Fantázia 27 - ako sa bavia scifisti?

Najnovšiemu číslu časopisu Fantázia dominujú dva významné počiny tohtoročnej slovenskej fantastickej scény. Ako nasvedčuje obálka časopisu a uverejnený úryvok z románu, tým prvým je slovenské vydanie knihy Farba mágie, prvej časti ságy Úžasná Plochozem anglického spisovateľa Terryho Pratchetta. Tým druhým je najväčší stredoeurópsky festival fantastiky Istrocon Martini 2003.

Okrem úryvku z románu Farba mágie je vo Fantázii 27 poviedka momentálne najlepšej slovenskej autorky fantasy Alexandry Pavelkovej, aktuálnej víťazky Ceny Karla Čapka, Ceny o najlepšiu fantasy a ceny Istron. Poviedka Dračie cesty je pôvodnou, slovenskou, verziou poviedky zo zbierky Zlomená přísaha vydanej nedávno v češtine. Sci-fi poviedku pridal do časopisu jeden z najlepších českých autorov Jaroslav Mostecký a poviedkovú časť uzatvára Martina Kabátová. Výsledky Istronu 2003 sú doplnené aj rozhovorom s Ďurom Červenákom, víťazom poviedkovej súťaže Raketa a ceny Istron v kategórii poviedka.

Tohtoročný Istrocon, ktorý bol svojimi necelými 1.700 účastníkmi opäť rekordný, je vo Fantázii 27 zastúpený dvoma reportážami, množstvom fotografií, pikoškami zo zákulisia, ale novinkou je aj farebný fotokomiks o mimozemskom návštevníkovi festivalu. Tí, ktorí neboli na Istrocone, či sa im nepodarilo dostať sa k hlavnému hosťovi Craigovi „Haldirovi“ Parkerovi, sa potešia plagátiku s podpisom aj s originálnym, v slovenčine napísaným, venovaním pre čitateľov Fantázie. „Na sucho“ nevyšli ani ďalšie stretnutia fantastiky. Maliarka Martina Pilcerová píše o 72-tisícovom Comiccone v San Diegu a uvidíte aj niektoré jej paparazziovské fotky, ďalej sa dočítate o Hungarocone, Parcone a Pavelcone. Čitateľov Fantázie pozdravil herec David „Darth Vader“ Provse a členovia nemeckej skupiny Blind Guardian. Nechýbajú ani tradičné rubriky – poézia, fantastický antikvariát a hudba, Madmaxonov kútik, „beštiár“ Lucie „Nefertiti“ Droppovej, či nová Melkorova čajovňa. Okrem Istroconovského fotokomiksu je tu aj ďalšia časť komiksu Deus ex machina. A samozrejme recenzie filmov, kníh a komiksov. A komu sa máli, možno sa zabaví aj pri lúštení krížovky s fantastickou tajničkou a ešte fantastickejšou výhrou – DVD-čkom Pán prsteňov: Dve veže.

Fantáziu 27 dostanete v novinových stánkoch, dobrých kníhkupectvách, alebo po predplatení na www.fandom.sk/predplatne . Naďalej platí aj možnosť predplatiť si staršie čísla, podľa zoznamu na www.fandom.sk/archiv a časopis je možné predplatiť si aj do ČR.


27. októbra 2003
Fandom SK - PR