Čo nového vo svete fantastiky 4

Karel Čapek
Atramentové srdce - film

V dnešných novinkách sa pozrieme, čo fantastického sa uvarilo v Knižnej revue, akú udalosť spôsobila plánovaná premiéra filmu Atramentové srdce a dozvieme sa, že ak je niečo strašne staré, môže to byť stále aj strašne dobré. Pripomenieme si blížiaci sa festival, kde sa budú pohybovať pekné slečny v krátkych sukienkach, a uvidíme, o čom sa píše v najnovšom Istrozine.

Fantastika v Knižnej revue

Periodikum Knižná revue v najnovšom čísle 5/2009 prináša rozhovor s najvýznamnejším autorom slovenskej fantasy, autorom šestnástich knižiek, Jurajom Červenákom. Dozviete sa v ňom, ako sa Juraj k písaniu dostal, ako tvorí i čo chystá – pokiaľ, pravdaže, nedáte prednosť informáciám uverejneným na pravidelne aktualizovanej stránke.

O zborníku Fantázia 2008 píšu, len tak mimochodom, v zmienenom periodiku tiež. Všetko už viete; je však dôležité uvedomiť si, že o fantastike takto a teraz dostávajú možnosť vedieť aj iní, mimo kruhu jej fanúšikov. Navyše recenzia Petra Rybanského je príjemne pochvalná.

Nová knižná trilógia pre deti

Vo vydavateľstve Tatran vychádza prvý zväzok trilógie Atramentové srdce nemeckej autorky Cornelie Funkeovej. Dvanásťročná Meggie sa naživo stretáva s obľúbenými postavami z knihy. Jej otec Mortimer, reštaurátor kníh, je schopný privolať zo stránok postavy. Prienik realít však skrýva netušené nebezpečenstvá…

Funkeovej trilógia vyšla v Nemecku od roku 2003 už v 23 vydaniach, predáva sa i vo Veľkej Británii, USA Kanade či Austrálii. Hoci v anglofónnych krajinách autorku povrchne a celkom pochopiteľne prirovnávajú k Rowlingovej, v nemeckom kontexte je Funkeovej tvorba spájaná skôr s vplyvom Michaela Endeho (tvorca knižky Nekonečný príbeh).

Samozrejme, knižka by v slovenčine nevyšla, nebyť premiéry filmovej verzie olásenej na 12. marca 2009. Práva na sfilmovanie sa snažil získať producent filmov o Harrym Potterovi David Hyman, úspešnejší však bol producent trilógie Pán prsteňov, Mark Ordesky. Bližšie info o filmovej verzii napríklad tu a tu.

Návrat k prameňom fantastiky

Spoza hraníc doľahli správy o reedícii diel jedného z klasikov žánra. Ide o Karla Čapka, jeho dve knihy Továrna na absolutno a Krakatit a o vydavateľstvo Millennium. Ak ste pozabudli, prvá z knižiek rozpráva o „výrobe boha“. Pôvodne vychádzala na pokračovanie ako seriál fejtónov v Lidových novinách, vyznačuje sa sviežim jazykom a množstvom groteskne ladených scén. Vážnejšie ladený Krakatit je antiutópiou o zneužití zbrane. Okrem napínavého príbehu ponúka plasticky zobrazenú postavu výčitkami svedomia trpiaceho vynálezcu Prokopa. Obe knižky sú veľmi dobre známe i mimo okruhu priaznivcov fantastiky. Čapek je jedným z autorov, ktorí výrečne dokazujú, že literatúra je jedným, hoci bohato vetveným a štruktúrovaným celkom. Bližšie informácie o aktuálnych vydaniach oboch knižiek nájdete tu.

Šikmooký festival

Teraz sa pustíme trocha do budúcnosti. Ako ste už iste zaregistrovali z upútavky na úvodnej stránke, 13. a 14. marca 2009 sa v Dome kultúry Dúbravka v Bratislave bude konať druhý ročník festivalu Animeshow, spojený s Gameexpo. Akcia organizovaná Klubom Comics Salónu a Istroconu je zameraná na prezentáciu a propagáciu anime, mangy, ale i japonskej kultúry v širších súvislostiach. Hry a súťaže sú samozrejmosťou. Nebude chýbať ani komiks. Osobitná programová línia (z celkových šiestich) je pod hlavičkou Fantázia Salón venovaná „klasickej“ fantastike. Animeshow sa zúčastnia i hostia zo zahraničia – Andrzej Sapkowski a Františka Vrbenská. Podrobnejšie a viac tu.

Dvadsiaty tretí Istrozin

Ak ste si dosiaľ nevšimli krátku správu na úvodnej stránke, aktuálne je tu k dispozícii 23. číslo internetového fanzinu bratislavských scifistov, Istrozin. Pod vedením šéfredaktora Martina Králika tentokrát ponúka dve poviedky Jozefa Žarnaya, po jednej od Dušana D. Fabiana a Coryho Doctorowa. Ďalej tu nájdete rozhovor Martina Králika s už spomenutým predstaviteľom slovenskej juvenilnej fantastiky Jozefom Žarnayom, správy (medziiným o výsledkoch súťaže Poviedky za tisícku na tému Mestská fantasy, tri ocenené poviedky uverejní Istrozin číslo 24), recenzie a stripy Miša Jedináka a Bety Tomash, ktorá je tiež autorkou obálky. Ilustrovaný S(F) slovníček ponúka pojem space opera, galéria obrázky Petra Kiselkova.


7. marca 2009
Miloš Ferko