnu – skrytú, pomalú, no leptajúcu ako kyselina. Ruiz Aw, ktorý zabíja rýchlo a ticho. Elegantne.

V prvej knihe Liga poverí Ruiza úlohou. Náročnou – Ruiz preto dostane maximálne právomoci. Účet nemá limit a ľudské zdroje sú nahraditeľné. Rozhoduje výsledok. No každé plus má svoje protiklady. Ruizove telo je pretkané Sieťou smrti – biologickou zbraňou, ktorá agenta zabije v okamihu prílišného ohrozenia. Sieť ho zabije a vyšle obsah jeho pamäte tachyónovým lúčom do centra Ligy – dvojsečná poistka, hlavne pre toho, kto ju má v sebe. Ruiz nemá na výber, vydáva sa na planétu Farao, kde zásoby otrokov ohrozuje nepolapiteľný pirát. Pirát, či skôr pirátska korporácia, konkurent Ligy na trhu otrokov. Ide len o peniaze, aj keď je za všetkým sex…

Farao je púštnou planétou, ktorá má z pohľadu Galaxie (a Ligy) len jedno plus. Drsné prostredie formuje silných jedincov – ideálnych otrokov. Mimoriadne žiadaní sú tzv. mágovia, ktorých ilúzie spojené s divadlom sú jedinečným umeleckým zážitkom. Umenie… cenný artikel pre Umeleckú ligu. Galaxia je presýtená nádherou, ráta sa originalita, bizarnosť, niečo, čo vybičuje zmysly. A čo môže byť lepšie ako faraoský obrad Odpykania, obrad v rukách mágov, ktorý sa končí smrťou? Kto chce siahnuť Lige na tento tovar, hrá sa s príliš rozpáleným ohňom. Ruiz Aw sa vnára do oblakov prachu, v prestrojení za predavača narkotík skúma planétu, spoločnosť, tvorov aj netvorov…

Kniha hľadí na príbeh z pohľadu Ruiza Awa, no kamera občas „preskočí“ aj na iné postavičky. Hlavne na faraoskú princeznú Nisu a na otrokárku Corean. „Vďaka“ týmto strihom čitateľ vidí v podstate všetko – dej plynie dopredu v scénach, ktoré neprekvapujú. Je to trochu na škodu, dej občas tečie príliš pomaly. Scény sú farebné, bizarné a poetické (púštna planéta, palác, ubikácie otrokov), no chcelo by to trošku viac korenia, niečo, čo by čitateľa nútilo obracať stránky rýchlejšie. Faraoský kontrakt ešte len rozvíja postavu Ruiza Awa, preto je tu viac opisov ako akcie. Aj keď Ruiz zabíja rýchlo a ticho, zabíja hlavne z rôznych dôvodov – tak, aby sme videli do jeho vnútra. Autor je totiž predovšetkým maliarom ľudskej duše (viď poviedky v zbierke Dilvermoon). Akcia tu je, nudiť sa nebudete ani omylom, no chýba tomu napätie, záhady, dychvyrážajúce prekvapenia. Na tie si musíme (zrejme) počkať do ďalších dielov trilógie… A že to všetko príde, tým som si istý. Ray Aldridge si moje srdce získal navždy – na Dilvermoon sa nezabúda. Dúfam, že to isté budem môcť povedať o Ruizovi Awovi a o princeznej Nise. Zatiaľ je to len bežná space opera zo zaujímavého prostredia. Čakám na ďalší diel… na Vládce všeho.

Faraoský kontrakt (Emancipátor I), Aldridge Ray, space opera (Polaris, orig. Emancipator Book I: The Pharaoh Contract, preklad Ladislava Vojtková, obálka Thomas Thiemeyer, brož., 270 strán, 179 Kč, ISBN 80–85911–82–5)


25. apríla 2001
Rastislav Weber