Fantázia 34

Trúfali by ste si zostaviť rebríček desiatich najdôležitejších sci-fi filmov v histórii a vymenovať päť najzbytočnejších? Inšpirovať sa môžete rubrikou Juraja Malíčka Od desiatich k piatim, ktorá sa v novej Fantázii venuje práve tejto téme. Okrem toho sa môžete tešiť na dokončenie exkluzívneho rozhovoru s H.R.Gigerom, v tejto časti už v osobnejšom duchu, kde okrem iného Giger vyjadril aj svoj vzťah k Oscarovi a k filmovému priemyslu. „Keby som namiesto Oscara dostal cenu na bienále v Benátkach, to by mi pomohlo ako umelcovi viac,“ vyjadril sa tvorca filmového Votrelca, ktorý mimochodom práve v tomto čase vystavuje to najlepšie zo svojej tvorby na veľkej výstave v Prahe.

V tomto roku si pripomíname aj sté výročie úmrtia zakladateľa modernej science fiction, francúzskeho spisovateľa Julesa Verna, ktorému sa venuje aj najnovšie číslo Fantázie. Nahliadnete do jeho života, dozviete sa niekoľko zaujímavostí a pikošiek a pripomeniete si aj československé filmy inšpirované námetmi z jeho románov.

V dámskom kútiku sa tentoraz ženy zahrajú na „obete“ mužov – scifistov a nechajú sa nimi uloviť. Počnúc číslom 34 sa v šiestich číslach Fantázie postupne zoznámite so stavom vývoja umelého človeka v rubrike Gustáva Murína Umelý človek – ľahko a rýchlo? Začneme zistením, že končatiny, svaly, kožu a vlasy už vlastne vyrobiť dokážeme.

K vodným démonom patria aj morské panny a im príbuzné tvory v mytológiách rôznych národov – to sa dozviete v rubrike démonológie. O cestách za svojimi snami si prečítate v Madmaxonovom kútiku, tešiť sa môžete na filmové novinky – „Filmušky,“ filmové recenzie ako aj pohľad na filmového, ale aj komiksového Hellblazera. Nechýbajú knižné recenzie, fantastický bulvár a všetko ďalšie, na čo ste vo Fantázii zvyknutí.

V poviedkach vo Fantázii 34 nájdete už osvedčené mená: Michal Jedinák prináša bláznivú sci-fi, v ktorej mimozemské lietajúce taniere fungujú na naftu, Štefan Huslica nás usadí do jedného baru v riadne bezútešnej, no vôbec nie nereálnej budúcnosti Bratislavy a Anton Stiffel odohrá hru o láske vo virtuálnej sieti v ďalekej budúcnosti. Slovenským nováčikom na stránkach Fantázie je Miroslav Šeliga so snovou a osviežujúcou zimnou poviedkou, rozvíjajúcou zasa iným spôsobom tému záhadných stopárok, ktorá sa už na stránkach Fantázie objavila viackrát a českým zástupcom je Jiří Hons s tvrdou akčnou sci-fi, ktorá zaujala už porotcov Ceny Karla Čapka.

Fantázia 34 vychádza už tento týždeň – na 76 stranách, zasa aj s farebnou časťou a s dvoma obálkami – prvou filmovou a druhou od slovenskej maliarky Martiny Pilcerovej, ktorá svojím poňatím škorpióna zo sci-fi ságy Hyperion milo prekvapila aj samotného autora ságy Dana Simmonsa.


3. mája 2005
Fantázia