Fantastické údery v Žiline

Radhostov meč nepripraví o Vyššie záujmy

Šermiari
Goryvlad

Začiatkom mesiaca, presnejšie 3. – 10. 10. 2010 sa v Žiline konal siedmy ročník Žilinského literárneho festivalu s témou – Dobrodružstvo myslenia. Súčasťou festivalu sa stali aj dve zaujímavé akcie, ktoré majú veľa spoločného s fantastikou.

Vo štvrtok 9. októbra sa o 18:00 v priestoroch miestneho Artfóra krstili Vyššie záujmy Lucie Droppovej. Knižka prináša na scénu výber poviedok plných fantázie, neokukaných obrazov, nečakanej pointy, umenia i talentovaného rozprávačstva. Autorka ako dlhoročná rybárka pokrstila knihu veľmi netradične – červíkmi!

Druhou akciou sa v piatok 10. októbra18.00 stala šermiarska „mega šou, ktorá sa odohrávala priamo pred bránami Artfóra pri príležitosti slovenského vydania Radhostovho meča obľúbeného spisovateľa Juraja Červenáka. Šermiari i šermiarka predviedli naozaj pôsobivé a miestami až hrozivo vyzerajúce predstavenie, na dlažbu sršali iskry, tiekol pot a vo vzduchu sa vznášal pach odvahy či zbabelstva. Vystúpenie bolo prerušované rozhovorom s autorom – pri ktorom Ďuro vôbec nekoktal, ako sľuboval, čítačkou z knihy, potleskom a brechaním Goryvlada, ktorý sa nečakane objavil v uliciach.

Sympatická akcia spojená s menšou autogramiádou a občerstvením pritiahla takmer štyri desiatky ľudí a potešila nejedno oko fanúšikov i ostatných „normálnych“ ľudí. Ostáva veriť, že obe knihy budú sláviť úspech a autorom prinesú chuť do ďalšieho písania a veľa ďalšej fantázie.

Artis Omnis osobne Tvrdý boj Juraj Červenák

14. októbra 2010
Martin Tomčík