Fantastické tipy na týždeň 15. - 21. augusta 2022

Vitajte pri ďalšom vydaní nášho servisu, v ktorom vás informujeme o podujatiach zaujímavých pre fanúšikov fantastiky a alternatívneho životného štýlu. Na tento týždeň sme pre vás vybrali stredoveký festival, českú hračku a dobrodružstvo na zámku.

Keďže mnohé podujatia sa opakujú alebo pretrvávajú celé leto, pozrite si aj tipy z predchádzajúcich týždňov.


Stredoveký festival Villa Ben

Anotácia

Chceš aj ty zažiť stredovek v Bánovciach na vlastnej koži? Stredoveký festival nadšenci organizujú už tri roky a radi by priblížili atmosféru, ako to vyzeralo v stredoveku. Od začiatku Villa Ben organizuje v mestskom parku, ktorý nie je veľmi využívaný, ale má obrovský potenciál. Počas celodenného festivalu predstavia návštevníkom život v stredoveku. V stredovekej obci ukážu svoje umenie šermiari, zahrá dobová hudba, tradiční remeselníci predstavia svoj kumšt. Tento oddychovo – náučný festival približuje našu históriu formou hier, dielničiek a predstavení. Zapojiť sa bude dať do mnohých zo sprievodných atrakcií (Slam-burg, rytierska dráha, lukostreľba, delostreľba, ohňová šou..).

Miesto konania podujatia: Bánovce nad Bebravou

Termín podujatia: 20. 8. 2022

Vstupné: dobrovoľné

Podujatie je vhodné aj pre deti.

Zdroj informácií a viac podrobností: Stránka organizátora podujatia.


Mini Wonders – Česká hračka včera a dnes

Anotácia

Výstava upozorňuje na fenomén českej hračky, ktorej príbeh sa začal písať na začiatku 20. storočia a aj dnes je intenzívne rozvíjaný. Vo výbere exponátov sa zameriava na výnimočné príklady aktuálnej domácej produkcie s ohľadom na autorskú inováciu, originalitu a tradíciu. Predstavuje tvorbu autorov spoločne s dizajnovými ikonami, ktoré sa zapísali do dejín českej kultúry počas posledných sto rokov a sú doteraz vyrábané. Najstarší návrh na výstave pochádza z roku 1920, najnovšie vznikli v posledných rokoch.

Miesto konania podujatia: Český dům, Bratislava

Termín podujatia: 14. 5. 2022 – 31. 8. 2022

Vstupné: neuvedené

Podujatie je vhodné aj pre deti.

Zdroj informácií a viac podrobností: Stránka organizátora podujatia.


Dobrodružstvo na Zvolenskom zámku

Anotácia

Ponúkame ti príležitosť zažiť viac, ako je bežné. Vydaj sa spoznávať históriu a príbehy tejto dominantnej stavby. Špeciálne sprevádzanie zámkom bude prebiehať na vnútornom a vonkajšom nádvorí, kde ťa čaká niekoľko tvorivých úloh a pohybových aktivít. Hravou formou sa zoznámiš s vybranými kapitolami z histórie zámku. Dozvieš sa, kto a prečo ho dal postaviť, prečo ho niekoľko krát prestavali i to, že viac ako 100 rokov nepatril kráľovi ale kráľovnám. Vyskúšaš si tréning vojenskej zámockej posádky a objavíš príbeh syna vojenského kapitána, ktorý sa na zámku narodil. Spoznáš aj jeho dnešné využitie pre potreby Slovenskej národnej galérie a preskúmaš jeho múry s papierom a pastelkou v ruke.

Miesto konania podujatia: Zvolenský zámok, Zvolen

Termín podujatia:
streda 17. 8. 2022 o 17:00
sobota 10. 9. 2022 o 10:00

Vstupné: 4 €/osoba (od 12 rokov); 3 €/osoba (od 5 do 12 rokov); deti do 5 rokov zadarmo

Podujatie je vhodné aj pre deti.

Zdroj informácií a viac podrobností: Facebookovská stránka podujatia.


Keďže mnohé podujatia sa opakujú alebo pretrvávajú celé leto, pozrite si aj tipy z predchádzajúcich týždňov.


15. augusta 2022
Fandom SK