Fantázia 04/2010 (52)

Haló z planéty, ktorá onedlho vybuchne

fantazia-04-2010-obalka
fantazia52-obsah

Sci-fi vojak Carter na planéte Reach, ktorá onedlho vybuchne uvádza nielen aktuálnu hernú novinku na Xboxy – Halo: Reach, ale aj štvrté tohtoročné číslo časopisu Fantázia. A to má opäť vyše sto nadupaných strán plných popkultúry. Poslednej (ale príbehovo prvej) sci-fíčkovej strieľačke zo sveta Halo a celému fenoménu, ktorý zmenil svet herných konzol, sa Fantázia venuje recenziou a profilovým článkom vo videohernej rubrike. V tej nemohla samozrejme chýbať ani ďalšia herná udalosť – Mafia II. A keď už sme pri nej, tak si popkultúrny svet mafie, yakuzy a triád rozoberieme aj v rubrike Od desiatich k piatim

Nová Fantázia obnovila rubriku listáreň a podľa jedného z čitateľov vraj každé nové číslo časopisu veľmi príjemne vonia. Tak si zavoňajme spolu:

V seriáloch začíname novým spracovaním Sherlocka a komu sa máli, pridávame aj pohľad do múzea v centre diania – na Baker Street 221b, kde Sherlock Holmes podľa príbehov Sira Arthura Conana Doylea na prelome 19. a 20. storočia žil. O slovo na internete sa začínajú hlásiť profesionálne nafilmované web-seriály a tentoraz sa pozrieme na dielo stvorené pre hráčov matky všetkých online hier. Nie, nie je to Farmville, ale samozrejme World of Warcraft – v seriáli The Guild. A nostalgické spomienky oživí bigfoot Harry a rodinka Hendersonovcov. Alebo Rutger Hauer v rubrike Panoptikum zabudnutých hrdinov?

Nový Karate Kid s mladým Willom, pardon, Jaydenom Smithom, Čarodejov učeň s „Big daddym“ Nicolasom Cageom a ďalšie filmové trháky nedávnych týždňov a mesiacov predstavuje Fantázia vo filmovej rubrike a nezabúda ani na domácu tvorbu – veď slovenský Immortalitas sa vraj stane prvým slovenským 3D-filmom. Ďalšou novotou Fantázie je rubrika DVD a Blu-ray noviniek a v hudbe pokračujeme muzikálmi – Fidlikantom na streche, metalovou rubrikou Kovové disky Dušana Fabiana a v rozhovore pre Fantáziu sa predstavuje aj skupina Gothika, ktorá nedávno vystúpila v Bratislave.

Druhú polovicu Fantázie otvára poručík Aldo Raine z filmu Nehanební bastardi vo fotosession špeciálne pre náš časopis. Figúrka v geniálnom vyhotovení ukázala všetky svoje najzaujímavejšie pózy, ostatné necháme na vaše intímne chvíle u vás doma. Po už spomínaných videohrách si prečítate o novinkách na trhu spoločenských hier. Mimochodom – vo Fantázii je v skoro každej sekcii možné vyhrať nejaké zaujímavé ceny – filmy, knihy, komiksy, počítačové aj stolové hry…

Komiksy a manga sekcia dostávajú stále viac priestoru, predstavujeme autorku (alebo autora?) anime Fullmetal Alchemist Hiromu Arakawu a popri novinkách v anime a mange príde aj na geniálny Ghost in the Shell. A nechýba komiksový strip Mischa Jedináka Kruhy v obilí – s borovičkou a s rébusom

Tridsaťdvastranová literárna sekcia septembrovej Fantázia informuje o knižných novinkách Juraja Červenáka (v slovenčine) a Lucie Droppovej a posvietime si aj na upírov a ich denníky – tak, aby sa pod lúčmi svetla nerozsypali na prach. Miloš Ferko predstavuje dedinský román, Martin Králik literatúru na sieti a vo fantastických svetoch si spomenieme na Les mytág a autora Roberta Holdstocka, ktorý literárny svet opustil takto pred rokom. Mladý autor Alexander Loziak sa predstavuje poviedkou Voľba bieleho elfa, ktorá sa umiestnila na druhom mieste v súťaži o najlepšiu poviedku zo zdieľaného sveta románu Pohrobok. A skúsený autor už troch fantastických poviedkových zbierok Karol D. Horváth predstavuje vo Fantázii výber zo svojej tvorby. Samozrejme literárna časť Fantázie končí recenzentským prehľadom zväčša slovenských knižných noviniek vo fantastických žánroch. A jednou fantastickou knižnou starinkou.

Mimochodom – Fantáziu si je možné predplatiť priamo domov (cez www.press.sk alebo na každej pošte) a každý takýto čitateľ má šancu vyhrať balíčky zaujímavých cien, napríklad aj mp3 prehrávač, dvd-čka, spoločenské a počítačové hry, komiksy, alebo aj tričká.

Fantázia na Facebooku
Podporte Fantáziu podporením úspechu
Aldo Raine

1. októbra 2010
Fandom SK - PR