Fantastické tipy na týždeň 22. - 28. augusta 2022

Zostávajú posledné dva týždne prázdnin a my vás vítame pri ďalšom vydaní nášho servisu, v ktorom vás informujeme o podujatiach zaujímavých pre fanúšikov fantastiky a alternatívneho životného štýlu. V tomto týždni si môžete vytvoriť vlastného upírčeka, zoznámiť sa s temnou hmotou vesmíru a spoznať stredovek.

Keďže mnohé podujatia sa opakujú alebo pretrvávajú celé leto, pozrite si aj tipy z predchádzajúcich týždňov.


Nosferatu pre deti

Anotácia

Podujatie je určené pre najmenších návštevníkov, ktorí sa budú chcieť zapojiť do rôznych „strašidelných“ aktivít. Interaktívny program bude prebiehať na Hlavnom nádvorí Oravského hradu. Podujatie je súčasťou každej prehliadky hradu (Veľkého, Základného a Malého okruhu). Program bude pozostávať z tematických tvorivých dielní, upírskych zábavných aktivít pre deti, maľovania na tvár. Netopiere sa vám už nikdy nebudú zdať také strašidelné ako doteraz!

Miesto konania podujatia: Oravský hrad

Termín podujatia: 25. 8. 2022 od 10:00 – 15:00

Vstupné: neuvedené

Podujatie je vhodné pre deti. Pre dospelých organizátor reprízuje podujatie Dracula – nočná prehliadka

Zdroj informácií a viac podrobností: Stránka organizátora podujatia.


Pasekanie

Anotácia

Skupina oživenej histórie Utgardar v spolupráci s Považským múzeom v Žiline, IPV Žilina a katedrou histórie FF UMB v Banskej Bystrici, vás v sobotu 27.8.2021 pozývajú do stredovekej dediny Paseka pod hradom Strečno, kde sa uskutoční 6. ročník podujatia Pasekanie. 150 reenactorov vám ukáže, ako sa žilo a bojovalo v období včasného stredoveku. Tešiť sa môžete na bohatý program, historický tábor, dobové remeslá, bojové hry a turnaje, veľkú bitku a koncerty skupín dobovej hudby Valar, Strigôň a Žiarislav a bytosti.

Miesto konania podujatia: Hrad Strečno

Termín podujatia: 27. 8. 2022 od 10:00 do 21:00

Vstupné: neuvedené

Zdroj informácií a viac podrobností: Facebookovská stránka podujatia.


Fantóm vesmíru – hon na temnú hmotu

Anotácia

Na konci 20. storočia vedci zistili, že vo vesmíre je omnoho viac látky, než v skutočnosti vidíme. Horúci plyn, hviezdy aj galaxie – to všetko sa premenilo na bezvýznamné kulisy. Celých 95 % vesmíru tvorí temná hmota a tmavá energia, ktoré nevydávajú žiadne teplo ani svetlo či rádiové žiarenie. V programe sa dozviete, ako bola temná hmota objavená, budete sledovať „tanec hviezd“ v Galaxii v Andromede, dostanete sa do zlatej bane, kde sa teraz nachádza najcitlivejší detektor temnej hmoty a zavedie vás medzi vedcov z CERNu pracujúcich pri Veľkom hadrónovom urýchľovači.

Po filme vás v Hviezdnej sále organizátori prevedú pestrým svetom súhvezdí a ďalších objektov na večernej oblohe nasledujúcich dní. Ak bude priaznivé počasie, v ďalšom programe sa za upravených podmienok pozriete aj na projekciu objektov na oblohe prostredníctvom astronomickej techniky a so sprievodným slovom nášho odborného pracovníka.

Miesto konania podujatia: Krajská hvezdáreň a planetárium Maximiliána Hella, Žiar nad Hronom

Termín podujatia: 24. augusta 2022 o 20:00

Vstupné: neuvedené, je potrebné rezervovať si termín návštevy

Zdroj informácií a viac podrobností: Stránka organizátora podujatia.


Keďže mnohé podujatia sa opakujú alebo pretrvávajú celé leto, pozrite si aj tipy z predchádzajúcich týždňov.


22. augusta 2022
Fandom SK