Fantastické tipy na týždeň 8. - 14. augusta 2022

Vítame vás pri ďalšom vydaní nášho servisu, v ktorom vás informujeme o podujatiach zaujímavých pre fanúšikov fantastiky a alternatívneho životného štýlu. Na tento týždeň sme pre vás vybrali legendárnu stavebnicu, drakov na zámku a hradné slávnosti.

Keďže mnohé podujatia sa opakujú alebo pretrvávajú celé leto, pozrite si aj tipy z predchádzajúcich týždňov.


Výstava legendárnej stavebnice Merkur

Anotácia

Kovová stavebnica so 100 ročnou históriu je českým fenoménom známym nielen u nás, ale na celom svete. Jej nadčasovosť podčiarkuje fakt, že sa na trhu s hračkami aj dnes teší veľkej popularite. Základ stavebnice tvoria farebné kovové pliešky rôznych rozmerov s dierami. Do nich zapadajú skrutky a matice, pomocou ktorých sa z Merkuru dá postaviť naozaj čokoľvek. Vystavené exponáty na našej výstave pochádzajú zo súkromnej zbierky Jiřího Mládka, zberateľa a historika kovových stavebníc z Českej republiky. Svojmu koníčku – detskej stavebnici sa venuje od roku 1975. Jeho jedinečná zbierka je najväčšia svojho druhu vo svete a okrem legendárnej stavebnice dokumentuje aj históriu výroby kovových stavebníc na území Čiech. Autor výstavy bol tiež iniciátorom založenia Múzea Merkuru v Polici nad Metují, kde je z tejto stavebnice zložený model Oceľového mesta vytvorený podľa predstáv Julesa Verna.

Miesto konania podujatia: Východoslovenské múzeum v Košiciach

Termín podujatia: 9. 7. – 18. 9 2022

Vstupné: 3 €/1 €

Podujatie je vhodné aj pre deti.

Zdroj informácií a viac podrobností: Stránka organizátora podujatia.


Draci na zámku Šimák Pezinok

Anotácia

Draci na zámku Šimák Pezinok je rodinný rozprávkový festival pre všetkých, ktorí veria v šťastné konce a rozprávkové bytosti. 13. a 14. augusta 2022 ovládnu draci ako detská dlaň ale aj óóóbrovský ako autobus zámok Šimák. Bábkové predstavenia, divadielka aj interaktívny program bude plný rozprávkových bytostí a hlavne drakov. Program plný rozprávok začne o 9.30 hod. Rozprávkou s dračou hlavou, v ktorej samozrejme nebude chýbať drak. Nasledovať bude Verbovanie dračích bojovníkov o 10.30 hod. O 11.00 sa predvedú všetci prítomný draci rozmanitých veľkostí v Dračej show. O 11.30 hod. bude pripravená rozprávka Silák Max a o 12.30 hod. sa predvedú čarovné tvory a kreatúry v Cirkuse Hector. O 14.30 zaznie príbeh Prasiatka Pigi a o 15.30 rozprávka s názvom Dráčik Hapčí. Na záver o 16.30 prejde cez zámok jednotka dračích bojovníkov, do ktorej sa môže pripojiť každý udatný bojovník alebo bojovníčka. Program bude totožný pre oba dni.

Miesto konania podujatia: Zámok Šimák Pezinok

Termín podujatia: 13. 8. – 14. 8. 2022

Vstupné: v predpredaji 12 €, na mieste 13 €, deti do troch rokov zadarmo.

Podujatie je vhodné aj pre deti.

Zdroj informácií a viac podrobností: Facebookovská stránka podujatia.


Matúšove hradné slávnosti

Anotácia

TTrenčianske Múzeum v Trenčíne v spolupráci so Spolkom oživenej histórie Milites Nobiles a Projektom Donč si pre vás v termíne 13. –14. 8. 2022 pripravili podujatie Matúšove hradné slávnosti. Podujatie vám bude prezentovať dobový život vo všetkých jeho formách. Prostredníctvom rekonštrukcie udalostí, ktoré sa na území Trenčianskej stolice mohli odohrať v roku 1309 v kontexte nám známych historických skutočností, vám ukážeme ako sa žilo, jedlo, zabávalo či rokovalo v rannom 14. storočí. Dejovým pozadím podujatia je snem, ktorý bol na Trenčianskom hrade, zvolaný Matúšom Čákom, a ktorého cieľom bolo zasadnutie uhorskej šľachty v rámci rokovaní o uznaní Karola Róberta za právoplatného uhorského kráľa. Okrem oboznámenia sa so skutočnými historickými postavami našich dejín bude môcť návštevník vidieť na jednom mieste rytierov, pešiakov, lukostrelcov, felčiarov, hudobníkov, cnostné dámy a ich komorné, či iné služobníctvo, ktoré by sa so svojimi pánmi vydalo na cestu. Na Trenčianskom hrade budete mať možnosť vidieť viac ako 90 ľudí v dobovom oblečení z troch krajín Európy. Jeden z najväčších dobových táborov na Slovensku bude pozostávať z niekoľkých desiatok dobových stanov, prenosného dobového kúpeľa, či krčmy. Budete sa tak môcť oboznámiť so spôsobmi dobového táborenia pri významných príležitostiach (ako boli napríklad synody, snemy, či turnaje), kde sa v jednom čase, a na jednom mieste, zišli desiatky až stovky ľudí. V rámci programu môžete očakávať aj zorganizovanie malého turnaja pánov a ich družín v predom dohodnutom čase, o ktorom vás budú organizátori informovať neskôr. Keďže podujatie prebieha spontánne a nemá presne vymedzený časový harmonogram, nemožno zaručiť, že zastihnete všetky aspekty dobového života. Počas oboch dní Vás bude zabávať aj skupina Aquila z Bojníc a ich krásni dravci, a to v čase o 10:30, 13:30 a 15:30 hod. (na dolnom nádvorí).

Miesto konania podujatia: Trenčianske Múzeum v Trenčíne

Termín podujatia: 13. 8. – 14. 8. 2022

Vstupné:

Malý okruh
Dospelí (18 a viac rokov): 8 €
Dôchodcovia, vojnoví veteráni: 6,50 €
Deti, žiaci, študenti (od 6 – 26 rokov): 5,50 €
Deti od 3 do 6 rokov: 2 €
ŤZP, ŤZP-S: 2 €

Veľký okruh
Dospelí (18 a viac rokov): 9,50 €
Dôchodcovia, vojnoví veteráni: 6,50 €
Deti, žiaci, študenti (od 6 – 26 rokov): 6,50 €
Deti od 3 do 6 rokov: 2,50 €
ŤZP, ŤZP-S: 2 €

Podujatie je vhodné aj pre deti.

Zdroj informácií a viac podrobností: Stránka organizátora podujatia.


Keďže mnohé podujatia sa opakujú alebo pretrvávajú celé leto, pozrite si aj tipy z predchádzajúcich týždňov.


8. augusta 2022
Fandom SK