Fantastická päťka

Fantastic Four, USA 2005

Medzi najznámejších komiksových hrdinov bez debaty patrí aj Fantastiská štvorka. Stan Lee a Jack Kirby vdýchli život týmto superhrdinom v roku 1961 a od vtedy sa stali populárnymi po celom svete. Okrem komiksových zošitov bežal aj kreslený seriál v TV, kde hrdinovia bojovali za spravodlivosť. K sfilmovaným legendám ako Spiderman, Batman, Superman, X-Menom, Hulkovi sa pridali Reed Richards, Susan Storm, Johnny Storm a Benjamin Grimm. Aj keď vďaka Millerovmu filmovému Sin City sú všetky komiksové adaptácie odpísané, Fantastická štvorka je dobrý pokus pretromfnúť hriešne mesto.

Väčšina filmového času je zameraná na hlavných hrdinov, na ich spoznávanie a objavovanie super schopností nadobudnutých pri nehode a snahu nájsť liek na vyliečenie tejto „choroby“. Na tento cieľ apeluje hlavne Ben Grimm. Po primárnej dejovej osi sa pri postavách odvíja aj sekundárna, ktorá sa týka každého osobne. Ide o vzťah Reeda Richardsa a Sue Storm (troška romantiky do akčného filmu), Johnnyho neskorú pubertu (predvádzanie sa a balenie sexi kočiek) a o Benov mindrák z toho, ako vyzerá.

Herecké obsadenie išlo na úkor špeciálnych efektov, takže filmový rozpočet sa viacej zameral na vizuálne stvárnenie superschopností ako hlavných hrdinov. Samozrejme, že sa to aj prejavilo. Reed (Ioan Gruffud) a Sue(Jessica Alba) sú o poznanie mladší ako v komiksových predlohách a ešte k tomu sa ani nepodobajú, pokus o záchranu akej-takej autenticity je Reedov prameň sivých vlasov. Výkon Jessiky Alby vo filme Sin city nebol bohvieaký, keby tam nebol Bruce Willis, kritika sa po nej vozí dodnes. Ani teraz si veľmi nešplhla. Johnny „Ľudská pochodeň“ má od svojej predlohy ďaleko, ale za to sa zhostil svojej úlohy veľmi dobre, hormónmi zmietajúceho a babami posadnutého ohnivála zahral presvedčivo, s takouto rolou má už skúsenosti z filmu Not Another Teen Movie, až na to, že sa tam nemusel podpaľovať. A čerešnička na torte Benjamin Grimm, Vec, v podaní Michaela Chiklisa. Z hviezdnej štvorky najlepší herecký výkon, výborne sa zhostil role deprimovaného, autá metajúceho siláka so svojím neodmysliteľným sarkazmom. A do pätice – Victor von Doom, Dr. Doom v podaní Juliana McMahona, protiklad k Štvorke. Kovový chlapík so schoposťou ovládať elektrinu a premieňať ju na veľké množstvo energie. V niektorých scénach pripomína guvernéra Arnolda Terminátora, v tomto prípade je to Dr. Do(o)minátor. Vo filme sa dokonca mihne aj sám veľký Stan Lee ako poštár Willy.

Na režisérsku stoličku sa posadil Tim Story, čo bol v tomto prípade trošku risk, pretože Story režíroval filmy ako Taxi, či Holičstvo a s filmami podobného rázu nemal skúsenosť. Ale všetko prebehlo v najlepšom poriadku a už pracuje na ďalšom filme Ralph. O režisérsku stoličku sa uchádzal aj Steven Sodenbergh, ktorý má väčšie skúsenosti ako Story, podieľal sa ako výkonný producent na fimoch ako Far From Heaven, Keane, Insomnia. Rovnaký záujem mal aj Sean Astin, tlstý hobit, bolo by zaujímavé vidieť film v jeho réžii.

Ako som spomínal väčšina rozpočtu padla na trikové efekty. Najviac práce mali animátori s Johnnym a jeho podpaľačstvom. Filmová minúta, kde Johnny prelieta v plameňoch ponad Manhattan travala animátorom štyri mesiace, ale výsledok stojí za to. Rovnako aj Supernova v Johnnyho podaní. Mr. Fantastic alias elastický Reed Richards je tiež pozoruhodný, hlavne pri prestrkovaní ruky cez prah. Menej sa animátori natrápili s Jessikou Alba, jej telekinetické schopnosti nie sú vo filme naplno využité, takže párkrát sa zneviditeľní a vytvorí silový štít. Najmenej práce mali s Benom Grimmom. S ním mali starosti kostyméri, trvalo im tri hodiny, kým ho napchali do kostýmu. Ale keď si porovnám Chilkisov kostým s počítačovou animáciou Gruffudovej elastickej ruky, Chilkis je jednoznačne prirodzenejší a zároveň aj autentickejší. Autentická je aj scéna na Brooklynskom moste, kde sa Benove schopnosti začnú prejavovať v podobe metania áut, rozflákania kamiónu, záchrane zopár ľudských životov a jeho sarkazmu. Mimochodm scéna s Brooklynskym mostom patrí medzi najlepšie z filmu, priestor prejaviť sa dostane aj Johnny v asistencii s acetylenovými fľašami. Nemálo práce dalo aj vystrojiť Dr. Dooma – jeho metamorfóza z chamtivého zbohatlíka v nezastaviteľné plechové monštrum je kvalitná, dokonca aj Doomov typický kostým s železnou maskou ako ho poznáme z komiksového vydania.

Aj napriek tomu, že sa vo filme nevyskytuje veľa akcie je pôsobivý – výlet do vesmíru, nadobudnutie superschopností, postupné oboznamovanie sa s nimi a riešenie vlastných, ľudských, problémov. Obával som sa, že ho stihne podobný osud ako film The Hulk, ale nestalo sa tak, v Hulkovom prípade to boli premrhané peniaze a autorské práva rovnako. Fantastická štvorka je film, na ktorý s anemusíte báť zobrať celú rodinu, je tam niečo pre každého: romantika, humor, akcia, napätie, superhrdinovia, zlosyn, špeciálne efekty. Niektorí rodičia zobrali svoje deti na Sin City, ten trapas sa určite nebude opakovať, ak ich vezmete na ne-animovaných Úžasniakovcov.


16. augusta 2005
Martin Kudláč