Fantázia 29

„Som prvý,“ – hovorí poľský spisovateľ Andrzej Sapkowski a myslí tým spracovanie historickej témy husitov v Česko–Poľskom pohraničí vo svojom najnovšom románe „Veža bláznov“. Román nedávno vyšiel v slovenskom jazyku a žánrovo patrí do historickej fantasy, teda literatúry so skutočným historickým pozadím, ale s fantastickými prvkami. Svoje prvenstvo Andrzej Sapkowski odhaľuje v úvodnom rozhovore najnovšieho čísla slovenského sci–fi a fantasy časopisu Fantázia.

Časopis vychádza v týchto dňoch a z veľkej časti je jeho publicistika venovaná fenoménu Pána prsteňov. Filmová trilógia bola zavŕšená Návratom kráľa a Fantázia sa venuje jednak hodnoteniu tohto filmu, ale aj rozšírenej DVD verzie Dvoch veží, hudbe v celej filmovej trilógii, počítačovým hrám, inšpirovaným týmto filmom, či úvahám na tému „Čo ďalej“ a či nám je treba iba keltov a elfov vo fantasy literatúre. Málokto vie, že v USA sa v týchto dňoch dokončuje ďalší film na motívy diela J. R. R. Tolkiena – nízkorozpočtový Ancanar – aj o tom sa dočítate na stránkach Fantázie 29.

Samozrejme vo Fantázii pokračuje článok Paula Di Filippa o literárnych inšpiráciách vo filme Matrix, nechýbajú knižné a filmové recenzie, Fantastický antikvariát, poézia, Madmaxonov valentínsky srdcovocievny kútik, či Magický miestopis Slovenska.

Najväčší priestor v časopise už tradične zaberajú poviedky. Magickú atmosféru navodzuje poviedka Jeffreyho Forda „Stvorenie“, poľský spisovateľ Andrzej Ziemianski zasa vsádza na paralelné svety a prekrútenú históriu v poviedke „Heisenbergova bomba“. Štvoricu slovenských textov uvádza „Mechanická milenka“ od Borisa Lilova – poviedka, ktorá sa umiestnila vo finálovej dvadsiatke minuloročnej najvýznamnejšej slovenskej literárnej súťaže „Poviedka 2003“. S tou má dočinenia aj Marek Eliáš, minuloročný porotca súťaže, ktorý do Fantázie prispel poviedkou „Susan a ja“. V oboch prípadoch ide o sci–fi dielka, v oboch ide viac–či menej o vzťah muža a ženy a človeka a stroja. Poviedka „Prvá krv“ od autora so pseudonymom Vlad Tepes je zasa víťaznou fantasy poviedkou zo súťaže Miešanci 2003, teda z prostredia románovej trilógie Alexandry Pavelkovej a Štefana Konkola. Slovenskú tvorbu uzatvára „Všetko sa dá kúpiť“ od Zuzany Gajdošovej, ktorá svoju poviedku prezentovala na minuloročnom literárnom workshope časopisu Fantázia a slovenského centra PEN.

Fantázia však nie je len vážna, ide predsa do veľkej miery aj o zábavu a tú v časopise spĺňajú „bulvárne“ rubriky. Jednou z nich je aj nový Dámsky kútik, v ktorom sa čitateľky dozvedia „Ako si uloviť scifistu“. Vystreliť si je možné aj z Pána prsteňov, čo dokazuje aj komiks Mischa Jedináka „Návrat kráľa“. A v komiksovej rubrike pokračuje aj séria Ľudovíta Mikulu Deus ex Machina. O Sapkowskom aj v komikse – na motívy jeho románov o Zaklínačovi vyšiel v Čechách, aj keď iba na internete, komiks, o ktorom sa dočítate tiež vo Fantázii č. 29. Mimochodom poľský spisovateľ Andrzej Sapkowski príde 3. marca do Bratislavy na autogramiádu, ktorú organizuje Občianske združenie Fantázia spolu s kníhkupectvom Brloh a vydavateľstvom Slovart.

Nepríjemnejšou správou je, že medzi zdražené veci v tomto roku sa zaradila aj Fantázia. Keď však porovnáte, čo si dnes kúpite za tých 54 Sk, jednoznačne musíte uznať, že 68 strán fantastického čítania za to stojí. Fantáziu dostanete už tradične v správnych kníhkupectvách a niektorých novinových stánkoch, prípadne si môžete predplatiť na www.fandom.sk/predplatne – v tom prípade dostanete dokonca 1 číslo zdarma!!! Tak neváhajte a predplácajte.


12. februára 2004
Fantázia