Fantázia 03/2010 (51)

fantazia-03-2010-obalka

„Tie najlepšie filmy nestarnú. Nech uplynie od ich premiéry rokov, koľko chce, zub času ich nemá šancu ohlodať, lebo sú nadčasové,“ hovorí v úvodníku Fantázie 03/2010 šéfredaktor Juraj Malíček. A ktoré filmy myslí konkrétne? Aktuálnej Fantázii dominujú dva – ten prvý čas už overil, nedávno oslávil 25 rokov od svojho uvedenia a Marty McFly sa v ňom vydal automobilom – strojom času – Späť do budúcnosti. A ten druhý je aktuálna filmová novinka Kick-Ass. Možno nie blockbuster tohto leta, ale určite film radikálny, ktorý si zaslúži pozornosť. A Fantázia bola spoluorganizátorom jeho predpremiéry.

Kick-Ass dostal v aktuálnej Fantázii priestor nielen ako film v recenzii, dozviete sa v nej aj o jeho pôvodnej, komiksovej podobe, ktorú môžete mimochodom aj vyhrať, rovnako ako aj skvelý soundtrack k filmu. A Návrat do budúcnosti sa okrem iného predstavuje aj formou Fotosession Fantázie, v ktorej si zapózoval automobil DeLorean – originálny stroj času z filmovej trilógie. Okrem recenzií na ďalšie filmové novinky tohto leta Fantázia vyspovedala aj režisérku slovenského historického filmu Legenda o Lietajúcom Cypriánovi, Marianu Čengel Solčanskú.

Rubrika Od desiatich k piatim sa tentoraz venuje spisovateľovi Stephenovi Kingovi a jehodielu – literárnemu, ako aj filmovému. Zlatý fond rodinného mainstreamu si tentoraz vzal pod lupu seriál Knight rider. V seriáloch si okrem toho prečítate o Caprice, Machroch a šprtoch, Life – najbohatšom policajtovi či webseriáli Dr. Horrible’s sing-along blog. Mimochodom, posledne menovaný sa v ochotníckom spracovaní objaví ako muzikál na festivale Istrocon. Keď už sme pri muzikále – hudobná rubrika s tradičnými metalovými Kovovými diskami sa rozšírila o muzikálovú časť, v tomto čísle s titulom All that jazz a tiež o profil japonského hudobného undergroundu a skupiny Gothika, ktorá vystúpi tiež na festivale Istrocon v septembri v Bratislave.

„Naša vec!“ tak si môžete povedať, keď vašu zberateľskú vášeň niekto spochyňuje, či zosmiešňuje. Alebo ešte (zatiaľ) nemáte poličku plnú filmových a seriálových figúrok? Tak to si prečítajte figúrkovú rubriku vo Fantázii a možno sa vám zapáči vlastniť svojho exkluzívneho Dona Corleoneho. Redaktori hernej sekcie boli na hernej výstave E3 – Electronic Entertainment Expo v Los Angeles a svoje zážitky pretavili do malej reportáže. Okrem toho sme sa pozreli na históriu postavičky **Super Mario* a zrecenzovali niekoľko herných noviniek. A rovnako sa na novinky pozreli aj kolegovia z rubriky spoločenských stolových hier.

Komiksová sekcia sa venuje autorovi komiksu Kick-Ass Markovi Millarovi a jeho dielam, nechýbajú komiksové recenzie a špeciálne k výročiu filmu Návrat do budúcnosti vytvoril svoj komiksový strip Kruhy v obilí autor Mischo Jedinák. V sekcii manga a anime si prečítate, aké by mala mať znaky kvalitná manga, ale samozrejme príde aj na aktuálne anime a manga novinky a profil Samurai champloo.

Tridsaťstranovej literárnej sekcii dominuje poviedka amerického autora Paola Bacigalupiho „Hazardný hráč“ a séria krátkych poviedok Dušana Taragela, ktoré zjednocuje do jedného celku jeden zvláštny prístroj. Prečítať si môžete reportáž z krstu románu Juraja Červenáka Strážcovia Varadína, v rubrike Literárne svety predstavujeme svet Duny Franka Herberta a Miloš Ferko sa vo svojom článku venuje histórii vojnových románov. Nechýba samozrejme Fantastika na sieti – Rogerland – a knižné recenzie.

Časopis Fantázia kúpite v trafikách a stánkoch s časopismi, v sieti predajní Brloh a na www.press.sk/fantazia.


18. augusta 2010
Fandom SK - PR